StoryEditorOCM
Dalmacijarodilje iz cetinske krajine u prvoj polovini siječnja pod kamičkom na svijet donijele 13 novorođenčadi

NEMA STRAHA Sinjsko rodilište puno malih alkarića

Piše PSD.
19. siječnja 2012. - 12:35
U prvoj polovini siječnja u sinjskom se rodilištu prvim plačem oglasilo 13 novorođenčadi, od kojih osam djevojčica i pet dječaka. Taj podatak ohrabruje jer najavljuje vraćanje nekadašnjeg broja novorođenčadi, prije jednoipolgodišnjeg zatvaranja rodilišta.

Od ponovnog otvaranja rodilišta u Sinju u kolovozu pa do kraja prošle godine zabilježeno je samo 55 poroda ili 11 novorođenčadi mjesečno.

To je posljedica odluke većine mladih majki iz cetinskoga kraja da rađaju u Splitu i malobrojnih rodilja iz vrličkoga kraja da rađaju u Kninu, ali, nažalost, i smanjenog nataliteta, jer je u 2011. u odnosu na prethodnu godinu na području Splitsko-dalmatinske županije evidentirano 380 novorođenčadi manje.

Sudeći po broju poroda u prvoj polovini siječnja, Sinjanke i Sinjani, odnosno Cetinjanke i Cetinjani, prošle su se godine prihvatili posla i odlučili dati veći doprinos osiguranju potomstva.

Prema riječima ginekologa dr. Ivana Nasića, voditelja rodilišta, najviše novorođenih Sinjana i Cetinjana uobičajeno je dolazilo na svijet krajem rujna, što se pripisivalo slavljenju božićno-novogodišnjih blagdana.

U naseljima cetinskoga kraja, odakle je bilo najviše radnika na privremenom radu u zapadnoeuropskim zemljama, djeca su se u pravilu rađala u rujnu, svibnju ili oko Božića i Nove godine, odnosno devet mjeseci nakon božićno-novogodišnjih blagdana, Uskrsa, odnosno blagdana Velike Gospe, kad su gastarbajteri redovito dolazili u posjet obitelji.

U takvim je obiteljima čest slučaj da sva djeca slave rođendane u istome mjesecu i u razmaku od samo nekoliko dana. Danas je u obiteljima manje djece. Uvelike je smanjen i broj gastarbajtera pa izostaju valovi njihovih novorođenčadi.

Broj novorođenčadi u prvoj polovini siječnja upućuje na uloženi trud mladih majki za reprodukcijom početkom travnja prošle godine.

Ako su mlade žene cetinskoga kraja i njihovi partneri u tom poslu davali sve od sebe i nakon prve polovine prošlogodišnjeg travnja, iz sinjskog rodilišta mogao bi se čuti plač znatno većeg broja novorođenčadi nego što se procjenjivalo.

                                                                                                Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:33