StoryEditorOCM
Dalmacijainicijativa frane rojnice, čelnika kluba ‘Ciste velike i prijatelja’ iz Zagreba

Općinsko središte žele preseliti u Cistu Veliku

Piše PSD.
20. studenog 2009. - 17:04
Ako ne uspijemo promijeniti općinsko središte, tražit ćemo izuzimanje iz općine Cista Provo i osnivanje vlastite, čije smo dužnosnike spremni financirati iz vlastitih izvora, kaže Frane Rojnica

Povijesne Crkvine u Cisti Velikoj
Sjedište najzapadnije od osam općina Imotske krajine treba hitno premjestiti iz Ciste Provo u Cistu Veliku koja je prirodno geografsko i kulturno središte, kao i najveće naselje u toj regiji, drži Frane Rojnica, predsjednik zagrebačkog kluba “Ciste Velike i prijatelja”, koji okuplja više od 500 članova.

- Ako ne uspijemo promijeniti općinsko središte, tražit ćemo izuzimanje iz općine Cista Provo i osnivanje vlastite, čije smo dužnosnike spremni financirati iz vlastitih izvora - najavio je Rojnica dodajući kako je Cista Velika izgubila status općinskog središta samo dva dana prije utemeljenja općine, kada su upravne zgrade izgorjele u požaru neutvrđenog uzroka.

Stanovnici ostalih naselja u općini moraju najprije ići u Cistu Veliku da bi došli u bilo koje mjesto sadašnje općine Cista Provo, kaže 53-godišnji voditelj RTG kabineta na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu koji je nedavno organizirao ‘‘Večer Ciste Velike i prijatelja’’ u muzeju Mimara, na kojoj je ministar Božo Biškupić zbog gužve ostao stajati na nogama.

Cista Provo ima tripice, a Cista Velika kulturnu baštinu

- Organiziramo i proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Cisti Velikoj. Pokušavamo promovirati narodne običaje i kulturu svog rodnog mjesta koje obiluje povijesnim lokalitetima i kulturnim dobrima.

Cista Provo je poznata po tripicama i pečenomu mesu, a Cista Velika po pretpovijesnim ljudskim nastambama, stećcima, rimskim vojarnama, gradinama i turskim kulama, ali je najnovijim prekrajanjima granica među naseljima lokalitet Crljivica s pretkršćanskim stećcima pripao Cisti Provo - kaže Rojnica.

Ipak će naglasiti kako protiv susjeda Provljana nema ništa:

- Ljudi su u Provu krasni i ja sam spreman pomoći njihovim projektima, ali to nije dovoljno da bih mirno promatrao kako općinski čelnici u tomu mjestu ubiru najamninu obrtima koji rade u Domu Ciste Velike, koji je moj otac, zajedno sa sumještanima, golim rukama izgradio - ocjenjuje Frane Rojnica, koji je odigrao ključnu ulogu u odabiru Ciste Velike za mjesto snimanja dokumentarnog filma o božićnim običajima, koji ćemo moći gledati na HTV-u u zadnjim danima ove godine.

- Pred realizacijom je i projekt u sklopu kojega ćemo poslati dvadesetak studenata etnologije u Cistu Veliku. Svaki par studenata će ići u drugo selo i zapisivati običaje, a na kraju će se njihovi referati uvezati u knjigu koja će vjerno predstavljati taj kraj - otkrio je na kraju predsjednik kluba Cišćana, koji ne planira odustati dok god Cista Velika ne dobije zasluženo mjesto na kulturnoj karti Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 20:43