StoryEditorOCM
Dalmacijaturci ulažu

Nova klinika u Dugopolju gotova do svibnja

Piše PSD.
4. veljače 2015. - 17:58
Nova Klinika za bolesti srca u Dugopolju, u čiju izgradnju i opremanje turska korporacija "Alvimedica" ulaže 30 milijuna eura, trebala bi biti dovršena do svibnja, najavio je u srijedu pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura istaknuvši da su stranci počeli prepoznavati Hrvatsku kao značajnu destinaciju zdravstvenog turizma.

Nova Klinika s najnaprednijom dijagnostikom i liječenjem kardioloških bolesti neće imati ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), usluge će nuditi na globalnom tržištu, a otvorit će oko 200 radnih mjesta za medicinske sestre i tehničare i dvanaestak mjesta za liječnike.

Svi će dobiti dobar posao i priliku da umjesto odlaska u inozemstvo ostanu u Hrvatskoj, istaknuo je Bura na konferenciji za novinare predstavljajući aktivnosti i planove novoosnovanog Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu.

U četiri mjeseca, otkako je osnovan, Zavod je prepoznat kao institucionalna podrška svima koji rade u zdravstvenom turizmu, ali i kao adresa za zainteresirane investitore. Zdravstveni turizam ima potencijal generatora hrvatskog turizma, posebno u izvansezonskom razdoblju u kojemu nam danas kapaciteti zjape prazni, kaže Bura.

Komparativna prednost Hrvatske je visoka kvaliteta zdravstvenih usluga, ističe Bura, te njihova niska cijena u globalnim razmjerima u kojima prevladavaju puno više cijene, duge liste čekanja, rastuća razina stresa i općenito trend starenja stanovništva.

U planu Zavoda organiziranje je destinacija - resorta za turiste tzv. treće dobi, koji bi na tim mjestima mogli boraviti pet do šest mjeseci godišnje uz kvalitetnu zdravstvenu skrb i turističke usluge, zatim brendiranje Zagreba kao "Grada medicine i zdravstvenog turizma", te osnivanje Klastera dentalnog turizma uz već osnovani Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera.

Bura je najavio da će se uskoro pristupiti izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi se omogućilo investiranje u hrvatske bolnice, zatim strateški dokument razvoja toplica, te niz zakonskih promjena s ciljem uvođenja ugostiteljske djelatnosti u te objekte.

Zavod je identificirao i sastavio popis 14 investicijskih projekata specijalnih bolnica i lječilišta za koje se priprema tehnička i projektna dokumentacija za ulaganje u njihov razvoj.

Primjerice, u sklopu Specijalne bolnice Varaždinske toplice priprema se projekt izgradnje i opremanja novog lječilišnog hotela na razini 4-5 zvjezdica te izgradnja i opremanje novog bolničkog krila sa spinalnim centrom.

Lipička Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, nakon rekonstrukcije zgrade i opremanja trebala bi prerasti u Centar izvrsnosti za liječenje i rehabilitaciju neuroloških bolesti, dok će se u opatijskoj Thalassotherapiji razvijati prvi hrvatski Centar za sportsku i profesionalnu medicinu.

Za ulaganja kojima bi se proširila ponuda, te poboljšali kapaciteti i usluga, pripremaju se i Specijalna bolnica Biokovka u Makarskoj, Daruvarske toplice, Lječilište Veli Lošin i Specijalna bolnica Krapinske toplice.

Zavod priprema Strateški plan razvoja specijalnih bolnica i lječilišta kako bi se višak njihovih kapaciteta usmjerio u zdravstveni turizam, napomenuo je Bura.

(H)
Foto: Ilustracija CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:53