Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Spektar

Objavljeno 08.05.2010. u 10:00

UOČI IZLASKA publikacije za posebnu klijentelu

DALMATINSKI HOMOVODIČ Na Lokrumu vas čeka 100 momaka za akciju spremnih

SPLIT Gotovo svaki muškarac na Duilovu je gay ZADAR Dobro došli u vilu “Valentina” DUBROVNIK Popularan je kafić “Trubadur”, a plaža Lokrum “ljeti može primiti sto momaka koji traže akciju” ŠIBENIK Ponuda se svodi na plažu Zablaće u turističkom kompl

Zagrebačka turistička zajednica u suradnji s Udrugom “Queer Hrvatska” svim je turistima objelodanila dodatnu ponudu u pogledu gay sadržaja i posebnih lokacija na kojima osobe drukčijeg spolnog identiteta mogu uživati. Zagreb ima 37 službenih gay lokacija, koliko ih nema u cijeloj Dalmaciji, ali što ne znači da i dalmatinski ljubavnici nemaju svoja skrovita mjesta.

Iako još uvijek službeni vodič ne postoji u tiskanom obliku, na internetu se može naći više specijaliziranih web stranica koje otkrivaju gdje se okupljaju hrvatski, pa prema tome i dalmatinski homoseksualci te biseksualci uz dodatne savjete za strane turiste.

Kruno Pekas, inicijator zagrebačkog gay vodiča, uređuje internetsku stranicu ”FriendlyCroatia.com” na kojoj se nalaze svi podaci, a još više informacija planira objaviti u ”Gay vodiču za Hrvatsku”, koji bi trebo izići iz tiska u svibnju.

Godišnje više od 200.000 posjeta

- Voljeli bismo da i Dalmacija slijedi trend Zagreba, iako su Dalmatinci poprilično konzervativni. Ne smijemo zaboraviti da nas godišnje posjeti više od 200 tisuća gayeva, lezbijki te biseksualaca koji nisu zanemariva klijentela. Sada smo u razgovorima s Turističkom zajednicom da ovaj projekt dignemo na nacionalnu razinu – objašnjava Pekas.

Inače, razlikuju se tri vrste gay okupljališta: ”gay visited”, što znači da se homoseksualci tamo pojavljuju u većem broju, potom ”gay friendly” s najčešće istaknutim znakom, ali ponajprije tolerantim osobljem. Kategorija koja se najteže nalazi u Dalmaciji je ”gay only”, odnosno specijalizirani objekti namijenjeni samo homoseksualnim osobama.

Osim stranice ”FriendlyCroatia.com”, detaljan popis svih gay plaža nalazi se na adresi ”Croataian Gay Dreams.com”, dok je sličan vodič i na stranici ”Croatia-Gay.com”. Sadržaj se većinom poklapa, a izdvojili smo neke od najspominjanijih lokacija. Dakle, najpopularnija splitska odredišta su plaža na Duilovu te nastavak nudističke plaže na Kašjunima, koja seže sve do Instituta za ocenografiju.

- Gotovo svaki muškarac na Duilovu je gay. Vrlo je prometno u šumi, dok je obala inače kamenita s obiljem borova – opis je sa stranice ”FriendlyCroata.com”, dok još detaljnije pišu na ”CroatianGayDreams.com”, navodeći autobus 15 kao poželjan transport.

Za plažu kod Instituta piše: ”Potrebo se voziti autobusom 12 od crkve sv. Frane, a najživlje je noću”. Istinitost tvrdnja provjerili smo i kod marjanskih stanara koji potvrđuju da ljetno vrijeme zna donijeti ”drukčije kupače”. - Na sikama uz more vrlo često se može vidjeti gole muškarce kako skriveni leže pod borovima ili se čak smjeste u udubine velikih stijena – kaže nam jedan stanar, sa željom da ostane anoniman.

U Splitu se također spominju sljedeći kafići kao mjesta gdje se može zateći gay osobe: Ghetto, Dante, Porta, Teak, Puls, Žbirac te Semafor. Šibenska se, pak, ponuda svodi samo na plaže: Zablaće u turističkom kompleksu Solaris” te primoštenska oaza u područuju lučice hotela “Marina”, za koju piše da je ”popularna kod zaljubljenih gayeva”. Na putu prema Zadru, navodno je nezaobilazan otok Murter s plažom kod mjesta Jezera.

Jerolim je zakon

Situacija ni u samom Zadru nije ništa povoljnija. Osim privatnog, ”gay friendly” smještaja u vili “Valentina”, navedene su još plaže Puntamika, Punta Skala te Sovinje i Sabuša na Ugljanu.

U Dubrovniku je slična ponuda, iako se spominje kafić “Trubadur” na Bunićevoj poljani kao izuzetno popularna lokacija. Od plaža su najčešće spominjane: Babin kuk i cavtatska, dok primat drži Lokrum, uz konstatacije kako “ljeti može primiti sto momaka koji traže akciju” te “radi se o jednoj o najpoznatijih gay plaža u Hrvatskoj”.

Kao najpoznatija gay destinacija u Hrvatskoj je Hvar, bez obzira na to što nema oznaku ”gay friendly”, u noćne klubove poput “Carpe Diema” i “Venerande” svi su dobrodošli. Ako navečer ne ostvare svoje ambicije, jutro poslije su im na raspolaganju razvikane nudističke plaže Jerolim na Paklenjacima te Vrboska u istoimenome mjestu.

jure jerić

Troše 64 milijarde godišnje

Bez obzira na to što tek rijetki dalmatinski ugostitelji javno pokazuju da su otvoreni homoseksualcima, nikada ne odbijaju goste. Posebice sada, u resecijskoj godini, svaki klijent je dobrodošao. Također je poznato da ova populacija dosta troši – više od 64 milijarde godišnje!

Sve ih je više

Svake godine povećava se broj gay turista koji posjećuju Hrvatsku, a to pokazuje povećani broj agencijskih programa koji se mogu naći na stranicama ”gaytravel.com” i ”gaysail.com”. Treba li napominjati da su Dubrovnik i Hvar, uz Veneciju i Atenu, nezaobilazne destinacije kruzera.

‘Dalmatincima su draže suknje’

Opisujući Dalmatince na stranom gay forumu, jedan korsinik je komentirao kako ih je ”vrlo teško privoliti na akciju jer trče za strankinjama”. -Nisu spremni za druženje, draže su im ženske suknje, ali to ne znači da je provod ništa manje odličan.