StoryEditorOCM
Dalmacijavrgorac

"Dajte nam plaće ili ćete ostati bez vode!"

Piše PSD.
24. kolovoza 2013. - 20:15

Vapaj očajnih radnika vrgoračkog “Komunalnog poduzeća“, koji nisu primili plaću dva mjeseca, te putne troškove četiri mjeseca, dirnuo je i Radovana Tadeja, tajnika Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

Tadej je u dogovoru sa sindikalnom povjerenicom u ovoj gradskoj tvrtki poslao otvoreno pismo vrgoračkom gradonačelniku Borisu Matkoviću u kojemu traži hitan sastanak kako bi se riješila ova situacija ili će doći do potpunog štrajka radnika, odnosno obustave isporuke pitke vode i odvoza smeća na području Vrgoračke krajine. Inače, Matković je jedini član i predsjednik skupštine ovoga trgovačkoga društva, koje se nalazi u velikim problemima, a jedan dio radnika smatra da i on snosi dobar dio odgovornosti za takvo stanje, jer je, po mnogima, direktor Boris Erceg bio njegova produžena ruka, kao i dosadašnje uprave zbog čijih poteza je i došlo do izgubljenih sudskih sporova od 2,5 milijuna kuna, koje su, između ostaloga, ovu firmu gurnule na rub provalije.

Neozbiljno za vlast

-Budući da radnici nisu plaću primili dva mjeseca, stvorili su se zakonski uvjeti za organiziranje i provedbu štrajka, a o tome smo vas već obavijestili dopisom. No, otada se nije ništa dogodilo što bi nas razuvjerilo da vi, kao vlasnik, poduzimate sve potrebne mjere radi stabiliziranje društva i isplate plaća. Čak ste i na zahtjev predstavnika sindikata mogući razgovor zakazali tek u rujnu, što je krajnje neozbiljno za jednog čelnika jedinice lokalne samouprave. Stoga vas posljednji put molimo da organizirate sastanak, gdje će te radnicima objasniti napore za prevladavanje ovih teškoća.

U protivnom ćemo bez odugovlačenja pokrenuti štrajk, a kako nemate sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati, bit će obustavljena isporuka svih usluga Komunalnog. Pored toga, protiv Vas bi mo mogli pokrenuti kazneni postupak jer su se stekli preduvjeti za pokretanje predstečajne nagodbe, a Vi u tom pogledu niste ništa poduzeli, što predstavlja kaznenu odgovornost. Isto tako neodgovorno je da Grad Vrgorac duguje Komunalnom 600.000 kuna - stoji, između ostaloga, u dopisu koji je sindikalni tajnik Tadej uputio prvom čovjeku Tinova grada.

Neslužbeno doznajemo kako će se sastanak na ovu temu između predstavnika Grada Vrgorca i članova sindikata “Komunalnoga poduzeća” održati u ponedjeljak. Isto tako doznajemo kako aktualna gradska vlast u sljedećem razdoblju kao prvi korak štednje namjerava smanjiti plaće za 15 posto svim zaposlenicima gradske uprave, gradskih poduzeća i institucija. Nakon toga trebala bi se provesti sistematizacija radnih mjesta i usklađivanje koeficijenata, a ako to ne bi urodilo plodom, zadnja mjera su otkazi, kako bi se prevladala ova financijska kriza u teškim recesijskim vremenima.

MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:00