StoryEditorOCM
DalmacijaLIBRI I Poslovi

Jako Andabak iseljava knjižnicu, građani potpisuju peticiju protiv

Piše PSD.
9. listopada 2012. - 21:36

Nakon što je na adresu bolske Općine stigao dopis kojim tvrtka “Zlatni rat” u vlasništvu Jake Andabaka traži da se iz gotičkog ljetnikovca do kraja godine isele knjižnica “Hrvatska čitaonica” i ured Turističke zajednice, Boljani su na inicijativu ravnateljice knjižnice Jadranke Nejašmić počeli potpisivati peticiju za spas te ustanove i njezina fundusa od 19 tisuća knjiga, koje su smještene u katastrofalnim uvjetima.

“Zlatni rat” je kamenu palaču kupio od Poljoprivredne zadruge koja se smatrala pravnim sljednikom Ribarske zadruge, a ona je bila desetljećima u posjedu ljetnikovca, no općinska vlast je sve dala na sud, uz tvrdnju kako je Općina zapravo pravni sljednik.

Nedopustiv odnos

Za to vrijeme ravnateljica Nejašmić upozorava kako je odnos prema knjižnici nedopustiv. - Tolike knjige smještene su u 70-ak četvornih metara, a sanitarni čvor možemo pokazivati kao atrakciju mjesta jer je nakrcan knjigama, samo se može pristupiti školjci! Na jedvite jade uspjeli smo smjestiti 1500 knjiga na drugi kat dodijeljen TZ-u, a ustvari je bila riječ o zaključanom prostoru.

Nažalost, Općina se maćehinski odnosi prema knjižnici, izbjegava se rasprava na Općinskom vijeću kao da mi nismo bolska ustanova. Sud je 1999. godine odbio knjiženje “Zlatnog rata” i odonda traje spor, a u tom vremenu je knjižnica potpuno ignorirana.

Tematska sjednica o našim problemima nikad nije sazvana, premda sam je tražila, predsjednik Vijeća Jakša Marinović Šimić i načelnik Tihomir Marinković izbjegavaju razgovarati sa mnom, zanemaruju se molbe za nabavu, a o prijedlogu Stručnog povjerenstva koje je imenovalo Vijeće o dodjeli sobe na drugom katu na korištenje nije se željelo raspravljati – upozorava ravnateljica Nejašmić.

Navodi kako je Knjižnica bila godinama organizator ili suorganizator gotovo svih kulturnih događanja u Bolu od 1989. godine, a dvadesetak godina vodila je najznačajniju kulturnu manifestaciju Bolsko lito, prije 15 godina je inicirala otvaranje Područnog odjela Glazbene škole “Josip Hatze” iz Splita. U suradnji s Etnografskim muzejom u Splitu knjižnica je inicirala rekonstrukciju bračke nošnje i starih bračkih plesova, kao i osnivanje Folklorne družine “Krejonca”.

- Brinemo se za kompletnu kulturnu ponudu Bola, a doživljavamo neprestano ignoriranje općinske vlasti koju nije briga za naše probleme. Zato su brojni strani gosti za čiju djecu smo organizirali književne večeri na njemačkom, slovenskom i engleskom jeziku zgroženi kad vide u kakvim uvjetima radimo – zaključuje Jadranka Nejašmić.

Pravni sljednik

- Bavili smo se pitanjem Knjižnice kroz vijećnička pitanja, nije istina da nismo – tvrdi Jakša Marinković Šimić, predsjednik Općinskog vijeća, navodeći kako je u zgradi od 1963. godine bila direkcija “Zlatnog rata”. - Nije mi jasno što ravnateljica Nejašmić želi, nije samo njezina ustanova tamo, pitanje je i gdje će Turistička zajednica – kaže, dodajući kako je nebitno za ovaj slučaj što je i sam dugogodišnji zaposlenik “Zlatnog rata”. Općinski načelnik Tihomir Marinković bio je vrlo kratak:

- Njezino viđenje je pogrešno. Imamo dokaze da je Općina pravni sljednik Ribarske zadruge i da nam ljetnikovac pripada, nećemo iseliti sve dok sud ne donese rješenje i točka!

 Damir Šarac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:54