StoryEditorOCM
DalmacijaPREPOZNATA KVALITETA

Prvo vrhunsko vino vrgoračkog vinogorja

Piše PSD.
3. rujna 2014. - 10:29

Vrgoračko vinogorje jedno je od najvećih u Hrvatskoj. Vagoni i vagoni grožđa iz ovoga kraja prodaju se u rujnu i listopadu diljem države. No, malo toga se prošlih desetljeća radilo na kvaliteti i brendiranju vina s ovog područja. Vinogradari su se više posvećivali količinskoj proizvodnji grožđa.

No, trendovi se posljednjih godina mijenjaju. Sve je više malih i srednjih vinogradara koji se posvećuju stvaranju dobre kapljice te otvaranju malih vinarija i podruma. Jedan od prvih koji je vidio šansu u proizvodnji dobrog vina bio je dip.ing Goran Franić.

Franićev trud i rad, ali i kvalitetu proizvodnje prepoznali su u zagrebačkom Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo, te su upravo njegovu vinu Trnak barrique izdali rješenje - prvo vrhunsko vino vrgoračkog vinogorja.

Ovaj enolog ne skriva oduševljenje priznanjem, ali ističe kako su godine rada u to uložene. Inače, trnak se u Dalmatinskoj zagori ubraja u autohtone sorte vinove loze. Zasad nije dovoljno ispitana sorta, no uglavnom se sadila uz okućnice. Stoga je ova priča još zanimljivija.

- Moja vizija razvoja vinarstva je uzgoj autohtoni sorti i rad na kvaliteti. Posadio sam tri autohtone dalmatinske sorte na 1,5 ha, za crna vina trnak i crljenak, a za bijela rukatac. Strani gosti žele konzumirati nešto novo, što dosad nisu kušali i osjetili. No, uz to koristim suvremenu tehnologiju i reduciram urod.

Preporučio bih i ostalim vinogradarima iz vrgoračkog kraja da se što prije okrenu proizvodnji kvalitetne sirovine na domaćim sortama, a to bi značilo i da se smanji urod po trsu sa 6 kg na 2 kg, a negdje on zna biti i 10 kg, te da se počnu primjenjivati nove tehnologije. U ovom kraju imamo odlične vinogradare, ali trebamo još dosta raditi da bismo to postigli i u vinarstvu - kaže enolog Franić.

M. PRIMORAC


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:22