Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Spektar

Objavljeno 03.08.2013. u 13:00

Vojna suradnja

SAD besplatno oprema Hrvatsku vojsku

Upravo ovih  ljetnih dana, pod pokroviteljstvom Washingtona, odvija se velika operacija opremanja Hrvatske vojske oklopnim i ophodnim vozilima. Amerikanci su odlučili nagraditi svog jadranskog saveznika iz planina Afganistana te donirati više od 150 oklopnih, patrolnih i medicinskih vozila američke proizvodnje. Riječ je vozilima kojima su se američke postrojbe koristile u Iraku, a Pentagon će ih besplatno ponuditi svojim saveznicima. U Ministarstvu obrane RH izrazili su potrebu za 100 terenskih vozila HUMVEE, 30 oklopnih vozila MRAP u ambulantnoj verziji (ovim vozilima se tepa da su “gospodari opasnih cesta”), te 20 lako oklopljenih vozila M-ATV, specijalno projektiranih za ophodnje i izviđanja.

Zanimljiv dio ponude jesu i sustavi koji idu uz njih, od paljbene stanice, robota do razne komunikacijske i protuminske opreme. Vozila su iz sastava kopnene vojske SAD-a i Marinskog korpusa koja su bazirana u Kuvajtu, Bahreinu, Kataru i američkoj saveznoj državi Arizoni (ukupno dvije tisuće vozila). Jedan veći kontingent vozila u Arizoni praktično je spreman za transport u Hrvatsku. Samo se čeka konačna odluka Ministarstva obrane.

Kako pouzdano doznajemo, Pentagon je Hrvatskoj ponudio i nekoliko novih brzih ophodnih brodova koji su građeni za američku Obalnu stražu. Brodovi su dužine 40 metara i od naoružanja nose pramčani top od 30 mm. Zbog nekog razloga, Obalna straža brodove nije preuzela od proizvođača General Dynamicsa, pa će hrvatski stručnjaci brzo put Floride kako se bi na licu mjesta uvjerili mogu li brodovi zadovoljiti hrvatske pomorske apetite. Vozila i brodovi stavljeni Hrvatskoj na raspolaganje ukupno su vrijedni više od 150 milijuna dolara.

Jedini sponzor sigurnosti

Stvari su sada poprilično jasne - za mandata ministra obrane Ante Kotromanovića hrvatsko-američki vojni odnosi ulaze u novu fazu. - Nije floskula kada najviši američki vojni dužnosnici kažu da su izrazito zadovoljni svim zajedničkim hrvatsko-američkim vojnim operacijama u Afganistanu, pogotovo osposobljenošću Hrvata u sklopu timova koji obučavaju i mentoriraju afganistansku vojsku. Amerika je naš strateški saveznik – kaže ministar Kotromanović.

– Upravo ovih dana naša ekipa stručnjaka u Americi će pogledati ponuđena vozila i brodove, kako bismo mogli donijeti odluku. No, ono što je sigurno, naše oružane snage imaju tehničke potrebe koje američka ponuda može u potpunosti zadovoljiti. SAD na Hrvatsku gleda kao partnera i saveznika u regiji, te naš odnos već ima vrlo opipljive i konkretne oblike. Ako Hrvatska prihvati američku donaciju, a po svemu sudeći hoće, bit će to prvi veliki vojni kontingent pomoći SAD-a od početka 50-ih godina prošlog stoljeća, kad je u Rijeku, u sklopu vojne pomoći SAD-a Jugoslaviji, pristiglo nekoliko stotina tenkova, kamiona, haubica i terenskih vozila. Bilo je to oružje kojim se SAD koristio u oslobađanju Francuske.

Zagovarači bliskih vojnih odnosa Hrvatske i SAD-a naglašavaju da jedino SAD može biti sponzor sigurnosti na području zapadnog Balkana jer je Washington u stanju projcirati svoju moć i na globalnoj razini. “Mekana”, vojno neautentična Europa takvu ulogu još uvijek ne može igrati. U tom kontekstu zanimljivo je da Hrvatska, premda članica EU-a, najintenzivniju vojno-tehničku suradnju ima upravo s dalekim prekoocenskim saveznikom. Naklonost prema Zagrebu od strane SAD-a traje još od vremena Domovinskog rata. Da naklonost Hrvatskoj u ratnim vremenima nije bila tajna potvrdio je i predsjednik Bill Clinton kada je u svojim memoarima “My Life” napisao kako je “u ljeto 1995. godine, navijao za Hrvate”.

Danas je očito da regionalnu sigurnost na Balkanu SAD želi projcirati preko svojeg NATO saveznika Hrvatsku. Hrvatski državni vrh kontinuirano Washingtonu šalje vrlo snažne poruke podrške i lojalnosti. ISAF misija jedna je od jačih vanjskopolitičkih aduta kojim Hrvatska u vojim odnosima s SAD-om može profitirati. Više od 80 milijuna dolara vojne pomoći i potpore Amerika je u samo nekoliko zadnjih godina dala Hrvatskoj za modernizaciju njezinih oružanih snaga. Od tog iznosa realizirano je do sada 58 milijuna dolara, a još 20-ak milijuna dolara za raznu opremu tek treba operacionalizirati.

Hrvatska sada sudjeluje u 11 programa oružanih snaga i vlade SAD-a kroz koje je dobila i dobiva dosta navigacijske i komunikacijske opreme, simulacijske sustave i suvremena terenska vozila. Prošle godine vlada SAD-a ponudila je Ministarstvu obrane šest milijuna dolara iz “Coalition Support Funda” (fond za potporu koalicijskim snagama koje djeluju u Afganistanu) za konačno dovođenje u punu ispravnost obalnih radara HRM-a iz sustava “More”. Hrvatsko-američke vojne vježbe postale su svakogodišnja pojava.

Postojana ‘cijena’ partnerstva

U 2013. godini američka administracija je na globalnoj razini smanjila financiranje fondova i programa pomoći svojim saveznicima. No, fondovi i programi za Hrvatsku ostali su približno na razini prošle godine, što je jedan od pokazatelja značajnog vojnog partnerstva Washingtona i Zagreba. Vojnim programom Foreign Military Financing Hrvatskoj je odobreno 12 milijuna dolara, a na realizaciju čeka oko 5 milijuna dolara koji će biti utrošeni na opremanje helikoptera Mi-171Sh komunikacijskim, navigacijskim i identifikacijskim uređajima prema NATO standardima. Iz ovog programa realizirani su i projekti poput nabave simulacijskog sustava MILES 2000 za razinu satnije, potom nabava softwarea za simulacijsko središte, dva helikoptera Mi-8 opremljeni su komunikacijskim, navigacijskim i identifikacijskim uređajima, nabavljeni su uređaji za noćno promatranje i razna komunikacijska oprema, te oprema prednjih zračnih kontrolora.

Hrvatska je uključena i u drugi značajan program, Foreign Military Sales, koji provodi američki State Department, kojim se olakšava prodaja američkog oružja, vojne opreme, a Vlada SAD-a daje jamstvo za nabavljenu opremu. Iz ovog programa dosad je nabavljeno opreme u vrijednosti 4,2 milijuna dolara,u koju spada i dio komunikacijske opreme za hrvatska borbena oklopna vozila Patria AMV. Kroz ovaj program Hrvatska za potrebe svojih oružanih snaga može kupiti, naravno ako ima novca, većinu američkih vojnih proizvoda (Pentagon je prije dvije godine Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu ponudio eskadrilu borbenih zrakoplova F-16 block 15). Kroz Train and Equip Program nabavljeno je 13 vozila HUMVEE sa strojnicama za provedbu obuke u RH i veća količina radio uređaja.

Amerikanci su uložili i visoki iznos u uništavanje više desetaka tisuća tona starog streljiva i oružja koje Hrvatska vuče kao problem još iz ratnih vremena. Među njima su i laki raketni protuzračni sustavi koji mogu postati iznimno opasni ako dođu u ruke terorističkih skupina. Zbog svega toga Hrvatska je uključena u američki projekt MANPADS (Man Portable Air Defence Systems). Za njega je dobila milijun dolara pomoći, ali i prostor za osjetno podizanje razine sigurnosti u skladištima streljiva HV-a. Cooperative Logistic Supply Support Arrangement (CLSSA) je program kojim se omogućava logistička potpora stranim oružanim snagama.

Nabava pričuvnih dijelova za vojna vozila i ostalu opremu organizirana je na način da ih krajnji korisnik, Hrvatska vojska, samostalno naručuje, te se oni isporučuju sa skladišta Kopnene vojske SAD-a. Ono što je za hrvatske prilike posebno zanimljivo jest da na ovaj način oružane snage RH dobivaju direktni pristup logističkom sustavu američke kopnene vojske, smanjuju vrijeme čekanja isporuke, te se hrvatske postrojbe tretiraju jednako kao i svaka regularna postrojba kopnene vojske SAD-a! Nadalje, kada su u pitanju vojne misije u Afganistanu, od 2006. godine zrakoplovne snage SAD-a provode transport pripadnika hrvatskog kontingenta, kao i prateće opreme i naoružanja u područje operacija. Pentagon je Hrvatsku oslobodio plaćanja svih troškova transporta.

‘Četvrta liga’

Treba baciti pogled u devedesete godine, pa podsjetiti na početak strelovitog uspona vojnih odonosa Hrvatske i SAD-a. Sve je počelo u listopadu 1994. kada su vojni stručnjaci američke tvrtke Military Professional Resources Incorporated, na poziv ministra obrane Gojka Šuška, započeli s obukom hrvatskih vojnika. Nakon samo nekoliko mjeseci drila, Hrvatska vojska postala je vrlo uvježbana, kompetentna i mobilna oružana sila. 29. srpnja 1995. godine, kada su hrvatske snage ušle u Glamoč i Bosansko Grahovo, zapadni vojni analitičari su opazili da se širokokrilni napad opkoljavanja Knina odvija prema klasičnom modelu taktike NATO saveza.

Ne treba biti nezahvalan za vojnu besplatnu pomoć koju smo u posljednjih nekoliko godina dobili od SAD-a. S našom ekonomijom na sadašnjoj razini, godinama nećemo dostići vojne standarde NATO-a. Barem ne u bitnim segmentima oružanih snaga. Ali, a to zasigurno zna i naš ministar obrane, bivši profesionalni vojnik, ozbiljna se vojska ipak ne može vječno graditi donacijama, ako ne želimo da budemo četvrta liga unutar NATO-a.

denis krnić

Što je dala hrvatska strana ...

» 1992. godine Hrvatska je SAD-u predala ruske podvodne mine od 500 kilograma i moderna ruska torpeda JRM-a, a zatim i kripto-zaštitne uređaje koje je koristila JNA, odnosno ruska vojska. Ubrzo, Washington je Zagrebu isporučio elektroničku opremu za prisluškivanje koja je bila uperena prema Srbiji i Crnoj Gori, te mogla istodobno snimati 20 tisuća telefonskih razgovora.

Tijekom 1994. i 1995. američke bespilotne letjelice koristile su piste aerodroma na Braču i Šepurina kod Zadra. MORH je prije desetak godina SAD-u na uvid dao tehničke detalje ruskog sustava PZO sustav S-300 kupljenog u doba Domovinskog rata.

Nakon terorističkog rušenja tornjeva World Trade Centera u New Yorku u rujnu 2001. Hrvatska je američkim službama odmah prepustila popis inozemnih vojnih pilota, uglavnom s Bliskog istoka, koji su u doba Jugoslavije prošli pilotsku obuku na Zemuniku.


Poruka Srbiji

» Prošle godine potpisani sporazum o vojnoj suradnji između Hrvatske i Srbije nastao je na američku incijativu. Premda je riječ o bilateralnom sporazumu, činjenica je da su ga sklopile vojno neutralna Srbija i članica NATO-a Hrvatska. Američka diplomacija taj sporazum vidi kao jedan od koraka Srbije prema NATO-u i sporazum je prethodnica američke poruke Srbiji da su joj vrata Sjevernoatlantske vojne alijanse širom otvorena. Prema viđenju američkih diplomata, ključni mentor ulaska Srbije u NATO trebala bi biti Hrvatska.