StoryEditorOCM
DalmacijaVAPE ZA AZILOM

Hvarani odbačene pse i mačke moraju voziti sve do Šibenika

Piše PSD.
12. siječnja 2014. - 20:40
Umirovljena fizioterapeutkinja Vivian Grisogononajveći dio svog života provela je i radila u Londonu, a od 1991. do 1999. u suradnji s Franka’s fondom za Hrvatsku, iza kojega stoji FrankaKutleša) barunica Staël von Holstein, vodila je projekte rehabilitacije žrtava rata u Zagrebu, Krapini i Varaždinu. Međutim, ova humanistica od 2004. stalno se naselila u Pitvama, tom pitoresknom mjestu na središnjem dijelu otoka Hvara.

Otočani je danas poznaju kao autoricu desetak knjiga, većinom o sportskim ozljedama, predsjednicu udruge “Eco Hvar” - za dobrobit ljudi, životinja i prirode, osobu spremnu svakome pomoći, a nadasve kao aktivisticu koja se snažno zalaže za osnivanje azila za napuštene životinje na škoju.

- Otok je uistinu jedna specifična sredina i vrlo često se događa da neodgovorni pojedinci svoje pse i mačke drže u nehumanim uvjetima ili ih ponegdje okrutno izbacuju iz svojih domova. Stoga sam do sada prihvatila, a potom uz pomoć svojih prijatelja i poznanika udomila barem dvadesetak pasa i gotovo 40 mačaka, dok trenutno brinem za 12 pasa i nekoliko mačaka. Naravno, za opremu, hranu, cijepljenje i sterilizaciju potrebna su mi određena novčana sredstva tako da na životinje u pravilu trošim i do 3000 kuna mjesečno. Više ne mogu, jer bi to onda išlo na uštrb moje egzistencije – govori Vivian, žena koja je praktično svoj dom prenamijenila u prihvatilište životinja.

Dogovori

S obzirom na navedene okolnosti ona će već ovih dana razgovarati s gradonačelnicima i općinskim načelnicima na otoku Hvaru u namjeri da zajednički pokrenu projekt izgradnje prvog otočnog azila za napuštene životinje koji bi imao lijepo uređene bokseve, prostorije za privremeni smještaj pasa, za njihovo druženje i konačno hotel za životinje, što je vrlo važno zna li se da je turizam predominantna grana gospodarstva na našem najsunčanijem škoju. Dakle, potrebno je najprije utvrditi pogodnu lokaciju, zatim osigurati projektnu dokumentaciju i dozvole, te sredstva za izgradnju.

- Za sada je Hvaru najbliži azil u Šibeniku, što zaista nema veze s logikom, a naše jedinice lokalne samouprave navodno izdvajaju nekakva sredstva za njegov rad. Pa zar će Hvarani svoje pse ukrcati na brod i prevoziti u Šibenik? Ne vjerujem da je tamo dospjela niti jedna životinja s otoka. Mi već godinama pratimo što se sve zbiva s azilima dr. Zdenke Filipović na splitskom području i zasigurno nećemo postati predmetom nikakvih politizacija ili ne daj Bože utjecajnih lobija.

Naša želja je naprosto učiniti nešto za dobrobit životinja, a to znači da ne dođemo u situaciju kao i vlasnica prihvatilišta za pse na Jadranskoj aveniji u Zagrebu, gdje je krajem prošle godine eutanizirano čak 46 pasa. Naprotiv, otok Hvar zaslužuje barem jedan suvremeni “No kill” azil za životinje – kaže ova aktivistica.

Dobra ideja

Dobra je okolnost što je za svoju ideju već do sada pridobila dvadesetak osoba, sve su one spremne pomoći, a dijelom se uključiti i kao volonteri kad danas-sutra bude izgrađen azil.
Vivian očekuje da bi se ovaj projekt moglo realizirati najkasnije do sredine 2016. godine, u tom smislu je spremna pokrenuti brojne prijatelje, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, te zajedno s čelnicima gradova i općina odraditi dio posla što se odnosi na dobivanje novčanih sredstava iz pojedinih ministarstava, ali i fondova koji djeluju na području Europe.

Turisti će također, postojanjem azila, steći drugačiji utisak o nama, isto tako dobiti odgovarajuće usluge kad je riječ o njihovim kućnim ljubimcima, a to je ono što Hvaru u ovom trenutku zaista nedostaje.

piše i snimio Mirko Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:24