StoryEditorOCM
DalmacijaPOLITIČKI RAT NA ŠKOJU

U Jelsi "grme" optužbe i kaznene prijave

Piše PSD.
21. studenog 2012. - 00:08
Nisu rijetki primjeri u Hrvatskoj da su odnosi između predstavničkih tijela i izvršne vlasti kad je riječ o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ozbiljno narušeni ponajprije zbog loše i nedorečene legislative. Upravo zbog toga razloga nedavno je u Starome Gradu mjesecima “silovana” demokracija, a još drastičniji primjeri su neka mjesta gdje Vijeća praktično ni ne rade.

Takva situacija je u Hvaru, pa i u Jelsi, gdje lokalni političari javnost već mjesecima zabavljaju otvorenim pismima koja se dilaju elektroničkom poštom ili postavljaju na mjesne oglasne ploče.

Tako se predsjednik Općinskoga vijeća Ivan Grgičević u svom pismu požalio da su 2009. dugovi Općine Jelsa i društava koja su u njezinu stopostotnom vlasništvu iznosili oko 26 milijuna kuna, a da su na taj iznos do sada zaračunate zatezne kamate veće od dva milijuna kuna. Za takvo stanje okrivio je bivšeg općinskog načelnika Iva Milatića, pa je Vijeće u kolovozu 2011. protiv njega Državnom odvjetništvu podnijelo kaznene prijave za sklapanje štetnih ugovora, kao i ugovora velike vrijednosti bez provođenja javnog natječaja.

Marić: Grgičević u svom ‘pamfletu’ bezočno laže

Također se požalio da je Vijeće u posljednje tri godine donijelo veći broj inicijativa i odluka koje obnašatelj dužnosti općinskog načelnika Jakša Marić jednostavno nije želio provesti, a Zakon za takvo postupanje ne predviđa nikakvu odgovornost. Milatić, koji sada obnaša dužnost pomoćnika ministra gospodarstva, u medijima je već porekao sve nezakonitosti, no Grgičević ga u otvorenom pismu i nadalje optužuje da postoji utemeljena sumnja da je sa svojim suradnicima prije tri mjeseca doslovno “kupio” vijećnika Tončija Kuzmičića s Nezavisne liste.

Nakon toga je uslijedio pokušaj smjene predsjednika Vijeća koji je, kako u njegovu pismu stoji, na zadnjoj sjednici “ustvrdio da mandat Tončija Kuzmičića nije zakonit ni valjan, jer je on u trenutku održavanja sjednice još uvijek bio zaposlen kao direktor društva “Jelsa plus” d.o.o. te je obnašao dvije nespojive dužnosti, premda ga je Vijeće razriješilo dužnosti direktora dva mjeseca prije. Iz tog razloga sjednica nije održana, a zatraženo je mišljenje od Ministarstva uprave i pravosuđa, pa se Vijeće do odgovora neće ni sastajati”.

- Gospodin Ivan Grgičević u svom “pamfletu” bezočno laže tvrdeći da je vijećnik Tonči Kuzmičić “kupljen” od bivšeg načelnika, a time se insinuira i na kompletnu našu koaliciju. Za navedeno će Ivo Milatić gospodina Grgičevića tužiti za klevetu po treći put, jer isti uporno plasira laži u javnost, a ovdje se radi o tome da on ne želi priznati stvarni razlog “otkazivanja poslušnosti vijećnika Tončija Kuzmičića”, a to je neslaganje istoga s politikom koju vodi gospodin Grgičević – stoji u pismu što ga je na oglasnu ploču 29. listopada postavio obnašatelj dužnosti općinskog načelnika Jakša Marić.

Marić istodobno prozivajući vijećničku većinu za politikanstvo, neprofesionalizam, majorizaciju, podobništvo i nepotizam, a Grgičevića i za blokadu rada Vijeća, sada kada je potrebno donijeti rebalans proračuna i proračun za 2013. godinu.

Izostalo sučeljavanje

Marića je pak svojim odgovorom predsjedniku Vijeća u potpunosti podržao i Tonči Kuzmičić, dok je za Grgičevića napisao da mu je umjesto javnog interesa u prvom planu fotelja.

A da bi se stvari razjasnile do kraja, neposredno pred građanima pobrinuo se Grgičević i obojicu pozvao na sučeljavanje na nedjeljnoj javnoj tribini “Aktualna politička situacija u Općini Jelsa” u Općinskoj vijećnici, no oni su to odbili smatrajući takvu raspravu bespredmetnom, te pokušajem opravdavanja neuspjeha i raspada vladajuće koalicije. Građanima su pak predložili da ostanu doma i da nedjelju – dan Gospodnji provedu u miru i dobrom raspoloženju sa svojim obiteljima.

MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:56