StoryEditorOCM
DalmacijaOPASNA PROMETNA TOČKA na cesti makarska -vrgorac BIT ĆE TRAJNO RIJEŠENA

BUŠENJE BIOKOVA Tunel kroz Stupicu dug 200 metara spojiti će Zagoru s morem

Piše PSD.
17. studenog 2010. - 23:08
Problem s odronima na biokovskom predjelu Stupica zbog kojih je već gotovo mjesec dana zatvorena državna cesta između Makarske i Vrgorca bit će trajno riješen izgradnjom tunela dugog 200 metara kojim će se izbjeći opasna lokacija.

Potvrdio nam je to u utorak Neven Matijević, voditelj splitske ispostave Hrvatskih cesta, te dodao kako bi radovi mogli početi iza 1. prosinca.

Naš sugovornik nije želio spekulirati kada bi prva vozila ponovno mogla krenuti cestom koja povezuje Makarsku rivijeru sa Zabiokovljem, jer će, kako nam je kazao, na tijek radova značajno utjecati vremenski uvjeti na gradilištu tunela koje će se nalaziti na 450 metara nadmorske visine. Ipak, neslužbene prognoze govore kako bi promet mogao biti uspostavljen u kasno proljeće, odnosno uoči turističke sezone.

Tri rješenja

- Analizirali smo tri rješenja po kriteriju sigurnosti radnika i prometa, te trajanja radova i njihove cijene, pa smo u konačnici izabrali izgradnju tunela kojim ćemo zauvijek napustiti dio trase ceste preko Stupice kojom se vozilo od 1975. godine.

Oko 100 metara prije lokacije posljednjeg velikog odrona, gledano s makarske strane, skrenut ćemo u brdo i bušiti tunel, a usporedno s tim ćemo i rješavati aktualni odron kako više ne bi bila ugrožena naselja ispod ceste. Ispred i iza tunelskog portala izgradit će se predusjeci, a potencijalna klizišta bit će zaštićena mrežama, “sidrima” i prskanim betonom.

Sada nam slijedi raspisivanje natječaja za izbor izvođača, te ubrzano ishođenje lokacijske i građevinske dozvole za početak radova – naglasio je Matijević i dodao kako zbog pripreme javnog nadmetanja ne može govoriti o procijenjenoj vrijednosti budućih radova na padinama Biokova.

Najavljenom izgradnjom, kojom će se “deblokirati” izravna cestovna komunikacija između Makarske i Vrgorca, (ne)očekivano će biti probijen prvi i najkraći od tri planirana tunela kroz Biokovo, budući da je kriza odgodila dovršenje “Sv. Ilije” i početak radova na trasi Drvenik-Ravča.

Informacije iz Hrvatskih cesta svakako će povoljno odjeknuti među građanima koji sada troše dodatni novac i vrijeme kako bi stigli do svojih domova i radnih mjesta s obje strane planine.

Makarski gradonačelnik Marko Ožić Bebek kazao nam je kako je najvažnije da se osigura siguran promet na toj prometnici, ali je dodao kako bi bilo još povoljnije da se ide u probijanje još dužeg tunela, čime bi se u potpunosti izbjegla opasna lokacija na Stupici.

Spas za vozače

- Iz Hrvatskih cesta sam dobio informaciju o planiranoj izgradnji tunela. Za nas bi bilo najbitnije da radovi završe do početka sezone.

Ponovno puštanje u promet ceste preko Biokova nije toliko važno za same turiste koji dolaze u Makarsku, ali jest za sezonske radnike, trgovce i ugostitelje, a posebice za građevinare kojima je sadašnja situacija znatno poskupjela i otežala izvođenje radova na već ugovorenim objektima – istaknuo je Ožić Bebek.

Njegov kolega, vrgorački gradonačelnik Boris Matković, u trenutku našeg poziva još nije bio upoznat s konačnim rješenjem dugogodišnjeg prometnog problema koji je kulminirao padom dviju gromada ukupne težine oko 600 tona. - Nisam informiran o tome, očekujemo vijesti iz Hrvatskih cesta, jer je taj slučaj u njihovojh nadležnosti – kratko je poručio Matković.

GORDAN ZUBČIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:42