StoryEditorOCM
DalmacijaBOŽIĆNI GRAD

Makarani zadovoljno trljaju ruke: Samo nam sniga fali

Piše PSD.
11. prosinca 2015. - 13:34
Ima tri godine kako u sklopu Božićnoga grada u srcu Makarske djeluje i igraonica za djecu, pa najsvečaniji i najljepši mjesec u godini mališani provedu u tom svom malom carstvu crtajući, škaricama oblikujući zvijezde, pahuljice, bojajući razne likove iz bajki i basni, te pišući i rišući i jednu poveću čestitku.

Naime, kada se otvorila ta mala "kućica od smija, cike i dičjeg veselja", kako joj tepaju Makarani, s animatoricama su djeca započela pisati najveću čestitku na svijetu. Startalo se tako na 120 metara dugom papiru, koji je lani "narastao" do skoro 200 metara, da bi se ove treće godine produžio na 400 metara. Dovoljno dugo da bude najduža čestitka na kugli zemaljskoj, pa možda uđe i u Guinnessovu knjigu rekorda!

- Odlična je ta ideja, evo i moj će je crtež uveličati, dok marljivo radi s bojama i crta detalje na Božićnoj čestitki - govori nam devetogodišnja Antea, čija mlađa sestra Lea, koja broji tek pet godina, s majkom Majom Kondžom sve to i nadgleda.

- Super nam je ovdje, odličan je ovaj naš Božićni grad, a skoro svaki dan mama me iz vrtića dovede na crtanje - prozborila je i Lea, te nam otkrila kako sestra Antea za Božić želi novi mobitel, pa su i tu želju napisali na čestitku Djedu Božićnjaku.

- Meni će donit bubnjeve, dječji razigrano, ali onako i muški strogo dok crta velikog slona - zbori nam isto petogodišnjak Luka Majić.

Pokazuje nam ovaj dječak i zvijezdu za bor koju je škaricama napravio po uputama teta animatorica jer njih dvije - Tina i Marina – rade s djecom.

Besposlen nije ni jedan tata. Dražen Bazina je u igraonicu doveo kćerku, osmogodišnju Klaru. Napravili su oni i zvijezdu i pahuljice, te je Klara obojila i Djeda Božićnjaka, a i crtanje obožava.

U tom carstvu od mašte pronašli smo i jednu mamu - strankinju, premda već cijelo desetljeće ova zgodna Slovakinja živi u Tučepima.

- Lijepo je ovdje, trude se svi da ovaj Božićni grad bude iz godine u godinu sve ljepši, da ambijent bude baš blagdanski, no meni fali onaj slovački ugođaj - priča nam na izvrsnom hrvatskom Michaela Šimić, koja je u igraonicu dovele svoje mališane, trogodišnjeg Marka i šestogodišnju Lauru, pa pojašnjava što joj to nedostaje u Makarskoj.

- Snijega! - kroz osmijeh iznosi Michaela, pa dodaje:

- Morate priznati kako je onaj pravi božićni ugođaj uz snježne pahulje. U Slovačkoj, u mom gradu Trenčinu, imamo klizalište, vrhunske hokejaše, pa uz snijeg, te okićene jelke, puniji je događaj Božića. Iako mi je i ovdje prelijepo, djeca uživaju!

Uživaju tako mališani makarskog primorja i u poziranju pred slikom lokalnog akademskog slikara Gorana Novovića koji je naslikao i Djeda Božićnjaka, ali i pano snjegovića s vilenjakom, gdje možete i vi na tren pozirati te na njihovo tijelo "složiti" svoj portret - na fotografiji naravno!

A ima šest godina od kada Makarani imaju to malo božićno carstvo na Kačićevu trgu, pa smo "zavirili" što se, osim dječje igraonice, još nudi i za mještane, ali i goste. Osim štandova sajma "Dalmacijo, sve ti cvitalo" koji nudi razne proizvode, te one na kojima je potražnja za kuhanim vinom, domaćim rakijama i fritulama, prvi put ove godine bogatstvo svoje ponude Makaranima u "nizinama" došli su prezentirati ljudi iz makarskog zaleđa. Radi se o članovima OPG-a "Vrata Biokova", koji su se spustili iz Parka prirode Biokovo, te u ovom blagdanskom ozračju ponudili ono najbolje što imaju – domaću spizu.

- Sve vam nudimo izvorno iz ovog našeg podneblja, pa je kod nas na meniju sve domaće – od gulaša, fažola, sarmi, sira, pršuta, fritula, a i rakije su naše - u jednom dahu nam je naveo Elvis Prgomet, čije se obiteljsko gospodarstvo svilo na 920 metara nadmorske visine, gdje uživaju i konji, krave, ovce, koze...

Pa su se sada odlučili "spustiti" Makaranima niže, na morsku visinsku mjeru, kako bi im razveselili nepca s domaćim delicijama. Ujedno mogu "primorci" od pravog rančera, kauboja s Bikova Marija Luetića doznati i kako se to laso precizno baca, kako se krote divlji konji...

A sudeći po gužvi u makarskom Božićnom gradu, ovo blagdansko ozračje i bogata ponuda sviđaju se svima...
Kao i "šareni" zabavni program, jer se na pozornici redovito izmjenjuju odlični zabavljači, bilo oni svima poznati kao što je Maja Šuput, Ivana Marić, Mjesni odbor, Silente, TBF i Magazin, bilo domicilne snage - klape Garbin, Srdela, Berulia, Fjoret, Marina, Nevera, te članovi Gradske glazbe i zbora Makarske, kao i dječji nastupi vrtića: Ciciban, Pčelica, Zvončica, Radost, Maslačak, Grdelin, ili pak školaraca iz OŠ Oca Petra Perice i OŠ Stjepana Ivičevića, do plesnih studija "Z" i "Suncokret", ili pak praćenja kuharskih majstorija vrsnih meštara od kužine...

sandra barčot
snimio ivo ravlić/eph

Punoljetnost Djeda Božićnjaka

Već punih osamnaest godina Makarska se diči i likom službenog Djeda Božićnjaka, kojeg utjelovljuje Zoran Popović Finesa.

- Evo me, i punoljetnost sam doživio u ovom kostimu. Bio sam Djed Mraz, pa Djed Božićnjak, no uvijek je samo bitno da se naša dica dobro zabave. I kada se samo pojavim sa ovom bradom i povećim trbuhom, te puno vrićom darova i bombona, dovoljno je da izvučem dječje osmijehe na lice. To njihovo veselje moja je nagrada, govori nam Finesa, koji minulih osam godina, osim kostima Djeda Božićnjaka, redovito oblači i kostim svetoga Nikole.

Koliko se sviđaju njemu kostimi dobrih bradonja, toliko se on sviđa djeci, pa su odmah priliku za poziranje s djedicom koji poklone nosi "iskoristile" osmogodišnjakinje Vanja Palija i Rena Vlaho...


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:24