StoryEditorOCM
DalmacijaRadimo na puno frontova

Podstrana - prvi izbor za mlade obitelji

13. lipnja 2016. - 22:59

Istočno od Splita, na jugu uz 5,5 kilometara plaže, te na sjeveru gore prema Mosoru, smjestila se općina Podstrana, mjesto odavno poznato po uzgoju salate i bresaka, no u novije vrijeme sve omiljenija turistička destinacija. Gotovo jedanaest tisuća stanovnika upravo danas slavi i Dan svoje općine i nebeskog zaštitnika, svetog Antuna Padovanskog, što je bio povod i našeg razgovora s čelnikom Podstrane, načelnikom Mladenom Bartulovićem.

Tri godine mandata su iza vas. Jeste li zadovoljni?

– Nikada ne možete biti zadovoljni, uvijek ima posla, uvijek su neki novi projekti pred vama, novi problemi, novi zadaci. No svakako raduje podatak da je naš proračun stabilan, ispunjavamo sve obveze i na kraju 2015. godine imali smo u općinskoj blagajni 13 milijuna kuna, a izvorni proračun nam je 35 milijuna kuna.

Pred vama je mnogo projekata, a najznačajniji je svakako uređivanje obale.

– Novi je to zamašnjak i za turizam jer prije dvadesetak godina Podstrana gotovo da i nije imala obale. Nastala je ona naknadnim nasipanjem, formiranjem plaža, gradnjom lučica. Za taj prostor smo ishodili građevinske dozvole, regulirali granice pomorskog dobra, čime smo dobili izvrstan temelj za daljnji razvoj i korištenje mora kao najvećeg resursa. I tijekom priprema za sezonu, nadohranili smo plaže, neke dodatno infrastrukturno uredili kao ovu u Portu, gdje smo sanirali lukobran te na plaži napravili rampu za osobe s invaliditetom. Ujedno smo im osigurali i parkirališna mjesta.

Kapitalni projekt uređenja obalnog dijela podijelili ste u faze.

– Velik je to zahvat pa je plan gradnje po dionicama. Dobili smo građevinske dozvole za izgradnju obale i trenutno je u pripremi postupak javne nabave za izvođenje radova na prvom dijelu, od ušća rijeke Žrnovnice do Športske lučice u Podstrani. Sama izgradnja je veliko opterećenje za naš proračun te se nadamo kako ćemo uspjeti dobiti barem dio sredstava preko raznih natječaja i javnih poziva iz EU fondova, ministarstava i Županije.

Počeli ste i s gradnjom groblja?

– Proširenje mjesnoga groblja Ban je dvogodišnji projekt, a počeli smo 2015. godine. Izrađena je projekta dokumentacija za ishođenje građevinske dozvole i trenutno smo u fazi otkupa preostalog dijela zemljišta koje bi nam osiguralo izgradnju 290 novih grobnica s 1200 mjesta, čime bismo zadovoljili trenutne potrebe naših mještana i osigurali dovoljan broj grobnica za duže razdoblje. Vrijednost radova izgradnje grobnica, uređenja prostora za ispraćaj te arhitektonskog oblikovanja cijelog obuhvata groblja s uređenim parkiralištem iznosi oko šest milijuna kuna. S radovima počinjemo odmah nakon ishođenja građevinske dozvole i provedbe javnog nadmetanja za odabir izvođača.

Često ističete kako je vaša općina "mlada" po prirastu stanovništva, kako vam nedostaje sportskih centara, te su čak dva u planu.

– Od strateških projekata je svakako i gradnja Sportsko-administrativnog centara Petrićevo te Sportskog centra Miljevac. Za Petrićevo je u tijeku faza provedbe postupka javne nabave u potrazi za suinvestitorom, pa se nadamo kako ćemo i realizacijom toga projekta pridonijeti atraktivnosti općine kao mjesta ugodnog življenja i kao turističkog odredišta.

Što se područja Miljevca tiče, urbanističkim planom uređenja zona u zelenilu i zona sportskih igrališta predviđena je gradnja sportskog centra s nogometnim igralištem i pratećim sadržajima, uz mogućnost izgradnje hotela kapaciteta do 80 kreveta, površine ukupnog obuhvata od 23.130 metara četvornih, od čega je Općina Podstrana vlasnik površine od 21.050 metara četvornih, dok se preostalih 2080 metara četvornih nalazi u suvlasništvu više fizičkih osoba i u tijeku je otkup zemljišta, kao priprema dokumentacije za izradu samog projekta, ali i pristupne ceste.

Pripremate i projektnu dokumentaciju za još jedno "gradilište" – vatrogasni dom.

– Riječ je o dogradnji vatrogasnog doma, a taj projekt rekonstrukcije vatrogasnog doma pripremljen je za prijavu kroz Mjeru 7 iz Programa ruralnog razvoja, preko koje se može dobiti sufinanciranje troškova rekonstrukcije građevina javne i društvene namjene. Sada samo čekamo raspisivanje natječaja od strane ministarstva. Paralelno radimo na još puno projekata, a pozornost nam je usmjerena na prometna rješenja budući da imamo uske ceste, prometne "čepove".

Uskoro krećemo s gradnjom križanja Hercegovačke i Zvonimirove ulice, pa tzv. lakat na Ulici poljičkih knezova, projekt vrijedan 15 milijuna kuna u zajedničkoj suradnji ŽUC-a, HEP-a i Općine Podstrana. Izlobirali smo i u planu Hrvatskih cesta uređenje četiriju raskrižja vrijednih 8,3 milijuna kuna: Put starog sela, Zvonimirova i Domagojeva ulica, te Put don Petra Cara, kao i autobusno stajalište nasuprot Petrićeva. U suradnji s HEP-om, kompletnu električnu instalaciju ugrađujemo ispod zemlje.

Obveza jedinica lokalne samouprave je i gospodarenje otpadom, te do 2018. godine i izgradnja reciklažnog dvorišta.

– Sastavili smo i objavili Plan gospodarenja otpadom Općine Podstrana za razdoblje od 2014. do 2020. godine. U svrhu izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta određena je mikrolokacija, izrađen je idejni projekt, a u tijeku je izrada glavnog projekta. Projekt izgradnje ćemo prijaviti na najavljeni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ujedno je u planu i niz aktivnosti educiranja stanovništva kroz radionice, predavanja, prezentacije i putem raznih propagandnih materijala, kako bi se podigla svijest o važnosti odvojenog prikupljanja i selekcije otpada.

Komunalna infrastruktura zahtjevan je i skup proces, no bez kanalizacijske i vodovodne mreže te uređenih nerazvrstanih cesta ne možemo kazati kako živite u modernom, urbanom okruženju. Što ste poduzeli u tom pogledu?

– Radilo se dosta, iako za mene i moj životni ritam – presporo. Puno je potrebne dokumentacije, puno vremena treba za pripremiti papire, a građani smatraju kako ste nešto napravili tek kada vide bagere na ulici. Izdvojit ću tek dio projekata komunalne infrastrukture od lipnja 2013. godine. Izgrađena je fekalna kanalizacija u duljini 4000 metara, u vrijednosti radova od pet milijuna kuna, a u tijeku je priprema za gradnju još 2500 metara ulica Duge njive i Rastovac, kao i crpna stanica s nekoliko manjih odvoda, u vrijednosti 7,5 milijuna kuna, s tim da su sredstva osigurana.

Čeka nas i postavljanje 520 novih rasvjetnih mjesta na cestama u dužini od 12,8 kilometara. Ujedno je obavljena rekonstrukcija javne rasvjete postavljanjem 759 komada novih LED svjetiljki, čime smo višestruko smanjili potrošnju električne energije, sačuvali okoliš, a ujedno od Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša dobili sufinanciranje ovog projekta u iznosu od 40 posto. U pripremi je i realizacija rekonstrukcije drugog dijela javne rasvjete s još oko 700 svjetiljki.

Sve smo pripremili i samo čekamo raspisivanje natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izgrađen je novi i rekonstruiran postojeći vodovodni cjevovod u duljini 2400 metara, te je izvedeno 700 metara novog oborinskog kolektora.

Što se, pak, nerazvrstanih cesta tiče, izvedeno je asfaltiranje cesta i javnih površina od 52.000 metara četvornih, u što je uloženo oko šest-sedam milijuna kuna. Sanirali smo i potporne zidove u dužini oko 300 metara te obavili sanaciju oštećenog lukobrana u Sv. Martinu. Nismo stali samo na moru i uz obalu, nego smo uredili i poljske te protupožarne putove u dužini od oko 2500 metara. Raduje me što je za područje Gornje Podstrane u tijeku ishođenje lokacijske dozvole za gradnju vodovodne mreže u dužini do dva kilometra, a sredstva su osigurana.

Podstrana je jedna od najmlađih općina po prirastu stanovništva, i to za 2,4 djeteta po umrlom stanovniku u prošloj godini. Mlade obitelji Podstranu biraju jer je još uvijek mirno mjesto uz more koje nema zagađenja ni tvornica, a od centra Splita udaljena je tek desetak minuta vožnje.

– U proračunu smo osigurali poticaj za novorođenu djecu, i to za prvo dijete 1500 kuna, za drugo 2000 kuna, za treće 3000 kuna, a za četvrto i svako daljnje po četiri tisuće kuna. Ujedno subvencioniramo s 900 kuna po djetetu i trošak programa četiriju vrtića, koliko ih imamo, a u kojima je oko 350 djece, uz naglasak kako ni jedno dijete vrtićke dobi u općini Podstrana ne ostane neupisano.

Prva smo općina koja osigurava pomoćnike za djecu s posebnim potrebama u vrtićima, a za koje na godišnjoj razini izdvajamo oko 150 tisuća kuna, te u cijelosti snosimo trošak potrebnih asistenata sukladno procjenama stručnih službi. Od svibnja smo omogućili financiranje vrtića u cijelosti za djecu čiji je jedan ili oba roditelja stopostotni invalid. Financiramo i pomoćnike u nastavi u osnovnoj školi, te svake godine sufinanciramo i kupnju udžbenika učenicima slabijeg imovinskog stanja, a ove godine smo odlučili nabaviti udžbenike za sve učenike koji pohađaju našu osnovnu školu u Strožancu, za što smo osigurali 750.000 kuna. Uređujemo i opremamo dječja igrališta, upravo počinju radovi na novom dječjem igralištu na Kalinama.

Pomažemo i studentima, kojima smo osigurali 135 stipendija te im sufinanciramo i prijevoz, dok besplatne pokazne karte imaju srednjoškolci kao i osnovnoškolci koji putuju na izvanškolske aktivnosti. Počeli smo i s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji za novu osnovnu školu koja je planirana na Šćadinama.

Mogao bih još nabrajati, ali, eto, mislim da su to dovoljni razlozi da Podstrana bude atraktivna destinacija mladim obiteljima.

Imali ste i zakonsku obvezu sastaviti registar nekretnina?

– Da, i izrada registra je gotova do kraja mjeseca, a dovršena je obnova zemljišne knjige za Donju Podstranu, te je u tijeku i za Gornju Podstranu. U postupku je i utvrđivanje granica pomorskog dobra, a usvojena je i Strategija razvoja do 2020. godine, kao podloga za apliciranje na EU fondove. Sukladno tome, donijeli smo i odluke o naseljima i nerazvrstanim cestama, riješili vlasništvo nad česticama kako bismo se uopće mogli prijaviti za sredstva iz fondova.

Radimo na puno "frontova", sve kako bi Podstrana bila još ugodnije mjesto za život. Posebnu pažnju posvećujemo ravnomjernom razvoju svih dijelova općine, pa mogu samo za kraj svojim mještanima čestitati i dan nebeskog zaštitnika i Dan općine.

'Skratite odmah palmine grane'

Kada ste na čelu relativno male općine, od vas se očekuje da znate sve probleme i da odmah reagirate. A upravo to načelnik Bartulović – čini.

– Sredite, skratite odmah palmine grane koje smetaju vozačima za uključivanje na glavnu magistralu. Ne vidi se ogledalo, nema preglednosti – nazvao je djelatnika Komunalnog poduzeća Bartulović pri našem povratku s plaže Porat, gdje je pozirao fotoreporteru Nikoli.

I pri ulasku na glavnu cestu, i načelniku-vozaču vidljivost su onemogućavale grane palme, pa je trebalo žurno nazvati djelatnike da ih "saniraju".

Budućnost u turizmu i poljoprivredi

– Atraktivna smo turistička destinacija, pa smo minule sezone zabilježili pola milijuna noćenja. Uz našu gostoljubivost, imamo prirodne ljepote, sve uvjete za daljnje širenje naše turističke ponude i ne samo uz more, nego i na padinama Mosora. Dosta obitelji se vraća u stara naselja, obnavljaju ih i osiguravaju mjesto mirnog odmora. Uz turizam potičemo i poljoprivredu, pa svake godine raspisujemo natječaj za krčenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta koje mi sto posto financiramo.

Od početka mog mandata, od 2013. godine, iskrčeno je 120.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta gdje su već posađeni maslinici, voće, prvenstveno breskve, ali i smilje. Osiguravamo i sufinanciranje sadnica, gdje dvije trećine iznosa plaćaju Splitsko-dalmatinska županija i Općina Podstrana – navodi dalje Mladen Bartulović "detalje" iz života male općine nadomak Splita.

Uvijek smo na pomoći potrebitima

– Maksimalno se zalažemo i konstantno osmišljavamo nove načine kako bismo pomogli našim najpotrebitijim mještanima kroz naše socijalne programe. Uvijek smo na pomoći najpotrebitijim članovima zajednice, socijalno ugroženima, osobama s invaliditetom, kao i umirovljenicima, ali i nezaposlenima budući da već više godina sezonski zapošljavamo dvadesetak djelatnika u našem komunalnom pogonu. U tom projektu prednost imaju dugo nezaposleni ili radno sposobni invalidi, tako da taj posao, na kraju, dobiju oni kojima je stvarno najpotrebniji – pojašnjava načelnik još jedan segment rada općine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:51