StoryEditorOCM
DalmacijaPRIVREMENI UPRAVITELJ

"Vodovod i odvodnja": htjeli svoje ljude, pa dobili nepoželjnog - Matu Jukića

Piše PSD.
10. srpnja 2014. - 11:01
Rješenjem sutkinje Ede Maleš, Trgovački sud u Splitu postavio je diplomiranog pravnika Matu Jukića za privremenog upravitelja tvrtke “Vodovod i odvodnja Cetinske krajine”. Jukić je zaposlenik Hrvatskih autocesta, a prije toga radio je u sinjskoj gradskoj upravi, u dva mandata bio je i gradonačelnik te jedan mandat saborski zastupnik HDZ-a.

Njegovo postavljanje, koje je diskrecijska odluka Trgovačkog suda u Splitu, primljeno je s neskrivenim iznenađenjem u sinjskom SDP-u, iz čijih su redova tu informaciju prvi plasirali u javnost, ali i u HDZ-u, kojemu Jukić formalno pripada. Iz NL dr. Stipislava Jadrijevića, koja je u Sinju na vlasti od 2009. godine, sudski izbor Jukića nisu službeno komentirali pa će tek nadolazeće vrijeme pokazati imaju li oni u tome ikakvu ulogu.

“Vodovod i odvodnja Cetinske krajine” zajednička je tvrtka gradova Sinja (47 posto vlasničkog udjela), Trilja (26 posto), Dicma (5 posto), Hrvaca (10 posto) i Otoka (12 posto).

Kako je bivšem direktoru Mariju Vukasoviću Lončaru (NL dr. Jadrijevića) istekao mandat, zbog nepostizanja dogovora suvlasnika tvrtka je ostala bez zakonskog zastupnika. Trilj, Dicmo, Hrvace i Otok, u kojima je na vlasti HDZ, predlagao je da se “Vodovod i čistoća” i iz njega izdvojeni “Vodovod i odvodnja Cetinske krajine” rješavaju u paketu na način da u jednoj tvrtki direktor bude iz jedne političke opcije, a njegov zamjenik iz druge i obratno. Sinjani se, prema tvrdnji ostalih, s tim nisu složili, nego su ustrajali na tome da daju direktora obiju tvrtki.

Šef dok se suvlasnici ne dogovore o direktoru

Kad je sazvana sjednica Skupštine “Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine” na kojoj su ostali namjeravali obaviti izbor direktora, predstavnik Sinja napustio je sjednicu. Budući da je za kvalificirano odlučivanje na sjednici potrebna nazočnost dvotrećinske vlasničke većine, Skupština nije mogla donositi pravovaljane odluke, a kako je prijašnjem direktoru istekao mandat, tvrtka je ostala bez zakonskog zastupnika.

U takvim okolnostima Trilj, Dicmo, Hrvace i Otok predložili su Trgovačkom sudu da imenuje privremenog upravitelja tvrtke, i to Ivana Bugarina, dok je na adresu istog suda iz Sinja upućen prijedlog da se na dužnost privremenog upravitelja imenuje Mario Vukasović Lončar. Sud je oba prijedloga odbio, s tim da je prijedlog Sinja okvalificirao neosnovanim zbog toga što je njegov predstavnik napuštanjem sjednice Skupštine onemogućio provedbu redovite procedure imenovanja direktora.

U rješenju Trgovačkog suda ne navodi se tko je predložio Matu Jukića za privremenog zakonskog zastupnika “Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine”. Samo se kaže da je to bila diskrecijska odluka suda i dodaje da je Mate Jukić, kao višegodišnji gradonačelnik Sinja, dobro upoznat s ukupnom problematikom i načinom poslovanja komunalnih tvrtki, pa je to pretpostavka da će povjerenu dužnost obaviti uspješno.

A Jukićeva je dužnost da bude zakonski zastupnik tvrtke “Vodovod i odvodnja Cetinske krajine” sve dok se njezini suvlasnici ne dogovore i u redovitoj proceduri postave direktora.

TONI PAŠTAR


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:24