StoryEditorOCM
Dalmacijapolugodišnje gradonačelnikovo izvješće usvojeno sa samo tri glasa protiv

Trogir: HDZ usamljen u kritiziranju Rilje

Piše PSD.
11. studenog 2010. - 00:46

Nakon dva sata burne i iscrpljujuće rasprave, izvješće što ga je o svojem radu u prvih šest mjeseci ove godine podnio trogirski gradonačelnik Damir Rilje prihvaćeno je s devet glasova vladajuće koalicije SDP−HSU−nezavisni i vijećnika HSP-a dr. Ante Starčevića, te s jednim suzdržanim (HSLS) i tri protiv (HDZ).

Gradonačelnikove tvrdnje o teškom financijskom naslijeđu bivše HDZ-ove vlasti, urušenom i destabiliziranom proračunu, te dugovanjima koja su omča oko vrata koja aktualnu vlast svakodnevno steže, raspirile su Miljenka Rilju i Emila Kursana iz HDZ-a, koji su to pokušali zanijekati.

 Damir Rilje / Epeha
Ni izjava da su malverzacije s proračunskim novcem potvrdili nadzori Državne revizije i upravnog nadzora, čije će nalaze uskoro podastrijeti vijećnicima, nije im bila dovoljna, nego su se trudili tijekom sjednice pronalaziti Riljine pogreške glede njegove navodne socijalne neosjetljivosti, zapošljavanja, putovanja, ne ustručavajući se ni uvrjedljivijih riječi, na koje ih je upozoravao predsjednik Vijeća Pere Maravić.

Tako je, primjerice, Kursan gradski Radio Trogir nazvao “informbiroom za zbrinjavanje Riljinih poslušnika”, a rad jednog pročelnika omalovažio je rekavši kako se “poigrao i proguglao”. Miljenko Rilje je za gradonačelnikovo izvješće kazao da su mu ga “pročelnici ušminkali kako bi dobili velike plaće”. Da su Kursan i Rilje svojom retorikom u više navrata prešli svaku mjeru, upozorio je i njihov oporbeni kolega Ivan Kuzmanić iz HSLS-a, kazavši da su njihove rasprave “na razini pazara”.

− Kad se Gradu vrati oduzeto, bit će više ulaganja i u socijalu i u sport, projekte i ostalo, a sada nam preostaje samo krpanje. Nemam ništa protiv euroskeptika, ali rezultati mojih putovanja doći će na vidjelo – poručio je gradonačelnik Damir Rilje.

Njegova zamjenica Vedrana Zelalija izrazila je žaljenje zbog toga što Vijeće u prijašnjem sazivu nije imalo prilike ovako raspravljati i o izvješću bivšega gradonačelnika Vedrana Rožića, koji je opušteno nazočio sjednici sve do njezina kraja. Nitko od vijećnika nije spomenuo bivšeg dogradonačelnika Vinka Brkana, koji je u pritvoru.

Nagrade

Vijećnici su jednoglasno prihvatili odluku o dodjeli javnih priznanja u povodu Dana grada, čija je središnja proslava u nedjelju, 14. ovog mjeseca.

Osobne nagrade pripale su posthumno prof. Kažimiru Lučinu, Ivici Bašiću, dr. Fedoru Sentinelliju, Borisu Klariću, te dobrovoljnim davateljima krvi Nikši Bešiću, Vjekoslavu Ečiću i Matku Šmuketi. Odlukom gradonačelnika, medalje Grada Trogira uručit će se Sunčici Lozić, Anti Munjizi, Marku Matiću, Mariju Škrlju, Špiru Giljanoviću i Jadranu Marinkoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:05