StoryEditorOCM
Dalmacijatri nedavno zatvorena rodilišta proradit će, unatoč vrlo niskim standardima

Bebe će se od kolovoza opet rađati u Sinju, Makarskoj i Imotskom

Piše PSD.
22. srpnja 2011. - 00:30

Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva u utorak poslijepodne obišlo je rodilište u Sinju radi utvrđivanja postoje li materijalno-tehnički uvjeti za obavljanje izvanbolničke porodiljne djelatnosti, a dan poslije s istim zadatkom njegovi članovi su se zaputili najprije u Makarsku i potom u Imotski.

U Sinju se među upućenima drži da je dolazak tročlanoga stručnog povjerenstva bila samo forma, jer je odluka o ponovnom otvaranju rodilišta u Sinju već donesena na najvišoj razini.

Na prošlogodišnjoj Alci premijerka Jadranka Kosor obećala je Sinjanima da će se alkari ponovno rađati u sinjskom rodilištu. Prošlog tjedna predsjednica Vlade prihvatila je poziv izaslanstva VAD-a i Grada Sinja da bude gost i na ovogodišnjoj sinjskoj alci.

U međuvremenu je, znatno ranije, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović ublažio kriterije po kojima su rodilišta u Sinju, Imotskom i Makarskoj zatvorena i vratio sve na staro, odnosno omogućio da ova tri rodilišta rade kao i ranije, kao izvanbolnička. Pritom je propisano da moraju imati uvjete koje su uredno zadovoljavali prije zatvaranja.

Predsjednica Vlade Kosor sigurno neće uoči skorih parlamentarnih izbora sebi dopustiti “luksuz” doći među Sinjane neispunjenog obećanja. Stoga se drži izvjesnim da bi rodilište u Sinju moglo ponovno otvoriti vrata i primiti prve rodilje najkasnije od ponedjeljka 1. kolovoza, kako bi nekoliko dana kasnije, zajedno s alkarskim mačkulama, odjekivao i plač novorođenčadi. Jer za to u Sinju postoje svi potrebni uvjeti.

Voljom politike zatvoreno, politika ga sada otvara

Naime, u sinjskoj Ispostavi županijskog Doma zdravlja imaju poseban prostor namjenski građen za rodilišta, minimalno potrebnu opremu, Sinj ima tri ginekologa, dva pedijatra i pet iskusnih primalja.

Rodilište u Sinju godinama prije zatvaranja atribuirano je UNICEF-ovim “rodilištem prijateljem djece”. Ono je zatvoreno 10. svibnja prošle godine nepromišljenom odlukom politike. Sada se, ponovno voljom iste politike, opet otvara. Sigurno je da će ostati otvoreno najmanje do parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade.

Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva iste prostorije u Makarskoj pregledalo je i lanjske godine, nakon čega je doneseno rješenje po kojemu se rodilište hitno zatvara, jer ne ispunjava prostorne uvjete, medicinsko-tehničku opremu i broj zdravstvenih radnika.

Tako je 10. svibnja stavljen ključ u bravu na rodilište, pet je babica išlo kući na čekanje, a bebe su se rađale u vozilima i pred Hitnom pomoći, ako im majke nisu stigle do Splita. Povjerenstvo bi nakon jučerašnjeg pregleda prostorija trebalo zaključiti kako je sve u redu.

Naravno da je medicinski kadar najveći problem. Valja očekivati da rodilište ponovno preuzme prijašnji makarski ginekolog, koji je uz to bio i u stalnoj pripravnosti. Imamo informaciju da se raspisuje natječaj za još jednoga ginekologa koji će trajati samo pet dana. Trebao bi se javiti jedan strani državljanin koji bi došao raditi u makarsko rodilište.

Kadrovska neekipiranost Imoćanima najveći problem

Bez obzira na sve nelogičnosti oko makarskog rodilišta, prosvjede i ogorčenost građana koji su uslijedili, svi pod Biokovom pozdravljaju najavu da će mame ponovno rađati u Makarskoj, pa makar se ono do otvaranja i ne opituralo. Izvanbolničko rodilište u Imotskom otvorit će se istodobno kao i ono u Sinju i Makarskoj.

Informacija je to s koordinacije čelnika lokalne samouprave u Imotskoj krajini, na kojoj je bio i župan Ante Sanader. Očito da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a posebno ministar Milinović, nisu, kako se do sada moglo naslutiti, htjeli protežirati bilo koji grad i urediti primjerice rodilište u Sinju prije nego u Makarskoj i Imotskom.

Nakon inspekcije članova povjerenstva Ministarstva zdravstva slijedi hitna adaptacija prostora, a u Imotskom će, zbog nedostatka ginekologa, zasigurno biti i kadrovskih problema.

ana dragičević, braco ćosić

Makarska: Ni brokva nije u zid zabijena

U makarskom rodilištu od lanjske godine nijedna brokva nije u zid zabijena, a o bilo kakvim složenijim radovima nema ni govora. Unatoč tome, dopustit će se da novorođenčad opet zaplače u Makarskoj. Naravno, uz pomoć ginekologa i babice, a bez operacijske sale i anesteziologa, što je bila jedna od glavnih prepreka za njegov rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:04