Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Split županija

Objavljeno 16.11.2011. u 12:59

dva desetljeća od boja u splitskom kanalu

Junaci sa Šolte i Brača ratne brodove jugomornarice natjerali na bijeg

Šoltani i gosti u Grohotama obilježili 20. obljetnicu prve velike akcije u Domovinskom ratu, zaustavljanje brodova JRM-a, a sutra će na Golom brdu iznad Sutivana Bračani podizanjem spomenika odati počast svojim poginulim ratnicima, ponosni na njihovu povi
Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice i Općina Šolta organizirali su svečanu proslavu dvadesetogodišnjice “Boja u Splitskom kanalu“ koji se odigrao 14. i 13. studenog 1991. godine kada je nakon višemjesečne blokade splitskog akvatorija od ratnih brodova JRM dobivena bitka i protjerani su ratni brodovi neprijateljske JRM.

Tada su šoltanski dragovoljci s Martinča rata pogodili razarač “Split“ u Splitskom kanalu koji je gađao civilne ciljeve grada čije ime je nosio.

U sjećanje na ovu akciju, među prvima značajniju u Domovinskom ratu, kad je iz vojarne na Veloj Straži i uzeto oružje i streljivo iz skladišta te poslano u Split, pa poslije i za Vukovar, nakon čega je JNA izvršila desant na otok Šoltu i blokadu otoka tražeći nestalo oružje, okupilo se u Grohotama u Domu kulture više od 250 što dragovoljaca HRM-a, što njihovih gostiju.

Odlikovanje Srđanu Radiću, zapovjedniku OTB-a Šolta

Prvo je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske komodor Tihomil Erceg položio vijenac na križ u spomen palim braniteljima, nakon što je don Dražen Radman u crkvi sv. Stjepana održao svetu misu za hrvatske branitelje.

Zatim je na svečanosti u Grohotama, koju su uveličali klapa “Ćuvite” te limena glazba Olinta, goste pozdravio načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić.

Ratnim kolegama se obratio dr.sc. Zoran Radman, nekadašnji zapovjednik samostalne satnije mornaričkog pješaštva, kao i Ivan Parlov, zapovjednik Obalne topničke bitnice Šolta, te Pero Sušac, zapovjednik Policijske ispostave Šolta, pa Joško Pulja, zapovjednik zadarske postrojbe, i Željko Čizmić, predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice.

Prisutne je potom pozdravio i komodor Tihomil Erceg te je prvom zapovjedniku OTB-a Šolta Srđanu Radiću uručio odlikovanje Republike Hrvatske, Red hrvatskog trolista, za osobite zasluge za RH stečene u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti, kao i knjigu “Povjesnica HRM”, dar konraadmirala Ante Urlića.

Spomen u kamenu na poginule bračke branitelje

Bračani će u četvrtak 17. studenoga na Golom brdu kod Sutivana otkriti spomenik svim pripadnicima postrojba s otoka poginulim u Domovinskom ratu, rad kipara Lovre Jakšića iz Gornjega Humca.

Taj čin, u povodu obilježavanja 20. obljetnice pomorskog boja u Splitskom kanalu, organiziraju dragovoljci HRM-a pripadnici mješovitog mornaričkog-desantnog pješaštva (MOMP Brač), a u svečanosti otkrivanja spomenika sudjelovat će roditelji poginulih branitelja, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, predstavnici Udruge marinaca RH “Knez Domagoj” s predsjednikom Udruge kontraadmiralom u mirovini Antom Budimirom, dopredsjednikom Udruge natporučnikom u pričuvi Miroslavom Lozinom i tajnikom Udruge kapetanom bojnog broda u mirovini Zvonimirom Frankovićem te predstavnicima udruga s otoka Brača, Šolte i Hvara, gradonačelnnikom i općinskim načelnicima s Brača, Šolte i Hvara i čelnicima Županije i Grada Splita.

Podsjetimo, 12. studenoga 1991. akcijom dragovoljaca Voda za podvodno djelovanje, a uz pomopć topništva s brača, u Splitskim je vratima onesposobljen brod PT-72 bivše JRM koji je služio za opskrbu ratnih brodova u Bračkom kanalu.

Time su ratni brodovi bivše JRM odvojeni od kopna. U dva dana, 14. i 15. studenoga prije 20 godina, ratni brodovi JRM s otoka Visa i borbena grupa brodova u Bračkom kanalu, uzu pomoć avijacije iz Mostara, napali su hrvatske obrambene položaje uz Splitska vrata želeći nasilno uploviti u Brački kanal, što je spriječeno postavljanjem mina u Splitskim vratima i topništvom s Brača i Šolte.

U toj akciji pripadnici produdiverzantskog voda srušili su jedan neprijateljski avion, a protuavionskim topom 20 mm oborili i drugi avion te se neprijatelj povukao s brodovima aprema Visu i Polješcu.

U toj borbi, nažalost, ranjavanje i pogibija dvojice Bračana, poslužitelja PAT-a Nikše Dragičevića i Luke Martinića, zasjenila je radost zbog činjenice da su u bijeg natjerali neusporedivo moćnijeg neprijatelja.

Tihana GlavurtićKomentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: tovar1 | Komentirano: 19. studeni 2011. 3:56
Niksa i Luka BRAC vas nikad nece zaboravit.Heroji bili heroji ostali.