StoryEditorOCM
DalmacijaSJEDNICA SINJSKOGa GRADSKOG VIJEĆA REZULTIRALA TEŠKO SHVATLJIVOM ODLUKOM TE PRILIČNO SVADLJIVIM TONOVIMA

SOCIJALNA (NE)OSJETLJIVOST Gradonačelniku Sinja Glavanu 25 posto veća plaća

Piše PSD.
23. rujna 2010. - 11:03
Ivica Glavan
Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan imat će od 1. siječnja 2011. godine bruto plaću 19.425 kuna. Na taj iznos pridodat će se još 0,5 posto po svakoj godini Glavanova radnog staža.

U odnosu na dosadašnju, nova gradonačelnikova plaća bit će veća za 25 posto. Tako je odlučila vladajuća koalicija u Gradskom vijeću Sinja provodeći obvezu usuglašavanja izračuna visine plaća gradonačelnika i njegovih zamjenika sa Zakonom o plaćama u lokalnoj samoupravi.

Prema tom zakonu, plaća gradonačelnika u gradu koji ima više od 10 tisuća stanovnika ne može u bruto iznosu biti veća od 24.400 kuna, bez dodatka na radni staž.

Sinj spada među takve gradove, a Pravilnik o plaćama dužnosnika i djelatnika Grada na snazi je još od 1996. godine. Prema tom pravilniku, gradonačelnikova bruto plaća, bez dodatka na radni staž, iznosi 15.540 kuna.

Vladajuća je većina ocijenila da sadašnji gradonačelnik Ivica Glavan zaslužuje veću plaću pa su pripremili odluku na bruto iznos, bez dodatka na radni staž, od 19.425 kuna ili ravno 25 posto više od dosadašnje.

Prvo povećanje plaće u sinjskoj vlasti od 1993.

Očekivano, takav prijedlog vladajućih oporba je dočekala na nož. Dragan Podrug (HSLS) podsjetio je na to da je prva odluka sadašnje vlasti bila povećanje naknada zamjenicima gradonačelnika s 2000 na 5000 kuna mjesečno, koliko će dobivati i ubuduće. Kazao je da je gradonačelnik Nikola Tomašević odbio povećanje plaće dok se ne poboljša stanje u Sinju.

Je li stanje poboljšano, upitao je Podrug, dodajući da su kadrovske promjene i povećanje plaće samo cijena sadašnje gradske koalicije.

− Gradonačelnik Sinja sigurno je zaslužio veću plaću, ali sada nije socijalni trenutak za takvu odluku. Opći je trend smanjivanje plaće dužnosnicima. Odluka sigurno neće dobro odjeknuti u sinjskoj javnosti.

Nisu navedeni ni argumenti zašto se plaća povećava za 25 posto. Osim toga, ovo je od 1993. godine prvi put da se povećava plaća samo gradonačelniku, a ne i drugim zaposlenicima gradske uprave – kazao je Miloš Balić (HDZ).

Vijećnici koalicije nisu vodili raspravu o predloženoj odluci, nego su je, unatoč protivljenju oporbe, dizanjem ruku ozakonili.

Toni Paštar

 

Tko je ‘patološki lažac’?

 

Vijećničko pitanje Mira Bulja upućeno sinjskom gradonačelniku Ivici Glavanu je li Dječji vrtić “Čarobni pianino”, koji sufinancira Grad Sinj, dobio uporabnu dozvolu i je li o tome gradonačelnik razgovarao u Ministarstvu prosvjete, izazvalo je burnu Glavanovu reakciju:

− Prije tri dana za vrtić su dobili izmijenjenu lokacijsku dozvolu i nema razloga da ne ispune tražene uvjete – odgovorio je Glavan, dodavši da su neki stanari u zgradi u kojoj je smješten vrtić pokušali ucijeniti “Čarobni pianino” te je, izravno se obraćajući Bulju, nastavio:

− Vi ste išli kod gospođe Virne Sasso, što ja nikada nisam, i s njom razgovarali o možebitnom zapošljavanju vaših prijatelja, a kada to nije učinila, bili ste protiv vrtića.

− Vi ste patološki lažac. S gospođom Sasso nisam razgovarao ni o kakvom zapošljavanju. U tom vrtiću zapošljavani su ljudi predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika – uzvratio je Bulj ne birajući riječi.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:25