StoryEditorOCM
DalmacijaGODiNU DANA U EU

Schengen zatvara šumske putove prema BiH

Piše PSD.
17. lipnja 2014. - 10:20
Uskoro će se navršiti godinu dana od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i od primjene novih zakona pri prelasku državne granice. Hrvatska se u međuvremenu počela prilagođavati Schengenskom sustavu, koji bi trebao zaživjeti u pravom smislu sljedeće godine. No, u ovu proteklu godinu dana život stanovništva u pograničnom djelu državne granice s BiH, okrenuo se naopako.

Svakodnevno dolaze vijesti s terena kako stanovništvo ne može doći do crkve, groblja, svojih njiva, vinograda zbog ovih ili onih razloga. Pogranična propusnica, za neke je skupa, a drugi je ne mogu izvaditi zbog nesređenih zemljišnih knjiga, ali i apsurdnosti zakona koji nalaže da do nje mogu doći osobe koje su prijavljene u posljednjih godinu dana u pograničnom području.

Kako do djedovine?

Zbog toga mnogi koji su rođeni i odrasli uz granicu više ne mogu doći do svoje kuće, djedovine, nego moraju putovati alternativnim pravcima po 100 km. S terena dolaze vijesti kako pogranična policija ne štedi nikoga - piše kazne za ilegalne prijelaze, iskače iz šuma i grmlja. O tim i drugim stvarima razgovarali smo s Ivom Babićem, prvim policajcem za nadzor državne granice PU splitsko-dalmatinske.

- Kako policajci mogu napisati nekome kaznu za ilegalan prijelaz granice, a da ta osoba nije uopće došla do granične crte. Naprotiv, nalazi se na teritoriju RH, u dubini od čak nekoliko stotina metara.

- Člankom 42. st. 1. Zakona o nadzoru državne granice propisana je prekršajna odgovornost za fizičku osobu ako prijeđe ili pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza ili preko graničnog prijelaza izvan radnog vremena graničnog prijelaza. Dakle, kažnjiv je dovršeni prekršaj (prelazak državne granice), ali i pokušaj prelaska (prekršaj nije dovršen, jer je počinitelj u radnji dovršenja spriječen od policijskih službenika, op. a), a okolnosti prekršaja upućuju na postojanje namjere da se na nezakonit način prijeđe državna granica.

Pri tome je moguće da prekršaj u kažnjivu pokušaju bude izvršen i prije prelaska granične crte ako okolnosti prekršaja upućuju na navedeno. Na primjer, osoba je zaustavljena s vozilom pedeset ili više metara prije granične crte, na cestovnom pravcu koje vodi prema susjednoj državi, a s rečenog cestovnog pravca, od mjesta zaustavljanja, nema priključnih putova koji vode prema naselju ili stambenom objektu na području RH.

Posjedovanje propusnice

Što se tiče zatjecanja vozila i osoba na ulasku u RH, u dubini državne granice 50 -100 metara ili više, a za koje je nedvojbeno da su nezakonito prešle državnu granicu, uvijek je u pitanju dovršeno djelo prekršaja. Konačnu odluku o eventualnoj kazni donosi mjesno i stvarno nadležni prekršajni sud. Ono o čemu se treba posebno voditi računa je potreba posjedovanja pogranične propusnice na kojoj je upisan naziv prijelaznog mjesta.

- U pojedinim mjestima uz granicu policijske patrole nalaze se u sredini mjesta, a ne uz samu granicu, odnosno gdje su prije bile policijske kontrolne točke ili punktovi. Što se zbog toga događa? Ljudi koji idu iz Splita do svojih kuća u pograničnom pojasu, budući da nemaju propusnice nekad „zarade“ i kazne.

- Što se tiče rasporeda policijskih ophodnji uz državnu granicu, njihova pozicija je, i kada službu obavljaju na mjestima koje navodite, uvjetovana potrebama obavljanja što cjelovitijeg nadzora državne granice, ali i specifičnostima terena. Pri tome navedene poslove obavljaju neposredno, ali i uz korištenje tehničkih pomagala i opreme granične policije. Prilikom obavljanja tih poslova nije nužno da se služba obavlja na određenim prijelaznim mjestima.

Stanovnici pograničnog pojasa, kako u RH tako i u BiH, pod uvjetom posjedovanja važeće pogranične propusnice s upisanim graničnim prijelazom državnu granicu mogu prelaziti samo na tom graničnim prijelazu, odnosno prijelaznom mjestu, dok drugi građani, koji ne žive u pograničnom pojasu, državnu granicu prelaze na međunarodnim graničnim prijelazima i izuzetno na graničnim prijelazima za pogranični promet, uz izdavanje dozvola za jednokratni prelazak granice.

Ako službenici granične policije zateknu osobu u nezakonitom prelasku državne granice, (dovršenom ili u pokušaju, op.a.) prema toj osobi pokrenut će se prekršajni postupak.Prekršaj se smatra dovoljno utvrđenim ako se temelji na neposrednom zapažanju ovlaštene službene osobe.

- Možete li javnosti dati podatke koliko je dosad napisano kazni za ilegalan prijelaz granice po policijskim postajama, te koliko je od toga naplaćeno, a koliko je sud odbacio.

- Od 1. srpnja 2013. (dana pristupa RH u EU) do 31. svibnja 2014. godine na području kopnene granice s BiH evidentirana su 64 slučaja nezakonitog prelaska državne granice.

- Zakon o nadzoru državne granice donesen je vjerojatno za emigrante, no on se primjenjuje i na lokalno stanovništvo.

Zar nije apsurdno da netko tko ide na svoju njivu, šumu…nekoliko stotina metara s bosanskohercegovačke strane može dobiti 30 dana zatvora i kaznu u iznosu od 2000 do 10.000 kuna!?

- Svrha donošenja Zakona je pravno određenje i uređivanje prelaska državne granice i njezina zaštita, te nije, kako držite, donesen isključivo za emigrante. Zakon o nadzoru državne granice nacionalni je propis Republike Hrvatske, donesen u zakonskoj proceduri. Usklađen je s pravnom stečevinom EU-a, a navodimo da slične pravne akte imaju kako države EU-a, tako i nama susjedne treće zemlje. Granična policija RH dužna je provoditi odredbe Zakona te nije ovlaštena da daje ocjene o, kako navodite, „apsurdnosti“ rečenog pravnog akta.

Unos bilja

- Ljude u pograničnom području sad najviše zanima kako će prevesti svoju ljetinu preko granice, udaljenu 100-ak metara od kuće, ali s BiH strane. Hoće li to moći činiti kao dosad preko privremenih kontrolnih točaka u svojim mjestima ili će morati ići na granične prijelaze?

- Unos bilja i biljnih proizvoda za osobne potrebe s poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi u pograničnom području moguće je unositi sukladno zakonskoj regulativi te podzakonskim propisima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva financija.

Posjednici važećih pograničnih propusnica mogu, na temelju Pravilnika o načinu unošenja bilja i biljnih proizvoda iz susjednih trećih zemalja u pogranično područje RH unositi ono bilje koje je navedeno u Prilogu 1. istoga, za koje treba ishodovati odgovarajuće odobrenje te Pogranični evidencijski list koji izdaje Ministarstvo poljoprivrede.

- Nedavno se u medijima pojavila informacija kako će MUP blokirati neke makadamske ceste i šumske putove kamenim blokovima, kako bi spriječio krijumčarenje robe. Koje će ceste biti zatvorene na području PU splitsko-dalmatinska.

- Izvješćujemo vas da je na temelju članka 33. st. 3. Zakona o nadzoru državne granice („NN“ 130/11) u „Narodnim novinama“, broj 55/2014. objavljena Odluka Vlade RH o zaprječavanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s BiH i Srbijom.

mate primorac

Zapriječeni putovi u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Šumski put Bračev dolac, RH – Uništa, Vještić gora, BiH
Šumski put Kolač, Bračev dolac, RH – Vještić gora, BiH
Šumski put Kolač, RH – Vještić Gora, BiH
Šumski put Peretovac, RH – Ubli, BiH
Makadamski put Dubova vrata, RH – Kadijina bukva, BiH
Makadamski put Voštane, RH – Liskovača, BiH
Šumski put zaselak Krolo, RH – Prisika, BiH
Makadamski put Aržano škola, RH – Pasič, BiH
Šumski put Dvorine, Jurčevića greda, RH – Podzavelim, BiH
Šumski put Maršići Gornji, RH – Čubrina, BiH
Šumski put Prlji, RH – Volijak, BiH
Makadamski put Mali Galići, RH – Veliki Galići II, BiH
Šumski put Lončari (Delipetri), RH – Barišića polje II, BiH
Šumski put Jovići, RH – Borasi, BiH
Šumski put Jovići – Tuntići, RH – Mandurići, BiH
Šumski put Jovići – Tuntići, RH – Topala, BiH
Šumski put Jelavići, RH – Osoje II, Posušje, BiH
Šumski put Crna Gora, RH – Zavala, BiH
Šumski put Medvidovići Gornji, RH – Kadim, BiH
Šumski put Bušića draga, RH – Galići, BiH
Šumski put Bušića progon, RH – Krnića brig, BiH
Šumski put Bušića draga, RH – Gorica, BiH
Šumski put Bušića progon, RH – Dubrava, BiH
Šumski put Vidića most, RH – Grizeljevac, BiH
Poljski put Jelavića most, RH – Blat, BiH
Makadamski put Ola, RH – Drinovci, BiH

Šibensko-kninska i Dubrovačko -neretvanska županija

Makadamski put Trivane – Krnete, Strmica, RH – Zaselak, BiH Makadamski put Krnete, Strmica, RH – trgovina Petričević, BiH Makadamska cesta Velji do, RH – Glavska, BiH
Makadamska cesta Šumet, RH – Ivanica, BiH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:14