StoryEditorOCM
Dalmacijastanovnici zaoseoka u stiljima pokraj vrgorca osuđeni na desetljetnu žeđ

Turići bez vode, a imaju vodovod

Piše PSD.
31. prosinca 2011. - 21:26

Stanovnici zaseoka Turići u Stiljima pokraj Vrgorca čekaju gotovo cijelo desetljeće da im voda poteče iz slavine. Naime, Turići su, pored Mijaca i Poljica, te manjeg dijela Kozice, jedina mjesta u Vrgoračkoj krajini koja nisu spojena na gradski vodovod. Cijevi za vodu položene su prije 15 godina, a neke kuće imaju i vodomjere, međutim voda još nije došla do Turića. I tko zna kad će.

Skupa pogreška

- Kada su se 2002. Stilja spojila na vodovod, rečeno je da se nitko neće priključiti dok svi zaseoci ne dobiju vodu. A onda su svi dobili vodu osim nas. Sami smo do kuća prokopali oko tri kilometra kanala za vodu i telefon krajem devedesetih. Kako se nalazimo na više od 600 metara nadmorske visine, to je bilo izuzetno teško - kaže Ivan Ikica Turić.

Mještani smatraju da se pri gradnji bazena, odnosno vodospreme na Galinovcu u Stiljima, pogriješilo, što danas skupo plaćaju.

- Da se bazen izgradio samo pet ili deset metara povrh današnjeg mjesta, mi bismo davno imali vodu. Zbog tog propusta kupila se i postavila nova pumpa u Kašču, da Filipovići i Granići s jačim pritiskom mogu dobiti vodu. A bez neke takve slične pumpe ne možemo ni mi do vode, iako ona slobodnim padom dolazi normalno negdje oko 50 metara ispod naših kuća.

To je ogromna pogreška koja je stajala novaca i novaca te godina nerviranja i muke. Prije nekoliko godina radnici “Komunalnog” namjeravali su postaviti sličnu pumpu, no ona je preko noći završila na drugome mjestu. Tada je za tu pumpu trebalo napraviti kućicu i dovesti struju, mi smo sve to bili spremni napraviti samo da voda konačno dođe - istaknuo je Ivica Turić.

Kako je teško kad čatrnje presuše i suša zavlada, u ovom kraju najbolje su osjetili na svojoj koži prošloga ljeta. - Svako malo moramo zvati “Komunalno” da nam doveze cisternu vode, može se reći da nam ljeti za osnovne potrebe treba više od 40 cisterni. Mi ne plaćamo tu vodu, sve ide na račun Grada Vrgorca, pa sad izračunajte koji su to troškovi, ako jedna cisterna s prijevozom dođe oko 500 kuna.

Mislim da bi bilo puno bolje da se ovaj problem riješi jednom zauvijek, postavljanjem pumpe za vodu u Turićima, kao i drugim susjednim mjestima, primjerice Čepama u Zavojanima - zaključio je Dražen Turić.

 Boris Erceg

Krivo savjetovani

S tim problemom upoznat je i direktor vrgoračkoga “Komunalnog poduzeća” Boris Erceg, čija tvrtka brine o vodovodnoj mreži. Erceg nam je poslao dopis u kojem stoji: “Mještani zaseoka Turići su prije više od 15 godina, koristeći trenutak kada su se postavljale telekomunikacijske instalacije, u isti kanal postavili PEHD cijevi 02 za vodu, radnog tlaka 10 bara, njihova namjera je bila pozitivna.

Međutim, onaj tko ih je savjetovao da postave takve cijevi očito nije sagledao cjelovitu problematiku opskrbe navedenog zaseoka pitkom vodom. Naime, visinska razlika između vodospreme Stilja i najviše točke u tom zaseoku iznosi 150 metara.

Ako se tome doda da na mjestu vodospreme, koju treba izgraditi, treba postojati predtlak od jednoga bara i da gornja kuća u Turićima treba imati tlak od jednoga bara u cijevima, te da će zbog dužine cjevovoda doći do pada tlaka, onda bi donji dio navedenog cjevovoda bio izložen tlaku od otprilike 18 bari.

Ova kombinacija zahtijeva izgradnju jedne vodospreme i jedne trafostanice te izmjenu dijela cjevovoda kako bi izdržao taj tlak. Druga kombinacija je da se koriste postojeće cijevi, pod pretpostavkom da su ispravne te da se izgrade dvije vodospreme s pripadajućom pumpom, kako bi se amortizirao pretpostavljeni tlak.

Prema tome, ovo zahtijeva izradu elaborata i cjelovitu dokumentaciju za navedenu vodoopskrbu. Znači, za sve treba osigurati projektnu dokumentaciju i novčana sredstva.”

napisao i snimio Mate Primorac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 11:38