StoryEditorOCM

Za Uskočki boj na Klisu posebna regulacija prometa

Piše PSD.
25. srpnja 2015. - 22:25
Povijesna postrojba 'Kliški uskoci' i ove godine priređuje manifestaciju  'Uskočki boj za Klis', a središnji događaj bit će večeras kada će na Kliškoj tvrđavi biti uprizorena slavna bitka s više od 300 sudionika iz zemlje i inozemstva, a po prvi put nastupat će i eetno skupina iz Češke. 

Klis je spreman za veliku menifestaciju, potvrđuje nam Damir Žura, predsjednik 'Kliških uskoka', tradicionbalne povijesne postrojbe koja ove godine obilježava 10. obljetnicu. 

- Osnovali smo se kao dragovoljci Domovinskog rata sa željom da se revitalizira Tvrđava Klis, povijesno jedno od najvažnijih i arhitektonski jedno od najljepših fortifikacijskih zdanja na hrvatskom tlu te time stvore preduvjeti za turistički i gospodarski uzlet Klisa - najavljuje Žura. 

Od osnutka, Povijesna postrojba 'Kliški uskoci' zabilježila je je značajne rezultate, postala je jedan od zaštitnih znakova nacionalne kulturno-povijesne baštine.

 - Čast nam je što smo izabrani za protokolarnu postrojbu Splitsko-dalmatinske županije i HRM-a, a uz to smo se profilirali i kao udruga sa značajnim postignućima u realizaciji brojnih projekata značajnih za naš Klis, Splitsko-dalmatinsku županiju, Dalmaciju i Hrvatsku - govori Žura uoči još jednog Uskočkog boja. 

Nakon svečanog otvaranja u petak, za sve će posebno biti atraktivna rekonstrukcija povijesne bitke 'Uskočki boj' koja uvijek privuče brojnu publiku, a ove godine obilježava mini jubilej, odnosno petu obljetnicu. 

- Krenuli smo u ljeto 2011. godine, a 'Uskočkim bojem' želimo sačuvati uspomenu na slavnu bitku iz 1532. godine, u kojoj je najprije turska vojska zauzela ovu tvrđavu, a zatim su u protuudaru kliški Uskoci pod vodstvom Petra Kružića porazili otomanske osvajače i oslobodili tvrđavu - kaže Žura uoči 'Uskočkog boja'. 

Ove godine će na Klis opet doći pripadnici više od 20 povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Srednje Europe, u boju će biti 300 sudionika, te brojni gosti. 

- Svi su dobrodošli, a glavni dio ove manifestacije događa se večeras od 21 sat kada će biti uprizorena slavna bitka na Klisu iz 1532.godine u kojoj sudjeluje više od 300 sudionika. S obzirom na veliki broj gledatelja vrijedi  posebna regulacija prometa tako da se promet odvija jednosmjerno sljedećim ulicama: Belimovača - Iza grada - Trg Mejdan - Petra Kružića do skretanja za Blaca i to od 18 sati do ponoći - obavještava s Klisa Damir Žura. 

OJDANA KOHAREVIĆ 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:45