StoryEditorOCM
Arhivaglavni ulaz u nacionalni park krka, posjećuju mnogi turisti u jednodnevnim izletima

SKRADIN U jednom danu park se ne može obići

Piše PSD.
23. kolovoza 2011. - 20:49
Ima duž hrvatske obale Jadrana atrakcija svake vrste, no morski prilaz Šibeniku i plovidba ušćem Krke, mjesta u šibenskom zaleđu - osobito ona uz rijeku - jednostavno su No 1. među svima. Od ulaska u ušće rijeke kod tvrđave sv. Nikole, do pristajanja u Skradinu, nižu se same vizualne senzacije i krajobrazne atrakcije - od pogleda na Šibenik, do prolaska najprije ispod Šibenskog mosta nakon kojega birate: ili lijevo, u Zaton, u tamošnje čuvene restorane, ili nastaviti kanjonom desno i Krkom uzvodno.

Nižu se pored obala uzgajališta školjaka i riba, sve do ulaska u mirne vode Prukljanskog jezera. Malo prije ulaska u Prukljan, desno gledajući nizvodno, nalazi se ribogojilište jednog zanimljivog Raslinjanina, Romana Lokasa. Ribogojilište se zove „Kameno doba“, a Romana ćete tamo često zateći kako u hladu pergole čita - klasike. I uzgaja svoju ribu.

Iznimno toplo jezero

Prukljansko jezero prostire se na nekih 11 kilometara četvornih, najveća mu je dubina 22 metra, uvijek je iznimno toplo, ali - prilično neuglednih obala. Što se ne bi moglo reći za čuvene raslinske i biličke gostionice i restorane... Tik pred novim mostom autoceste, uz lijevu obalu rijeke maleni je gat i još manji ugostiteljski objekt, a stolovi su razasuti pod krošnjama smokava. Bili su to nekoć vrtli skradinske obitelji Petrović, sad je tamo mjesto ugode, mira i dobre hrane...

Uvala se zove Vidrovača, kao i maleni restoran za čijim stolovima i gatom ima prostora tek za manju grupu gostiju, odnosno brodica, a u tome i jest čar toga mjesta! Još malo plovidbe ispod novog mosta autoceste i - otvara se prelijep pogled na Skradin, smješten kao u nekakvoj kolijevci zelenila, nijansiranog između riječne vode i bujne vegetacije.

I američki pjevač Jon Bon Jovi s obitelji je posjetio slapove Krke i Skradin
Skradin u ove ljetne dane, onako čaroban, snatri na rijeci koja je tu još uvijek prilično slana od morske vode... I danas taj prelijepi gradić prebogate povijesti - u rimsko doba bio je iznimno važno prometno i trgovačko čvorište - vida rane iz Domovinskog rata. No sve je više lijepih i uređenih fasada i okućnica, po restoranima Skradin je nadaleko poznat, ACI marina daje svoj toj dalmatinskoj jednostavnosti i slikovitosti jedan „svjetski“ štih. Skradin je, jednostavno, spoj tradicionalnog, suvremenog i jedne izuzetne prirodne ljepote.

Tu je glavni ulaz u Nacionalni park Krka. Brodom Nacionalnog parka ili nekoga od koncesionara treba proći ispod još jednog, trećeg mosta i uroniti u svijet Krke, ponovno iznimno lijepim kanjonom u kojem se utapate u zelenilu - sve do Skradinskog buka. Ima još jedan put do Skradinskog buka: tada u Skradinu, pokraj konobe Anke Pulić nasred rive, možete unajmiti bicikle i makadamskom cestom uz samu rijeku stići opet do Slapova Krke - Skradinskog buka.

Ali, mi ostajemo u Skradinu. U glavnoj ulici popločanoj novim kamenom sve je više kafića, butiga od marke kakve ne nalazimo ni u susjednim gradovima, a o skradinskim restoranima - što reći!!! Ima Skradin i svoj hotel “Skradinski buk”, i hostel “Loda”, i vile i apartmane, no najveći je problem toga grada što još uvijek nema - višednevne goste! Većina ih u Skradin dolazi na jedan dan, zbog posjeta Nacionalnom parku.

Konoba Anke Pulić
Višednevni boravak

Kad padne večer, jahtaši se razmile po restoranima, oduvijek na ovim stranama poznatim po gurmanluku, a Skradin u ljetnoj večeri nekako utihne - osim ako na rasporedu nije neka priredba priličnog bogatog kulturnog ljeta u rasponu od dramskog programa do klapske pjesme. Skradin bi, zapravo, trebao biti mjesto za višednevni i izuzetno zanimljiv boravak: sam po sebi ima šarm malih dalmatinskih mjesta u kojima je vrijeme stalo, a okolica je prebogata baštinom i prirodnim vrednotama, odnosno prilikama za svakodnevne izlete.

Oko Skradina se zaista imade što vidjeti: petnaestak kilometara udaljena je Bribirska glavica, jedan od najvrjednijih lokaliteta nacionalne arheologije, sjedište hrvatskih vladara Šubića, usred uzvisine na kojoj je kontinuitet života trajao šest tisuća godina! Svakako, u krugu od najviše dvadesetak kilometara moguće je iz Skradina posjetiti sve najvažnije lokalitete Nacionalnog parka Krka, no uvjet za to je zaista višednevni boravak: u jednom danu park se ne može obići!

Blizu je i rimski logor i Vespazijanov amfiteatar - do konca ljetne sezone u noći punog mjeseca tamo se organiziraju Burnumske ide. Gradovi, utvrde, arheološki lokaliteti, rijeka, jezera, slapovi, seoska domaćinstva, čuveni restorani, poznata skradinska vinarstva poput onoga obitelji Bedrica... U Skradinu i njegovu zaleđu buja cijeli jedan svijet zbog kojega vrijedi zastati na tom uvučenom, usječenom dijelu hrvatske obale. Već i sam pogled na geografsku kartu otkriva neobičnost i atraktivnost prostora, isplati se uroniti u nj!

jordanka grubač
Snimila marija mihić /cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 23:50