Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Split županija

Objavljeno 28.03.2012. u 22:49

izaslanstvo županijske gospodarske komore u kubansKoj prijestolnici

Pomorske luke u Splitu i Havani povezat će gospodarska suradnja

Dva kontejnerska broda s drvom iz Sjeverne luke Split krenula su prema kubanskoj luci Havani, čime je “Luka Split” d.d. ostvarila “pionirski” pothvat u gospodarskoj suradnji s ovom dalekom zemljom. Ovaj za Split i Dalmaciju, pa i Hrvatsku značajan poslovni dogovor poklopio se s odlaskom gospodarstvenika Županijske gospodarske komore Split na Kubu.

Odlasci u inozemstvo dio su stalnih programa, no posjet ovoj dalekoj karipskoj državi posebno je zanimljiv kada se zna da je riječ o zemlji socijalističkog sustava o kojoj se vrlo malo zna, a rijetki gospodarstvenici je posjećuju. Zato je i odlazak gospodarstvenika iz Splitsko-dalmatinske županije, predvođenih Jadrankom Radovanić, predsjednicom Županijske gospodarske komore Split, i te kako znakovit.

- Sudjelovali smo na Gospodarskom forumu na kojem nas je dočekalo 50 gospodarstvenika i oni su vrlo zainteresirani za suradnju s našom regijom – kaže Radovanić.

Kubanske luke i prometna infrastruktura među najzanimljivijim su segmentima suradnje za naše tvrtke pa je među gospodarstvenicima s našeg područja bio i Dragan Žanetić, predsjednik Uprave Luke Split koji od posjeta Kubi mnogo očekuje:

Kontejnerski brodovi iz Splita na putu za Havanu

- Kontejnerski brodovi su već na putu za Havanu, a tamo smo prezentirali sve mogućnosti izvoza i uvoza - kaže Žanetić.

Nakon ovog početka gospodarske suradnje između splitske Sjeverne luke i luke Havana mogli bi uslijediti i novi poslovni kontakti:

- Havana je veliki izvoznik šećerne trske, godišnje izvozi 8,5 milijuna tona šećera pa je bilo razgovora da bi Split mogao postati središnja luka za uvoz trske za bivše područje Balkana – najavljuje Žanetić.

Jadranka Radovanić

Jadranka Radovanić, predsjednica Županijske komore Split, nakon posjeta Kubi mnogo očekuje od gospodarske suradnje s ovom zemljom.

- Oni imaju svoj specifičan politički sustav, no vrlo su zainteresirani za suradnju s Hrvatskom. Imaju jako dobre autoceste, željeznicu, luka Havana je važna luka - kaže Radovanić.

- Time bi se mogle poboljšati i sadašnji podaci o robnoj razmjeni jer Hrvatska s tom karipskom zemljom ima oko 2,2 milijuna dolara u prošloj godini.

Suradnji s Kubom nada se i Ivan Džaja, vlasnik tvrtke “Tromont”, jer Kubanci bi htjeli ulagati u vjetroelektrane, pa bi im naša pamet i te kako mogla koristiti.

– Planiramo na kubansko tržište izvoziti električne ormariće za vjetroelektrane, sve je još uvijek u nekoj početnoj fazi, tek ćemo vidjeti što ćemo uspjeti dogovoriti - kaže Džaja.

- Kubanci zbog secifičnog političkog sustava tako skoro neće izvan zemlje, no zato bi se mnogo moglo očekivati od zdravstvenog turizma - tvrdi Edo Pivčević, vlasnik splitske turističke agencije IBCI.

- Oni imaju niske cijene zdravstvenih usluga. Zašto se Zagreb i Havana ne bi povezali zrakoplovima tako da Zagreb bude centar ove regije onima koji bi htjeli koristiti zdravstvene ustanove u toj dalekoj zemlji.

Putove prema Kubi otvorila je Splitsko-dalmatinska županija, oni na Kubi imaju poseban sustav, a mi mnogo posebnosti koje još nismo unovčili zato bi ovo mogao biti izvrstan korak naprijed u gospodarskoj suradnji ove regije s dalekom karipskom zemljom.

ojdana koharević

‘Dođite nam i u studenome’

Skup je u Havani pozdravila Celia Labora, direktorica za međunarodne odnose iz Kubanske gospodarske komore, te je tom prigodom pozvala hrvatsko izaslanstvo na 30. međunarodni sajam koji će se održati u Havani od 4. studenog do 10. studenog ove godine.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: | Komentirano: 29. ožujak 2012. 2:00
Dva kontejnerska broda s drvom iz Sjeverne luke Split krenula su prema kubanskoj luci Havani, čime je “Luka Split” d.d. ostvarila “pionirski” pothvat u gospodar...itd..aj bas mi je drago da se drvo vozi u kontejnerin...palete ili balvani ???
Komentar od: leonardo | Komentirano: 29. ožujak 2012. 0:55
a kako to da župan Sanader nije iša na Kubu, kako mu je promaklo. A moga je i koju kubanku nategnit tamo, umisto one aždaje doma.