StoryEditorOCM
Dalmacijaotvoreni dani

Bračanke zasjale s novim frizurama

Piše PSD.
20. studenog 2014. - 21:46
Frizuru, feniranje, bojenje i šišanje Bračani su mogli dobiti po povoljnim cijenama u salonu Srednje škole Brač, u sklopu otvorenih dana frizerskog salona koje su organizirale maturantice frizerskog smjera kako bi prikupile donacije za organizaciju nadolazeće zajedničke maturalne zabave.

– Cure su sve same osmislile – ponosno ističe njihova mentorica i nastavnica praktične nastave Ljubica Kurtić, koja s učenicima često organizira slične i humanitarne akcije.

Maja Matulić
i Iris Vrdoljak, trećašice i maturantice, novim su frizurama po simboličnim cijenama uljepšale svoje kolege, prijatelje i sumještane, a pletenicama i školsku spremačicu.

– Svi smo mi maturanti zajedno razgovarali i sjetili se kako kuhari često znaju preko velikog odmora ili na supetarskoj rivi prodavati svoja jela i proizvode, pa tako možemo i mi frizeri ponuditi svoje usluge – objašnjavaju.

Upravo i maturanti kuharstva planiraju vlastiti program kojim će se uključiti u prikupljanje novca za maturalnu večer. Njih je u razredu devetero, slično kao i frizerki – osam, pa će s 12 gimnazijalaca, šestoricom automehaničara i isto toliko elektroinstalatera skupiti dobru brojku za omiljenu tradicionalnu zabavu.

To je dobra brojka i u usporedbi s nižim razredima. Gimnazija je s 20 učenika prvog razreda jedina u porastu u odnosu na prethodnu godinu, današnjih je drugaša samo sedmero. Upisano je samo troje trgovaca, ali su i prvi upisani nakon dvije godine. Jedini razred u svojem zanimanju su i maturanti elektroinstalaterskog smjera.

U jedinom turističkom zanimanju – kuharima, u školi osnovanoj krajem šezdesetih kako bi se školovao kadar za rad u turizmu, ove je godine samo troje upisanih, no ipak su, nakon gimnazijalaca, s ukupno 19 učenika u sva tri razreda oni najbrojniji. Zapošljivost kuhara ujedno je i najviša u turističkoj sezoni, od koje živi većina Bračana.

– Obaramo rekorde u turizmu i mislim da je logično ići opet na turističku struku, pogotovo zato što je turizam grana na koju se u Hrvatskoj uvijek možemo osloniti – objašnjava ravnatelj Srednje škole Brač profesor Ivan Meštrović predstavljajući plan da se uskoro uvede novi četverogodišnji obrazovni program – hotelijersko-turistički tehničar.

Upravo takvim otvaranjem dodatnih mogućnosti, suradnjom s Turističkom zajednicom, Gradom i hotelima, kao i čestim prezentacijama po bračkim osnovnim školama pokušava se riješiti problem sve praznijih srednjoškolskih hodnika.

Manji broj učenika koji je ove godine izišao iz bračkih osnovnih škola jedan je od razloga malog broja upisanih, no više zabrinjava to što sve više učenika radije bira Split kao mjesto svojeg srednjoškolskog obrazovanja, čak i u zanimanjima koje otočne škole nude. Dobra povezanost, besplatne trajektne karte i relativna blizina Brača i kopna omogućuju učenicima ovog dijela otoka svakodnevno pohađanje nastave u Splitu.

– A i tamo je ekipa, zabava, opušteniji su u Splitu – objašnjava buduća frizerka Iris.

– Bio mi je isti izbor kao i u Splitu – kaže Maja. – U Split idu jer je to Split. Zadovoljna sam tu, malo nas je, ali više naučimo jer nam se profesori bolje posvete.

Ukupno 17 budućih frizerki – osam maturantica, šest učenica drugog razreda i tri prvog – zadovoljava potrebe otoka, ali i salona, premda bi se već sljedeća generacija upisanih iz dosadašnjeg skučenog prostora mogla preseliti u novi u sklopu godinama građene i obećavane sportske dvorane.

I Iris i Maja planiraju nastaviti usavršavati se i obrazovati se nakon što maturiraju, a to će biti izvan otoka. Ipak, dok su tu, Bračani mogu njihov rad, kao i rad ostalih kolegica, podržati na sljedećim otvorenim danima frizerskog salona Srednje škole Brač 28. studenog i 12. prosinca.

ivana gospodnetić

STATISTIKA

Broj učenika: 113
Učenici putnici: 65 (57,5 %) iz 13 bračkih mjesta
Novoupisani u strukovne obrazovne smjerove: 10
Učenici povratnici iz Splita: 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:06