StoryEditorOCM
DalmacijaLabrovići ne mogu graditi obiteljske domove

Zbrka u glavama Glavičana: stoljetna cesta zakonski - ne postoji

Piše PSD.
9. rujna 2008. - 23:51
Zakon o prostornom uređenju i gradnji iz listopada prošle godine izričito propisuje da, bez obzira na realno stanje na terenu, pristupni putovi moraju biti ucrtani i uknjiženi, što s ovim iz zaseoka Labrovići u Glavicama nije slučaj

Deseci građana Glavica iz zaseoka Labrovići onemogućeni su u gradnji obiteljskih kuća iz doista bizarnog razloga - glavna seoska cesta, kojom se koriste više od stotinu godina, nije ucrtana u katastarskim operatima i uknjižena kao put.

- Ovom pristupnom cestom koristi se oko 60 domaćinstava. Svi mi, koji smo posljednjih 30 do 40 godina gradili obiteljske kuće, imamo uredne građevinske dozvole, jer bez njih nismo mogli do kredita, a upravo ovu cestu administracija je prilikom izdavanja građevinskih dozvola tretirala putem. Cesta je asfaltirana i jedina je naša komunikacija sa svijetom. Međutim, u najnovijim prostorno-planskim dokumentima, GUP-u grada Sinja, cesta nije ucrtana. Nema je na papiru, pa ona ne postoji, usprkos stoljetnoj stvarnosti – kaže Stipe Labrović.

Toni Paštar / EPEHA
- Labrovići, nažalost, nisu usamljen slučaj. Takvih primjera imamo u svim gradskim naseljima. Problemi su iskrsnuli stupanjem na snagu Zakona o prostornom uređenju i gradnji iz listopada prošle godine. Njime se izričito propisuje da, bez obzira na realno stanje na terenu, pristupni putovi moraju biti ucrtani i uknjiženi. Izmjenama provedbenih odredbi GUP-a Sinja, koje upravo pripremamo, ove probleme maksimalno ćemo ublažiti, ali oni neće biti riješeni. Mora se krenuti u proceduru uplanjenja tih putova i usklađenja katastarsko-zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem – kaže Ankica Panza, v.d. pročelnika sinjskog Odjela za prostorno planiranje, gospodarenje prostora i razvoj.

“Nepostojeći” put u Labrovića čine dijelovi privatnih parcela. Za ustupljene kvadrate formalni vlasnici ne znaju niti na njih polažu bilo kakvo pravo. - Svi koji imaju probleme te vrste, pa tako i Labrovići, trebali bi sami ili preko mjesnih odbora pokrenuti proceduru legalizacije takvih putova. Mi u Gradskoj upravi učinit ćemo koliko je god moguće da se taj posao pojednostavni i ubrza - kaže Ankica Panza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 06:32