StoryEditorOCM
Dalmacijadobra vijest za kulturnjake

Solinskim udrugama 100.000 kuna više u 2015. godini

Piše PSD.
26. siječnja 2015. - 18:05
Za javne potrebe u kulturi Grad Solin predvidio je u 2015. godini oko 4,3 milijuna kuna, što je oko 200 tisuća kuna manje nego što je utrošio proteklu godinu, no, sredstva za financiranje rada udruga u kulturi, za razliku od smanjenja prijašnjih godina, povećao je ukupno za 100 tisuća kuna.

Za gradske kulturne manifestacije u organizaciji Doma “Zvonimir” koji pokriva galerijsku, kazališnu, koncertnu te izdavačku i književno-nakladničku djelatnost u ovoj će se godini izdvojiti oko 2,5 milijuna kuna.

Za ovu godinu predviđeno je, kako se navodi, desetak izložbi slika, skulptura i fotografija poznatih umjetnika, ali i vrijednih amatera, nastavlja se i međunarodna izložba karikatura. U planu je i desetak dramskih predstava, 15 do 20 koncerata, među kojima osamnaesti put i „Ethno ambient Salona 2015.“, potom izdavanje dvanaest brojeva mjesečnika “Solinska kronika”, dvije do tri zbirke poezije, osmi broj časopisa za kulturu „Tusculum“, kao i djelovanje radionice autentičnih salonitanskih, antičkih i starohrvatskih suvenira.

Za financiranje redovnog rada udruga u kulturi, uključujući prijevoz za potrebe udruga, planirano je u ovoj godini oko 580 tisuća kuna, a za određene programe i projekte oko 650 tisuća kuna.

Među kulturnim projektima koje će grad i ove godine podržati tu su projekti solinske Turističke zajednice, „Romantika u Saloni“, kao i prvi međunarodni kongres antičkih gradova, dat će potporu i festivalima i manifestacijama kao što su „Papa-fest“, „Dani žetve i vršidbe Blaca“, „Rock u Gradini“, „Zapleši uz Jadro“, „Glas Solina“, održavanje likovne kolonije u Saloni, dvije ribarske večeri, revija mažoretkinja, Jadranski susreti u Vranjicu, tri međunarodne turističke priredbe i gastromanifestacija „Šta su jeli naši stari“.

Grad će novčano potpomoći solinski UHBDDR za formiranje zbirke eksponata iz Domovinskog rata, gradsku knjižnicu za nabavku knjiga, sufinanciranje glazbene škole, snimanje emisije „Kratki rezovi“, nabavku teleskopa za Astronomski centar „Salona“, fotografije Solina Ive Pervana kroz četiri godišnja doba, dokumentarni film o pomorcima „Modri kavez“, te virtualni muzej Grada Solina.

Grad će izići ususret Arheološkom muzeju Split, te potpomoći organizaciju manifestacije „Noć muzeja“ na Manastirinama i Tusculumu, potom izradu vodiča po arheološkim lokalitetima Salone na španjolskom i poljskom jeziku, izložbu „Bonus Pastor in Salona“, kao sanaciju i konzervaciju južnog dijela amfiteatra.


M.Sesartić


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:09