StoryEditorOCM
Dalmacijaodlučno 'ne' s visa

Viški poteštat Ivo Radica: Ne dam nikome vodu i vodovod!

Piše PSD.
12. rujna 2015. - 13:14
Ivo Radica, viški gradonačelnik, održao je redovitu mjesečnu konferenciju za novinare na kojoj su bili nazočni i
Stipe Vojković, predsjednik Gradskog vijeća, te dogradonačelnica Antonija Uskok. Na dnevnom redu bile su viške aktualnosti, odnosno predstavljanje gradskih projekata, a nabrojio ih je Radica.

– Počinje treća faza uređenja Hrvatskog doma. Drugi projekt na kojem radimo je cesta i dovođenje vode do budućeg zajedničkog otočnog odlagališta otpada Wellington, a riječ je o investiciji vrijednoj oko 900 tisuća kuna. Priveli smo kraju prvu fazu uređenja trga ispred crkve sv. Jeronima na poluotoku Prirovu... – pohvalio se Radica.

Hidroavioni u uvali Stonca

Osvrnuo se i na priču o hidroavionskoj vezi Split – Vis – Split.

– Hidroavioni su išli u Županijski prostorni plan, u gradu Visu kao lokaciju za hidroavione predvidjeli smo uvalu Stonca, stoga krećemo u izmjene i dopune Prostornog plana grada Visa, a ostalo je na investitorima. Prije nekoliko mjeseci raspisali smo poziv za iskaz interesa glede gradnje aerodroma u Velom poju.

Javila su se četiri zainteresirana, od kojih su dvoje ponudili vrlo kvalitetne prijedloge. I to ćemo regulirati kroz Prostorni plan grada Visa, pa se uskoro može očekivati kvalitetno rješavanje pitanja zračnog povezivanja otoka Visa – rekao je Radica.

Viški gradonačelnik informirao je i o sjednici Skupštine “Vodovoda i odvodnje otoka Visa”, zajedničke otočne tvrtke, na kojoj je jedna od točki dnevnog reda bila i status komunalnih vodnih građevina.

Protiv viških interesa

– Ministarstvo poljoprivrede daje naputak da bi gradovi koji su do sada bili vlasnici komunalnih vodnih građevina (riječ je o kompletnim vodovodnim sustavima) trebali to vlasništvo prenijeti na svoje gradske tvrtke, koje bi onda mogle raspolagati tim sustavima kako hoće. Moje je mišljenje da se tako na mala vrata otvara mogućnost da se sutra može privatizirati kompletne vodovodne sustave.

Znamo primjer bivšeg Javnog komunalnog poduzeća “Komiža”, koje je zbog velikih dugovanja otišlo u stečaj, i onda je čitava njegova imovina išla na bubanj. Zamislite da se takvo što dogodi i s našim “Vodovodom i odvodnjom otoka Visa”? Ode čitav vodovod nekom Ivi, Luki ili Petru, koji u stečajnom postupku može kupiti bilo koji dio imovine takvog poduzeća.

Dakle, sve što smo svi mi ulagali svih ovih godina u infrastrukturu odjednom bi trebalo postati vlasništvo jedne tvrtke, pa time ovisno i o poslovanju tih društava. Preko noći bismo mogli ostati bez najvitalnijih resursa koje ovaj otok ima.

To me podsjeća na one komunističke dekrete iz 1945. godine, kad su dopisima tjerali ljude da prihvate nešto što je očigledno protiv njihovih interesa. Ja to neću potpisati, a država neka me pokuša natjerati ako može. Bit ću oštro protiv toga, pod svaku cijenu. Kad sam iznio svoj stav na skupštini “Vodovoda”, preskočili su tu točku – kazao je Radica.

tekst i foto: Bogoljub MITRAKOVIĆ

‘Neka prodaju Hektorovića, kupe li bolji trajekt od njega’

Stipe Vojković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Visa, rekao je kako se po Visu šuška da “Jadrolinija” ima namjeru prodati trajekt “Petar Hektorović”, za koji su navodno zainteresirani Rusi. Strah ga je da će “Jadrolinija” poslati lošiji trajekt za Vis, te nas upućuje da se raspitamo o toj namjeri. Gradonačelnik Ivo Radica suzdržao se od komentara, kazavši samo kako je to ipak još uvijek samo priča o kojoj ne možemo suditi dok ne dobijemo sve relevantne informacije.

– Ako će nam osigurati bolji trajekt od “Petra Hektorovića”, neka ga prodaju – zaključio je Radica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:03