Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Spektar

Objavljeno 08.05.2010. u 10:00

UOČI IZLASKA publikacije za posebnu klijentelu

DALMATINSKI HOMOVODIČ Na Lokrumu vas čeka 100 momaka za akciju spremnih

SPLIT Gotovo svaki muškarac na Duilovu je gay ZADAR Dobro došli u vilu “Valentina” DUBROVNIK Popularan je kafić “Trubadur”, a plaža Lokrum “ljeti može primiti sto momaka koji traže akciju” ŠIBENIK Ponuda se svodi na plažu Zablaće u turističkom kompl

Zagrebačka turistička zajednica u suradnji s Udrugom “Queer Hrvatska” svim je turistima objelodanila dodatnu ponudu u pogledu gay sadržaja i posebnih lokacija na kojima osobe drukčijeg spolnog identiteta mogu uživati. Zagreb ima 37 službenih gay lokacija, koliko ih nema u cijeloj Dalmaciji, ali što ne znači da i dalmatinski ljubavnici nemaju svoja skrovita mjesta.

Iako još uvijek službeni vodič ne postoji u tiskanom obliku, na internetu se može naći više specijaliziranih web stranica koje otkrivaju gdje se okupljaju hrvatski, pa prema tome i dalmatinski homoseksualci te biseksualci uz dodatne savjete za strane turiste.

Kruno Pekas, inicijator zagrebačkog gay vodiča, uređuje internetsku stranicu ”FriendlyCroatia.com” na kojoj se nalaze svi podaci, a još više informacija planira objaviti u ”Gay vodiču za Hrvatsku”, koji bi trebo izići iz tiska u svibnju.

Godišnje više od 200.000 posjeta

- Voljeli bismo da i Dalmacija slijedi trend Zagreba, iako su Dalmatinci poprilično konzervativni. Ne smijemo zaboraviti da nas godišnje posjeti više od 200 tisuća gayeva, lezbijki te biseksualaca koji nisu zanemariva klijentela. Sada smo u razgovorima s Turističkom zajednicom da ovaj projekt dignemo na nacionalnu razinu – objašnjava Pekas.

Inače, razlikuju se tri vrste gay okupljališta: ”gay visited”, što znači da se homoseksualci tamo pojavljuju u većem broju, potom ”gay friendly” s najčešće istaknutim znakom, ali ponajprije tolerantim osobljem. Kategorija koja se najteže nalazi u Dalmaciji je ”gay only”, odnosno specijalizirani objekti namijenjeni samo homoseksualnim osobama.

Osim stranice ”FriendlyCroatia.com”, detaljan popis svih gay plaža nalazi se na adresi ”Croataian Gay Dreams.com”, dok je sličan vodič i na stranici ”Croatia-Gay.com”. Sadržaj se većinom poklapa, a izdvojili smo neke od najspominjanijih lokacija. Dakle, najpopularnija splitska odredišta su plaža na Duilovu te nastavak nudističke plaže na Kašjunima, koja seže sve do Instituta za ocenografiju.

- Gotovo svaki muškarac na Duilovu je gay. Vrlo je prometno u šumi, dok je obala inače kamenita s obiljem borova – opis je sa stranice ”FriendlyCroata.com”, dok još detaljnije pišu na ”CroatianGayDreams.com”, navodeći autobus 15 kao poželjan transport.

Za plažu kod Instituta piše: ”Potrebo se voziti autobusom 12 od crkve sv. Frane, a najživlje je noću”. Istinitost tvrdnja provjerili smo i kod marjanskih stanara koji potvrđuju da ljetno vrijeme zna donijeti ”drukčije kupače”. - Na sikama uz more vrlo često se može vidjeti gole muškarce kako skriveni leže pod borovima ili se čak smjeste u udubine velikih stijena – kaže nam jedan stanar, sa željom da ostane anoniman.

U Splitu se također spominju sljedeći kafići kao mjesta gdje se može zateći gay osobe: Ghetto, Dante, Porta, Teak, Puls, Žbirac te Semafor. Šibenska se, pak, ponuda svodi samo na plaže: Zablaće u turističkom kompleksu Solaris” te primoštenska oaza u područuju lučice hotela “Marina”, za koju piše da je ”popularna kod zaljubljenih gayeva”. Na putu prema Zadru, navodno je nezaobilazan otok Murter s plažom kod mjesta Jezera.

Jerolim je zakon

Situacija ni u samom Zadru nije ništa povoljnija. Osim privatnog, ”gay friendly” smještaja u vili “Valentina”, navedene su još plaže Puntamika, Punta Skala te Sovinje i Sabuša na Ugljanu.

U Dubrovniku je slična ponuda, iako se spominje kafić “Trubadur” na Bunićevoj poljani kao izuzetno popularna lokacija. Od plaža su najčešće spominjane: Babin kuk i cavtatska, dok primat drži Lokrum, uz konstatacije kako “ljeti može primiti sto momaka koji traže akciju” te “radi se o jednoj o najpoznatijih gay plaža u Hrvatskoj”.

Kao najpoznatija gay destinacija u Hrvatskoj je Hvar, bez obzira na to što nema oznaku ”gay friendly”, u noćne klubove poput “Carpe Diema” i “Venerande” svi su dobrodošli. Ako navečer ne ostvare svoje ambicije, jutro poslije su im na raspolaganju razvikane nudističke plaže Jerolim na Paklenjacima te Vrboska u istoimenome mjestu.

jure jerić

Troše 64 milijarde godišnje

Bez obzira na to što tek rijetki dalmatinski ugostitelji javno pokazuju da su otvoreni homoseksualcima, nikada ne odbijaju goste. Posebice sada, u resecijskoj godini, svaki klijent je dobrodošao. Također je poznato da ova populacija dosta troši – više od 64 milijarde godišnje!

Sve ih je više

Svake godine povećava se broj gay turista koji posjećuju Hrvatsku, a to pokazuje povećani broj agencijskih programa koji se mogu naći na stranicama ”gaytravel.com” i ”gaysail.com”. Treba li napominjati da su Dubrovnik i Hvar, uz Veneciju i Atenu, nezaobilazne destinacije kruzera.

‘Dalmatincima su draže suknje’

Opisujući Dalmatince na stranom gay forumu, jedan korsinik je komentirao kako ih je ”vrlo teško privoliti na akciju jer trče za strankinjama”. -Nisu spremni za druženje, draže su im ženske suknje, ali to ne znači da je provod ništa manje odličan.