Triljski sajam primjer je korištenja svih raspoloživih kapaciteta za njegovu organizaciju u ovom malom gradiću na Cetini. Za izložbeni prostor iskorišteni su Gradski park, dvorište i aula mjesne škole, a najviše izlagača svoje mjesto zauzelo je na parketu školske sportske dvorane.
Zablistao poteštat
Gradonačelnik Ivan Šipić, blistajući od zadovoljstva, proveo je najistaknutije goste i uzvanike sajamskim prostorom. U izložbenoj dvorani, kao svojevrsni “odbor za doček”, postavili su se članovi KUD-a “Kralj Zvonimir” iz Knina najavljujući Sedme Zvonimirove dane. Uz Matu Lasića koji je predstavljao Dmitra Zvonimira i Ivanu Miletić, njegovu kraljicu, u objektivu se odnekud stvorila i gradonačelnica Ivana Rimac.Na štand Kuline iz Novih Sela poviše Metkovića župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić doveo je svog kolegu i domaćina Zlatka Ževrnju kako bi kušao pršut iz najjužnije pršutane. Poslije kušanja oba su župana uglas kazali: “Naš je bolji!”
Klaudio Šturman na štandu Saveza udruga Istarske županije, s ponosom pokazuje svoj stroj za izradu ćevapa i pljeskavica. Ta njegova inovacija do sada je na sličnim sajmovima sakupila desetke medalja. A kako i ne bi? Za samo sat vremena tim se strojem može proizvesti sto kilograma u gram jednako teških ćevapa ili pljeskavica različite dužine i/li debljine. Nedostajali su samo mesna smjesa i gradele.
Na istom štandu Istrani su izložili i ljestve za uporabu u maslinicima inovatora Josipa Modrušana s vrlo jednostavnim dodacima koji korisniku osiguravaju stabilnost i sigurnost.
Računalni tehničar Tin Biršić iz Ivanić Grada najmlađi je inovator triljskog sajma. Biršić je izložio softver sigurnosne kamere putem koje vlasnicima osigurava trajni nadzor nad objektima i putem interneta im šalje fotografije. Kamera se napaja solarnim izvorom energije, a za komunikaciju koristi bežični internet. Za inovaciju Biršić je do sada osvojio tri medalje, najsjajniju zlatnu nedavno u Ženevi.
Slovenac Ivan Gregorič predstavio je samohodnu kosilicu za vinograde, travnjake, staklenike... s kojom se bez najmanjeg umora dnevno može obraditi oko tisuću četvornih metara.
Ništa bez glista
Doktorand agronomije Petar Milas iz zagrebačke tvrtke Eterik aroma demonstrirao je rad mobilne destilerije, u cijelosti proizvoda hrvatske pameti i industrije, idealnog za proizvodnju svih vrsta eteričnih ulja.Zaustavili smo se i na štandu OPG Pezelj, Triljana braće Vedrana i Tonća koji su uspostavili samoodrživi proizvodni lanac humusa u kojemu dobivaju meso, jaja i povrće.
- Sav organski otpad na našem OPG-u koristimo za hranjenje kalifornijskih glista. Dobiveni neprosijani humus bacamo kao hranu domaćim kokošima na podlozi od guste metalne mreže. Jedući zaostale sjemenke i gliste koke se prirodno hrane i pritom prosijavaju humus obogaćujući ga svojim izmetom u kojemu je dosta dušika, kalija i fosfora.
U humus sadimo povrće čijim otpadom pokrećemo ciklus. Prošle godine proizveli smo oko dvadeset metara kubičnih humusa kojemu po kvaliteti nema premca, a uz to smo dobili solidne količine jaja i kokošjeg mesa - kažu braća Pezelj.
- Sav organski otpad na našem OPG-u koristimo za hranjenje kalifornijskih glista. Dobiveni neprosijani humus bacamo kao hranu domaćim kokošima na podlozi od guste metalne mreže. Jedući zaostale sjemenke i gliste koke se prirodno hrane i pritom prosijavaju humus obogaćujući ga svojim izmetom u kojemu je dosta dušika, kalija i fosfora.
U humus sadimo povrće čijim otpadom pokrećemo ciklus. Prošle godine proizveli smo oko dvadeset metara kubičnih humusa kojemu po kvaliteti nema premca, a uz to smo dobili solidne količine jaja i kokošjeg mesa - kažu braća Pezelj.
Tonći Pezelj: Evo šaka pravog organskog humusa |