StoryEditorOCM
DalmacijaTKO JE TU KOGA

Markovina optužuje: Oteli su mi dionice 'Prometa' vrijedne 1,5 milijuna kuna

Piše PSD.
25. lipnja 2012. - 16:15
Mirko Markovina iz Žrnovnice 16. travnja ove godine podnio je USKOK-u u Splitu i Posebnom odjelu za pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo MUP-a kaznenu prijavu protiv Mate Jujnovića iz Makarske i Zvonimira Gorete iz Kaštel Sućurca, odnosno Splita, u kojoj tvrdi da su na njegovu i na štetu RH 1995. godine počinili kaznena djela tijekom pretvorbeno-privatizacijskog procesa “Prometa” d.d. iz Makarske.

Markovina pokazuje ugovor o prijenosu dionica koji je 27. studenoga 1995. godine kod javne bilježnice Željane Biuk iz Trogira potpisao s Brunom Pavićem iz Splita, a kojim je stekao 131.191 redovnih dionica makarske prijevozničke tvrtke. Ravno mjesec dana ranije kod iste javne bilježnice za taj dionički paket potpisan je ugovor između županijske Hvidre, zastupane po predsjedniku Zvonimiru Goreti kao imatelju i prenositelju, te Brunu Paviću kao stjecatelju dionica. Dionicama je, dakle, raspolagala županijska Hvidra koja ih je prenijela Brunu Paviću, a ovaj Mirku Markovini.

‘Zaštitari su mi zabranili ulazak na skupštinu dioničara’

Prema nekim neslužbenim procjenama, Markovina je na kraju ostao bez dionica danas vrijednih milijun i pol eura.

- Ovim ugovorom ja sam stekao 44,66 posto temeljnog kapitala “Prometa” d.d. Makarska. Također sam dogovorio da ću otkupiti daljnjih 8,53 posto dionica od drugih malih dioničara kako bih postao većinski vlasnik “Prometa”. Od banke sam osigurao kredit za plaćanje dionica. Za 4. prosinca 1995. godine bila je sazvana skupština dioničkog društva “Promet Makarska” na kojoj je trebalo potvrditi prijenos dionica na moje ime i mene izabrati u Nadzorni odbor. Svi dokumenti o tome bili su kod javnog bilježnika Ante Barbića koji je trebao voditi zapisnik o tijeku skupštine.

Meni su zaštitari zabranili ulazak na sjednicu skupštine u makarskoj Gradskoj vijećnici. Što se dogodilo? Zvonimir Goreta stupio je u kontakt s Matom Jujnovićem te je iste dionice, koje su ugovorom prenesene meni, prenio na Matu Jujnovića. Umjesto javnog bilježnika Ante Barbića, Jujnović i Goreta angažirali su javnog bilježnika Antu Pejkovića, a Goreta je predložio, što je na skupštini prihvaćeno, da se za člana Nadzornog odbora izabere Vinko Jujnović, Marin brat – kaže Markovina.

O cijeloj kronologiji tih događanja najbolje je, dodaje Markovina, upoznat tadašnji direktor “Prometa” Ante Ribičić koji je kasnije, odbijajući raditi nezakonito, napustio tvrtku.
 Zvonimir Goreta i Mate Jujnović
- Mate Jujnović stekao je vlasništvo tako da je kredit kojim je stekao 44,66 posto dionica otplatio prodajom stanice za tehnički pregled koju je za dva milijuna DEM kroz formu najma prodao “Eurohercu”, Nadzorni odbor u sastavu Branko Štulić, Vladimir Mrčela i Vinko Jujnović odobrio mu je stjecanje 28.921 dionicu na otplatu na rok od pet godina bez kamata, a koje su otplaćene iz sredstava tvrtke.

Nakon svega obavio je dokapitalizaciju tvrtke jednim autobusom kojemu je uvećana vrijednost, a dionice kupljene od malih dioničara nastavio je otplaćivati koristeći popust koji je pripadao njima, a ne njemu.

Progovorio donošenjem Zakona o nezastarijevanju

- Zbog svega toga Jujnović i Goreta počinili su kaznena djela prijevare, zloupotrebe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita i prijetnje. Sve to sam naveo u kaznenoj prijavi. Učinio bih to i ranije, ali tek nakon donošenja Zakona o nezastarijevanju pretvorebeno-privatizacijskog kriminala stvoreni su pravni okviri da se ovakve nezakonitosti mogu progoniti – kaže Markovina.

TONI PAŠTAR
FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX

Goretino objašnjenje nismo uspjeli čuti

Unatoč dugotrajnim pokušajima i dogovorima, na koncu ipak nismo uspjeli čuti objašnjenje od drugog prozvanog, bivšeg predsjednika županijske Hvidre Zvonimira Gorete.

Mate Jujnović: Čudno mi je da je Markovina 16 godina šutio

O kaznenoj prijavi Mirka Markovine ništa ne znam. Čudi me da je 16 godina šutio da ima vlasništvo u “Prometu” d.d. Svih sam 55 posto dionica kupio direktno od invalida Domovinskog rata i platio im u stopostotnom iznosu cijene dionice. Od HFP-a sam na burzi kupio 25 posto dionica, te kasnije otkupljivao od zaposlenika “Prometa” i od drugih malih dioničara kako sam mogao.

Jesu li branitelji s Hvidrom imali nekakve ugovore o dionicama, to ne znam, kao što ne znam je li netko prodao nešto što nije bilo njegovo. Meni su bili važni certifikati koje su nam na Skupštini društva donijeli, što je potvrdio javni bilježnik. Dakle, ja sam kupovao direktno od vlasnika i 1995. godine bio iznimka u Hrvatskoj, jer sam plaćao puni iznos vrijednosti dionice. Na temelju tih dokumenata smo plaćali i uknjižili vlasništvo. Tada sam iz Novog Zelanda bio prebacio 2,640 milijuna DEM za kupnju 52 posto vlasništva “Prometa”.

Privatizaciju “Prometa” d.d. dva puta su nadležne službe provjeravale, jedanput za vrijeme HDZ-ove, a drugi put za vrijeme SDP-ove vlasti. Ja ih molim da ponovno dođu i uvjere se na koji se način trebaju plaćati dionice. Sve je kroz knjige provedeno u lipu. Isplatu najbolje može potvrditi makarska Hvidra. Nije mi poznato kakve ugovore ima Markovina s Hvidrom i kakva prava polaže na “Promet” - rekao je Jujnović.

A. DRAGIČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:56