StoryEditorOCM

Sinjski vijećnici jedinstveni: Uzet ćemo tri milijuna kuna za Javnu vatrogasnu postrojbu

Piše PSD.
22. prosinca 2014. - 23:58
Gradsko vijeće Sinja jednoglasnom je odlukom osnovalo Javnu vatrogasnu postrojbu. Prijedlog za osnivanje uvršten je u dnevni red Gradskog vijeća na inicijativu nezavisnog vijećnika Mira Bulja. Vijećnici su donijeli odluku unatoč negativnom mišljenju Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Sinj ima dobrovoljno vatrogasno društvo koje djeluje u kontinuitetu još od 1907. godine. Više od pola stoljeća DVD Sinj ima 24-satno dežurstvo 365 dana u godini. Uz osam zaposlenih, u operativi je još dvadesetak stalnih članova i deset pripadnika vatrogasne mladeži.

Izravno su odgovorni za protupožarnu zaštitu na području grada Sinja i općina Hrvace i Otok, te kao stožerna vatrogasna postrojba za Cetinsku krajinu za gradove Trilj i Vrliku te općinu Dicmo. Godišnje imaju između 250 i 300 intervencija i spadaju među najuspješnije u državi. Sinj za rad DVD-a godišnje izdvaja oko 1,6 milijuna kuna.

65 postrojbi

Još u prošlom sazivu Gradskog vijeća vijećnici SDP-a inicirali su osnivanje javne vatrogasne postrojbe Sinj. O tome je u listopadu prošle godine održana tematska sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je Sinj službeno pokrenuo postupak osnivanja JVP-a i o tome izvijestio DUZS.

U odgovoru Sinjanima iz DUZS-a navode da se iznos iz državnog proračuna za financiranje JVP-a smanjio s 334,7 milijuna kuna u 2010. na ovogodišnjih 302,8 milijuna kuna. U međuvremenu je broj JVP-ova povećan s 55 iz 2003. godine na 65 danas.

– Smatramo da zbog pritiska na model sufinanciranja decentralizirane funkcije vatrogastva u ovom trenutku nije uputno osnivati JVP u gradovima/općinama koje to nisu u stanju same financirati, nego očekuju doznake dodatnih sredstava za tu namjenu – kažu iz DUZS-a Sinjanima.

Gradski su vijećnici takvo mišljenje, koje se svodi na raspodjelu vatrogasnog financijskog kolača u zatvorenom krugu, odbacili. I Sinj, kažu, želi dio toga kolača.

– Puno manji gradovi i općine od Sinja imaju JVP i dobivaju milijunske iznose za vatrogastvo, a Sinj, koji nema JVP, ne dobiva ni kune. Zašto se DUZS protivi osnivanju JVP-a grada Sinja, a posljednjih su godina dopustili osnivanje 10 novih ustanova te vrste? Kako će Sinj gubitkom statusa potpomognutog područja i velikim smanjenjem proračunskih prihoda ubuduće financirati vatrogastvo? I nama pripada dio od onih 302 milijuna kuna koji se više neće dijeliti na 65 JVP-ova, nego na 66.

Tih oko tri milijuna kuna koji nam godišnje pripadaju uzet ćemo kao što ih za svoje JVP-ove uzimaju u Kninu, Drnišu, Imotskom... Naš će JVP imati 18 profesionalnih vatrogasaca – kazao je Miro Bulj obrazlažući potrebu za donošenje odluke o osnivanju JVP-a grada Sinja.

Svi gradski vijećnici nazočni na sjednici podržali su Buljev prijedlog, što je inače prava rijetkost. Još ostaje vidjeti hoće li odluku Sinjana podržati vatrogasne vlasti i Ministarstvo financija.

Toni Paštar
snimio tom dubravec / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:59