StoryEditorOCM
DalmacijaPREKO TJEDNA SUNČANO, U SUBOTU I NEDJELJU jugo I KIŠA

Prognoza: nije vrime od vikenda za u maslinike poći

Piše PSD.
22. listopada 2012. - 11:21

Još nekoliko dana potrajat će bablje ljeto, a onda ćemo sljedećeg vikenda doslovno preko noći iz ljeta prijeći u zimu jer se za vikend u Gorskom kotaru očekuje čak snijeg. Iako je za detaljnu prognozu još rano, već sada meteorološke karte najavljuju smrznuti scenarij za kraj listopada.

Potvrđuje to Rade Popadić iz Udruge Crometeo te predviđa: “Petak će nad Europom potpuno promijeniti vremenske prilike i donijeti zaokret. Nad Britanskim otočjem anticiklona će ‘raketu hladnog zraka’ uputiti prema Skandinaviji, nakon čega se očekuje prvi hladni udar na tome području, u sjevernoj Europi”, kaže Popadić.

Kod nas to znači kišu, jugo, a dotok hladnijeg zraka uvjetovat će stvaranje Genovske ciklone koja će se sasvim udomaćiti za vikend. No, dok ne dođe vikend, još možemo uživati u babljem ljetu, a oni odvažniji potražit će osvježenje u moru jer će se zrak grijati na oko 25 stupnjeva, dok će oko 21, 22 stupnja biti u moru.

- Sve do petka grijat će nas obilje sunca, no valja upozoriti kako će od utorka jutra biti nešto svježija pa je vrlo moguća magla u Zagori te na moru – kaže Popadić.

S listopadom oprezno

Ovakvo bablje ljeto u listopadu nije neuobičajeno jer iako je listopad najkišovitiji mjesec, zna iznenaditi ugodnim, gotovo ljetnim temperaturama do kraja mjeseca.

- Lani je listopad bio topao, no za razliku od ovoga, nije bilo ni kapi kiše. Inače, ako pogledamo posljednjih nekoliko godina, dva najtoplija listopada bila su 2004. godine s prosječnom temperaturom od 19,2 stupnja te 2001. godine s 19,1 stupnjem. Najhladniji listopad u Splitu bio je 1974. godine s prosječnom temperaturom od 12,9 stupnjeva.

Kada se gleda količina oborina, središnji jesenski mjesec zna biti vrlo suh pwa je osim lanjske listopadske suše izrazito suh bio i listopad 2006. godine jer je cijeli mjesec palo manje od 20 litara kiše. Dakle, dobro je pripremiti se za vremensku prognozu, jugo i kišu u dane vikenda, ako se može tijekom tjedna obaviti poljoprivredne radove, posebno branje maslina jer, ako je suditi po prognozi, malo tko će u Dalmaciji za vikend moći biti na otvorenom.

OJDANA KOHAREVIĆ

Nepredvidivi listopadi

- Listopad nam zna pokazati i obilježja rane zime. Tako je 13. listopada 2009. godine puhala orkanska bura koja je snizila temperature ispod 10 stupnjeva, na biokovu je bilo minus 3 stupnja – podsjeća Rade Popadić. Nepredvidivost listopada potvrđuje i podatak da je 27.10.2006. godine bila jaka magla, a samo dan poslije u Kninu je bilo ljetnih 28 stupnjeva. Sve je ubrzo završilo olujnom burom od čak 200 kilometara na sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:27