StoryEditorOCM
Dalmacijavrje li odzvonilo uništavanju obalnog pojasa

NASIPANJE OBALE Novinari razbudili inspektore, još samo da padnu i prve kazne

Piše PSD.
19. studenog 2009. - 11:41
Policija i Državno odvjetništvo su, nakon serije napisa o devastaciji obale od Dugoga Rata do Podstrane, odlučili stati na put teškim kamionima i još težoj birokraciji

Nikola Vilić / CROPIX
Kad neće nitko s terena, hoće novinari i pravna država zajedno. Tako bi otprilike glasio nastavak tužne, ali tako stvarne priče o bezočnome nasipanju plaže na potezu od Dugog Rata, Krila Jesenica, sve do susjedne općine Podstrana.

Splitska policija i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu su, naime, nakon serije napisa o stalnom uništavanju obale, odlučili stati na put teškim kamionima i još težoj birokraciji.

Nasipanje obale nije ništa novo na tom području, jer bageri godinama kopaju, a kamioni višetonci godinama odvoze tone teškog materijala.

Kao u svakoj našoj priči, svi sve znaju, a rijetki bi o tome javno, bolje je, kažu, neslužbeno, ili pod izmišljenim imenom, fantomski, baš poput kamiona i bagera i njihovih vlasnika.

Kad netko i javno progovori, odmah se, opet tajno, a kako bi drugačije, proglašava n-tim ortakom, a dotle ulica, hodnici, štekati, kafići, nižu svoje, javne priče. I novinari su krivi, naravno, što nisu pratili kamion...

I tako sada u najnoviju priču stižu novi pisci i novi scenaristi.

Policija će pročešljati teren, vjerojatno nam otkriti i nove likove, a Općinsko državno odvjetništvo pretražit će hrpu papira: planove, programe, dozvole, zabrane, GUP-ove, PUP-ove... I uvidjeti, konačno, tko je fantom, a tko stvarni lik. I neće, vjerujmo im, čitati između redaka.

A dotle, opet vjerujmo i nadajmo se, hrpe nekad vrijednoga bogatog podmorskog svijeta neće otići do vrijednih nadmorskih visina. Tako bi barem trebalo biti u priči o pravnoj državi o kojoj svi govorimo, pišemo i rado se na nju pozivamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:38