StoryEditorOCM
DalmacijaPOPUŠILI LULU MIRA

Mamut i Palada progovorili nakon dvije godine

Piše PSD.
9. svibnja 2015. - 11:18
Nakon dvije godine, koliko je prošlo od početka drugog mandata Ante Mamuta, načelnika Općine Marina, on i njegovi suradnici prvi put su sjeli za isti stol u općinskoj upravi sa Svetinom Paladom, direktorom Poljoprivredne zadruge “Marina”.

Na sastanku, koji je inicirao Palada, glavna tema bila je uređenje pristupne ceste za Radnu zonu Marina. Zadruga u toj zoni, naime, ima pogon uljare u koji je uložila 26 milijuna kuna, a koji ne može otvoriti ako se ne uredi pristup. Bez odgovarajućeg pristupa ne mogu se privući ni ostali zainteresirani investitori.

Cestu vrijednu milijun kuna trebali bi sufinancirati Općina, PZ i tvrtka “Yachting sport Agana” d.o.o., kojoj je zadruga prodala istoimenu lučicu, a koja u radnoj zoni planira graditi suhu marinu.

Cesta je, zapravo, bila dobar povod da se otvori dvosatna rasprava o lošoj suradnji PZ-a i Općine, koja se, kako je rekao Palada, proteklih dvadeset godina prema zadruzi odnosila maćehinski zbog čega je on godinama frustriran, pa je izbjegavao komunikaciju i s načelnikom Mamutom.

- Molim vas da pomognete sufinancirati cestu. Slobodno kažite što ne valja s naše strane. Znam da moj karakter nije baš sjajan. Ako se “sticam“, pa se ponekad ne javim, to nije moja dobra osobina, ali sam isfrustriran zbog toga što sam bio na stotinama sudskih rasprava između zadruge i Općine koje su se vodile zbog lučice Agana, kule i objekata na plaži. Neke smo gubili, neke dobili. Nemam ništa protiv Općine, već tražim da napravi ono što je dužna - rekao je Palada.

Ništa ja nisam kriv

Mamut nije htio govoriti o vremenu otprije šest godina kada nije bio načelnik.

- Ne postoji ni jedan dokument koji sam donio protiv PZ Marina. Odlučio sam pokrenuti sve čega nije bilo ranije, ali je činjenica da odnosi sa zagrebačkom tvrtkom “Yachting sport Agana” d.o.o. ne “štimaju“, i to ne zbog moje krivnje - rekao je načelnik.

Posebno ga je razljutilo što se ta tvrtka žalila na izgradnju puta koji Općina planira za turističku zonu Dobrečevo i tako zakočila realizaciju projekta vrijednog više od 50 milijuna eura.

- Vlasnik tvrtke Marijan Kostrenčić nije zadovoljan DPU-om Agane (smanjuje se obuhvat luke) i zato je uložena žalba. To je čista ucjena. Jesmo li taj plan zajedno donijeli i slavili zbog toga. Kod gradnje lučice se odstupilo od papira. Općina je to riješila i sad smo ponovno krivi. Nismo se žalili da lučica radi na crno. Što hoće? Ovakve ucjene neću trpjeti - ‘ispalio’ je marinski načelnik, obraćajući se Paladi. Ovaj se branio ističući kako PZ ima tek 10 posto vlasničkog udjela u lučici, te da Kostrenčiću ne može diktirati što će raditi.

- Prenijet ću mu da sam bio na sastanku te da bi bilo dobro da porazgovara s vama i da se nesuglasice riješe, rekao je Palada Mamutu koji je to prihvatio.

Objekt na plaži

Načelnik je podsjetio kako je zadruga prodala lučicu, objekt na plaži.

- Sve je išlo u privatne ruke. Strah me je da se ne proda i kula te citadela koji su simboli Marine. Zagrebački lobi je “uvaljen“ i nismo više u svojoj kući. Molim vas da napravite sve da Kostrenčić ovo stanje u Agani normalizira i da me tamošnji radnici ne gledaju krivo i optužuju da će ostati bez posla, jer je Općina napravila sve što je mogla - rekao je načelnik Paladi.

Ako, dakle, Kostrenčić ne povuče žalbu za put prema turističkoj zoni Dobrečevo, moglo bi se dogoditi da Općina zaustavi proceduru izgradnje puta prema Radnoj zoni, što bi nanijelo neprocjenjivu materijalnu štetu cijeloj Marini.

Gordana dragan

Milijunski dugovi

Palada se požalio kako je PZ u financijskim problemima s oko 10 milijuna kuna duga, ali da vrijednost imovine sada iznosi oko 50 milijuna kuna. Predsjednik Vijeća Davor Radić rekao mu je kako se plaši da će zbog financijskih problema nastaviti s prodajom objekata u kojima zadruga još ima udjela, te da bi to bilo katastrofalno za općinu čiji bi vrijedni gospodarski objekti prešli u ruke privatnika.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:51