StoryEditorOCM
Dalmacija‘dani hrvatske male brodogradnje’

Gotovac i Jukić: Naš je brod pravi lipotan

Piše PSD.
2. svibnja 2015. - 21:11

Prazničnu šetnju marinom podstranskog hotela “Le Meridien Lav”, koja je sve do nedjelje sjecište sedmog izdanja sajma Dani hrvatske male brodogradnje te prvog Sajma turističkih atrakcija, upriličili su mnogi Splićani, ali i brojni turisti. Neradni dan privukao je tako mnoge da zavire u brojne štandove opreme, popnu se na plovila i provjere što to nude naši brodograditelji, jer među sedamdesetak izlagača njih 30 je “doplovilo”.

I među brodovima, svi s oznakom “made in Croatia”, moramo priznati, najviše pažnje privukao je ljepotan od mahagonija: dug 6,40 m, širok 2,40 m, kojeg do maksimalne brzine od 38 milja pokreće motor od 130 KS. Riječ je o samogradnji imena “Gossip”, nastaloj u jednoj omanjoj garaži u Kaštel Novom.

– Tri godine nam je trebalo da složimo rebro po rebro west systemom epoksid i napokon imamo svoj brod. Pravi lipotan, zar ne? – sa šampanjcem u ruci govori nam duo brodograditelja ovog fishermana, Marko Gotovac, 27-godišnji stolar, i Ivica Jukić, 45-godišnji prodajni predstavnik. Upravo je ovaj potonji izabrao tip broda, svidjela mu se, naime, linija fishermana iz Sjeverne Karoline, pa su po originalu napravili samo korito, dok je sve ostalo njihova ideja.

Vješte stolarske ruke

– Trup smo slagali dio po dio, sve je ručno izrađeno, i to sve u slobodno vrijeme. Zato nam je i trebalo tri godine – smije se Marko, čija je vještina stolara u gradnji broda došla do punog izražaja. Prema procjeni, ušminkani ljepotan kojem su napravili i kabinu na provi, vrijedi od 80.000 do 100.000 eura, a njihova želja što dalje s brodom, još nije definirana. Sada im je bilo samo bitno prezentirati ga na sajmu DHMB.

A među ostalim izlagačima “sinjali” smo i jedan ekološki stalak za suncobran, koji je prošle godine bio nagrađen srebrnom kolajnom na svjetskom sajmu inovatora u Ženevi.

– Uh, mnoga smo još priznanja dobili za ovaj naš patentirati stalak za plažu, za suncobran sa sefom, pepeljarom i kanticom za smeće. Prvo ekologija – nema više opušaka na plaži, nema ni smeća, sve stavite u mala spremišta na postolju gdje ste suncobran postavili. Tu je i sef s ključem, jer uvijek vam s plaže nestanu dragocjenosti. A naš stalak već imaju i plaže u Saint Tropezu i Nici – živopisno nam pojašnjava dipl. ekon. menadžer Daniel Čečavac, koji uz oca Miroslava vodi tvrtku “Mis-plastik” utemeljenu 1985. godine u Promajni kod Baške Vode.

– Stalak težak 60 kilograma, vrijedan 1500 kuna, skoro će biti dopunjen i malim frižiderom, odnosno rashladnim mjestom za čašu i bocu – najavljuje mladi inovator, pokazujući nam i sigurnosnu ogradu za kupače s plutajućim panoima s upozorenjem za smanjenje brzine. A kupače nisu zaboravili ni organizatori Sajma turističkih atrakcija, koji su posjetiteljima, i to besplatno, omogućili uživanje u svemu onome što se nudi turistima i gostima na plaži.

Odbojka na moru

– Blob je zračni jastuk od 40 kvadrata gdje kupač sjedne na jedan kraj, a naš ga skakač digne u nebo i do 15 metara visine, i nakon toga slijedi skok u more – pokazuje nam Goran Trša inovaciju do sada jedino prezentiranu lani u kampu Stobreč. Oni s više adrenalina mogli su se okušati i na ski-lifu gdje na dasci uz pomoć vučnice jurcate daskom po morskoj površini, koje su predstavili momci iz Rijeke Željko Andrijanić i Benjamim Mujdžić.

Ekipa iz Zagreba okupljena oko Surfmanije postavila je zračni trampolin za odbojku na moru, te pozivaju sve da im se u nedjelju (3. svibnja) u 11 sati pridruže na prvom svjetskom natjecanju u morskoj odbojci, gdje ekipu čini dva odbojkaša koji će skakati na trampolinu od 35 kvadrata.

– U subotu u 15 sati počet će i utrka na daskama SUP gdje se stoji na nogama i vesla, a staza je duga jedan kilometar. Puno adrenalina i dobre zabave nudimo, kao i vožnju kajacima – govori nam Luka Kiseljak iz Surfmanije.
A potvrda njegovim riječima je i adrenalinski park gdje su oni najmlađi okupirali viseću mrežu i umjetne stijene za penjanje, pa slobodno možemo reći – 7. sajam DHMB ove godine je ponudio za svakoga ponešto.

Sandra Barčot
Foto  Vladimir DUGANDŽIĆ/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:13