StoryEditorOCM
Dalmacijaobnovljivi izvori energije

Općina Dugoplje u Bruxellesu predstavlja projekt zelene gradnje vrijedan 2,3 milijuna eura

Piše PSD.
21. rujna 2014. - 11:52
Općina Dugopolje predstavit će se početkom listopada u Bruxellesu projektom zelene gradnje “Build See”, vrijednim 2,3 milijuna eura, od čega je Dugopolje iz europskih fondova dobilo vrijedan iznos od 158 tisuća eura.

To znači da će na dugopoljskom području biti još više solarnih panela i drugih načina korištenja obnovljivih izvora energije, koji se već primjenjuju, a korist će imati svi, mještani i ulagači. Time su zadovoljni u Općini, kaže
Stipe Rogošić, zamjenik načelnika općine Dugopolje.

Prostorno planiranje


– Trenutno je Općina zadužena za prostorno planiranje, u što ulazi odobravanje i provedba plana općine: izrada, odobravanje i provedba urbanističkog plana regulacije; izrada, odobravanje i provedba detaljnih planova, izmjene na planu regionalnog razvoja, te koordinacija prostornog planiranja s komunalnim odjelom, nacionalnim i regionalnim tijelima u području planiranja, upravljanja vodama, infrastrukture te zaštite kulturne i prirodne baštine – navodi Stipe Rogošić.

Dugopolje će, kako se očekuje, ovim projektom među velikim investitorima potaknuti ulaganje u obnovljive izvore energije, a namijenjen je i stanovnicima jer će takve investicije u stanogradnji i u obnovi kuća biti znatno jeftinije.

– Sudjelovanje u ovakvom projektu EU-a za Općinu i njezine stanovnike znači kredibilitet u upravljanju novcem EU-a, koji se gradi upravo ovakvim projektima i postaje osnova za značajna ulaganja u infrastrukturu, te definira snažnu orijentaciju Općine u smjeru zelene gradnje i energetske učinkovitosti – kažu Ivana Katurić iz tvrtke “Urbanex” i Srđan Lašić iz “Projektnog biroa Split”, ključni stručnjaci na projektu.

Fondacija ‘Alma Mater’

Posjet europskoj prijestolnici bit će prilika za predstavljanje ovog projekta, ali i predstavljanje Hrvatske na energetskoj karti Europe jer je Dugopolje jedina hrvatska općina koja sudjeluje u europskom projektu “Build See”.

To je za Dugopolje velika čast i poslovni izazov u gospodarskom razvoju, te posebno turizmu, od kojega se puno očekuje na ovom području.

– Projekt se provodi u suradnji s 13 partnera iz devet zemalja jugoistočne Europe. Vodeći partner u projektu je svjetski poznata fondacija “Alma Mater” Sveučilišta u Bolognii, centar za transfer znanja, a zemlje partneri su, osim Italije, Bugarska, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Albanija te Austrija, i to “Centar energije i Inovacija Weiz” jedan od 30 “impuls centara” u austrijskoj pokrajini Styria, koji je prvak u primjeni obnovljivih izvora energije pa će nam austrijska iskustva s našim znanjem itekako koristiti – navodi Stipe Rogošić.

Ova se općina već dokazala kao uspješna u brojnim projektima, a sada su pred Dugopoljem nove energetske investicije koje će značit bolji život svima, mještanima i ulagačima.

Uštede u stanogradnji

Općina Dugopolje temelji razvoj na poduzetničkim zonama, gdje je danas 80 objekata sa 180 tvrtki i 3200 zaposlenih, no dio razvoja našeg područja su i stambene zone. Zato će projekt “Build See” vrlo brzo donijeti znatne uštede u stanogradnji, uvažavajući posebnosti ovoga ruralnog područja, ali će i privući rojne nove stanovnike – kaže Stanko Balić, dugopoljski načelnik.

Piše Ojdana Koharević
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:40