Ovoga tjedna donosimo vam top 7 makedonskih tradicionalnih recepata po izboru chefa Dejana Todorovskog iz konobe 'Korta'.
1. Pikantno makalo
Dobro oprati 15 ljutih sušenih crvenih paprika, oguliti kilogram krumpira i staviti ih zajedno u vodu. Kuhati dok skroz ne omekšaju. U dubokoj posudi (drveni muzar) izgnječiti češnjak, sol, papar i peršin, i kada se dobije glatka smjesa, dodati skuhane krumpire i ljute paprike.
Gnječiti dok se sve dobro ne ujedini. Lagano preliti zagrijanim uljem, fino promiješati da popije masnoću. Servirati kao hladno predjelo, ili prilog.
2. Šarplaninska janjeća čorba
U velikom loncu u hladnoj vodi kuhati janjeću glavu i kompletne iznutrice. U drugom loncu propirjati sitno nasjeckanu kapulu i dvije do tri mrkve. Kada pozlati, dodati lovorov list i sitno n...