StoryEditorOCM

ČEKAJUĆI STEČAJ Drpić: Mi radnici znat ćemo spasiti ‘Jadrankamen’!

Piše PSD.
13. ožujka 2012. - 22:50

Nakon što je predsjednik Uprave “Jadrankamena” Vedran Vilović Trgovačkom sudu u Splitu podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tom posrnulom bračkom tvrtkom, na potezu je sud koji se mora očitovati o tom prijedlogu.

Direktor Vilović smatra kako su propali svi pokušaji Uprave da se stečaj spriječi. Višemjesečna agonija toga nekad kamenarskog diva primakla se završetku. Stvar će, po svemu sudeći, u svoje ruke preuzeti stečajni upravitelj. 

- Najkasnije za dva-tri dana aktivirat ćemo privremeno prekinuti opći štrajk i preuzeti odgovornost za tvrtku. Sve ćemo to učiniti u skladu sa zakonskim propisima - najavio je predsjednik Nezavisnog sindikata Tonči Drpić, uz napomenu kako radnicima još uvijek nije isplaćena plaća za studeni 2011. godine, koju su zaradili. Inače, zaposlenici “Jadrankamena” već četiri mjeseca nisu vidjeli platne bušte pa je mnogima ugrožena egzistencija. 

- Svim poslovnim partnerima, ali i svima drugima, jamčimo da ćemo - tvrdi Drpić - nakon što preuzmemo tvrtku, sve ugovorene narudžbe kamena, pod uvjetom da budu plaćene, isporučiti na vrijeme. Isto tako, stupit ćemo u kontakt s odgovornim ljudima u HEP-u da nam ne isključuju struju, nego pruže šansu za novi početak.

Ustvrdio je i kako je tijekom veljače iz pilana, radionica i kamenoloma prodano 13 tisuća metara finalnih proizvoda te oko 500 kubika kamenih blokova. Usprkos tome, od plaće ni traga ni glasa.

Subotnja javna tribina, na kojoj su o radničkom dioničarstvu izlagali dr. Milan Medić, Srđan Dvornik i drugi uvaženi stručnjaci iz Instituta za ekonomsku demokraciju, izazvala je veliko zanimanje među radnicima “Jadrankamena”. Hoće li im predavanja pomoći u najavljenom preuzimanju tvrtke, ostaje vidjeti.

ivica radić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:03