StoryEditorOCM
DalmacijaNAPLATIO, A NIJE PROČISTIO

Što si ti, moj sokole, radio za 82,5 kuna?

Piše PSD.
11. siječnja 2015. - 10:04
Zadnjih dana zaposlenici varaždinske tvrtke “Dimnjak” obilaze obiteljske kuće u sinjskim naseljima Brnaze i Turjaci i od vlasnika zahtijevaju da im oni očiste dimnjak. U kuće upadaju na prepad s prijetnjom da je to obveza koja se ne smije izbjeći. Za uzeti novac uredno izdaju fiskalni račun. Pritom se znade dogoditi da ništa ne naprave, ali uredno naplate. Upravo takvo iskustvo imao je mještanin Brnaza O.A.

Razgovor s punicom

– Bio sam vani, u gradu. Kad sam došao kući, dočekala me punica i veli da je bio dimnjačar. Pitam je ja:

“Što je čistio?”

“Ništa”, odgovara Đula.

“Pa što je radio?”

“Pogledao upaljenu peć, naplatio mi 82,5 kuna i otišao. Dao mi je račun.”

Uzeo sam račun iz puničinih ruku i na njemu ugledao broj telefona tvrtke u Varaždinu. Odmah sam ih nazvao.

Dobio sam direktora. Kažem mu što se dogodilo. On mi veli da je to nemoguće, da se tako ne može raditi. “Zato vas i zovem”, velim mu ja. Uz to sam rekao direktoru kako bi bilo dobro da mi njegov dimnjačar što prije vrati novac kako ga ja ne bih morao tražiti. Za manje od pet minuta netko je pozvonio na ulazu. Otvorim, a s druge strane isti onaj dimnjačar koji je prije oko pola sata uzeo novac mojoj punici bez da je išta napravio.

Pitam ga ja: “Što si ti, sokole, radio za 82,5 kuna?” “Što ću raditi kad gori vatra”, odgovorio mi je, dodajući da smo obavezni jednom godišnje čistiti dimnjak, a da to na sinjskom području ima pravo samo tvrtka “Dimnjak” iz Varaždina. “Nećeš ti meni određivati kad ću ja čistiti dimnjak na svojoj kući. Daj lovu na sunce.” Vratio mi je novac, a ja njemu račun – kazao nam je O.A.

Na javnom natječaju koji je svojedobno objavio Grad Sinj, tvrtka “Dimnjak” iz Varaždina dobila je koncesiju za čišćenje dimnjaka na cijelom sinjskom području. Sve je bilo dobro dok Varaždinci nisu ispostavili prve račune za čišćenje dimnjaka i ventilacijskih sustava u pojedinim sinjskim višekatnicama.

Naručiteljima poslova od brojki je pao mrak na oči. To je bila opomena svim drugim korisnicima da se znoje kad ugovaraju poslove, a ne tek kao dobiju račune.

A što veli zakon?

Zakon o komunalnom gospodarstvu i Zakon o zaštiti od požara regulirali su, među ostalim, i dimnjačarske poslove.

Pravo je vlasnika dimnjaka, u ovom slučaju vlasnika obiteljskih stambenih kuća, da sami određuju hoće li i, ako hoće, kada će čistiti dimnjake. To svakako neće raditi dok kroz dimnjake suklja dim iz upaljenih štednjaka na drva ili iz peći.

Uz to koncesionaru, u ovom slučaju “Dimnjaku” iz Varaždina, zakonodavac nije dao ovlasti da prisiljava vlasnike dimnjaka na čišćenje, a naročito im nije dao pravo da naplaćuju čišćenje koje nisu obavili.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:40