StoryEditorOCM
DalmacijaNEIZVJESNA SUDBINA

'Helios Faros' u stečaju, dug - 173 milijuna kuna

16. veljače 2016. - 23:00
Hotel 'Arkada' u sastavu je tvrtke 'Helios Faros'

Trgovački sud u Splitu je, na prijedlog Fine, otvorio stečaj hotelske tvrtke "Helios Faros" d.d. iz Staroga Grada, koja je u većinskom vlasništvu "Validusa" u stečaju (70 posto). Za stečajnu upraviteljicu imenovana je Mira Hajdić, pa su vjerovnici pozvani da prijave tražbine, jer je ispitno i izvještajno ročište zakazano već za 29. travnja.

Prema javno objavljenim podacima, "Helios Faros" je od kraja 2013. kroz predstečajnu nagodbu pokušao sanirati svoje poslovanje. Dug hotela činilo je ukupno 173 milijuna kuna, od čega je čak 170 milijuna bilo prema RH.

Većina su neplaćena državna jamstva za kredite podignute u poslijeratnom razdoblju, a zanimljivo je napomenuti da je više od pola ukupnog duga samo kamata.

Bitno je istaknuti kako je u hotelima "Helios" u ratnim godinama, kao i sve do 2001. godine, boravilo i do 700 prognanika i izbjeglica, čime su hoteli pretrpjeli golemu financijsku štetu. Na ime te štete Društvo vodi sudski spor protiv RH u kojemu na ime odštete potražuje gotovo 50 milijuna kuna.

Država najveći vjerovnik

Naravno, zaposlenici su nezadovoljni najnovijim razvojem situacije, jer je Društvo kroz predstečajnu nagodbu predlagalo da najveći vjerovnik (RH i Ministarstvo financija) otpiše 60 posto svojih potraživanja, a ostatak pretvori u vlasnički udio.

Značajan iznos duga je onaj Gradu Starome Gradu, po osnovi deposediranih zemljišta, gotovo 40 milijuna kuna. Bitno je napomenuti kako su za predstečajnu nagodbu glasali Grad, gradska Turistička zajednica i javna poduzeća u Starome Gradu.

Ipak, sve to nije bilo dovoljno. Za sklapanje nagodbe bila je potrebna suglasnost dvotrećinske većine vjerovnika koji su imali pravo glasa, odnosno 66 posto, a skupljenih glasova "za" bilo je 59 posto.

– S obzirom na osjetljivost situacije u kojoj se Društvo nalazi, nismo u mogućnosti komentirati rješenje o otvaranju stečajnog postupka. Očuvanje radnih mjesta i kontinuitet poslovanja bio je i ostao cilj menadžmenta. Podnijet ćemo žalbu nadležnom sudu unutar propisanog roka – rekao je o stečaju Filip Gelo, dosadašnji predsjednik Uprave hotelske tvrtke.

Inače, za njegova mandata (posljednje četiri godine), istini za volju, broj noćenja porastao je na 125.000, što je za 30 posto više u odnosu na 2011. godinu. Prema tome je "Helios Faros", unatoč teškoj poslovnoj situaciji, ipak prepoznatljiv brend, koji mora (p)ostati glavni pokretač gospodarstva u Starome Gradu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:32