StoryEditorOCM
Dalmacija‘RIZMANOVA’ DOBRA JEMATVA

Braći Štimac Bruxelles dao pola milijuna kuna

Piše PSD.
26. studenog 2014. - 19:26

Tvrtka “Rizman”, u vlasništvu braće Štimac, na padinama Komarne, gdje je na temelju višegodišnje služnosti nad šumskim zemljištem podignula vinograde i maslinike, izgradila je kušaonicu vina koju sufinancira europski fond IPARD.

Naime, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvijestila je da je obavila novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 302 “Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti”, a 554.576,92 kune dobila je tvrtka “Rizman” d.o.o. iz Kleka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Riječ je o sredstvima kojima se sufinancira izgradnja kušaonice vina te pripadajućeg prodajnog prostora.

Ovim projektom zaokružilo se cjelokupno poslovanje korisnika, od sadnje, obrade, preko ubiranja plodova, proizvodnje vina do izravne prodaje prigodom kušanja.

Obiteljski biznis

Izgradnjom i opremanjem kušaonice dodatno se obogatila turistička ponuda juga Hrvatske. Riječ je o obiteljskom biznisu braće poznatog nogometaša Igora Štimca, koji su na kamenitom području Komarne zasadili oko 70 hektara vinograda i jedanaest hektara maslina. Osim vinarije Štimac, na području Komarne postoje još vinogradara koji su osnovali vinarsku udrugu “K7”, koja proizvodi vrhunska vina.

– Bitno je naglasiti da je kušaonica već izgrađena jer fondovi EU-a daju svoja sredstva nakon završetka radova. Siguran sam da je tvrtka “Rizman” najuspješnija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji po dobivanju novca iz EU-a. Također sudjelujemo i u mjerama 103 kojima se dobivaju sredstva za ulaganje u opremanje vinarija te u vinskim omotnicama koje služe za restrukturiranje i konverziju vinograda – pojasnio nam je Mihovil Štimac, naglašavajući da je glavni cilj zaštita izvornosti vina na padinama Komarne, a uskoro slijede i vinske ceste, koje su posljednjih godina pravi mamac za turiste diljem Dubrovačko-neretvanske županije.

Zaštitni znak

Nakon intenzivnih istraživanja, stručnjaci su ocijenili da padine Slivna po svom položaju, mikroklimi te sastavu tla odgovaraju padinama Dingača, gdje raste plavac mali od kojega se proizvodi vino iznimne kvalitete. Stoga su se Štimci odlučili upravo za ovu autohtonu sortu vinove loze, koja daje vrhunsko vino “primus”, što je prepoznatljivi znak ove vinske kuće.

Inače, sredstva iz IPARD fonda u okviru mjere 302 “Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti” namijenjena su razvoju i poticanju ruralnog turizma, tradicijskih obrta, slatkovodnog ribarstva, prerade proizvoda na poljoprivrednim gospodarstvima, proizvodnji gljiva te instalaciji obnovljivih izvora energije.

stanislav soldo


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:43