StoryEditorOCM
Hrvatskateška glavobolja

Petrov na velikim mukama: javni službenici imaju pravo na milijardu eura

17. ožujka 2016. - 14:19
Zagreb, 160316. Markov trg. Banski dvori. Redovita sjednica Vlade na kojoj su imenovani pregovaracki odbori za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne sluzbe i drzavne namjestenike te o osnovici place za zaposlene u tim sluzbama, a za predsjednika tih odbora predlozen je potpredsjednik Vlade Bozo Petrov. Na fotografiji: Bozo Petrov. Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Dodatak Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama od 13. svibnja 2009. godine, koji je potpisan 2011. godine, nije "težak" 1,4 milijarde kuna na godišnjoj razini – kako se do sada većinom pretpostavljalo – nego najmanje 7,4 milijarde kuna!

Naime, kako nam je neslužbeno potvrdilo više analitičara, ali i dužnosnika bivše Vlade koji su radili potrebne simulacije, prema Dodatku tog sporazuma, ne aktivira se samo povećanje osnovice plaće za šest posto u slučaju kada bruto domaći proizvod u dva uzastopna kvartala poraste dva posto, nego se nakon šest mjeseci od te aktivacije mora početi s usklađivanjem plaća VSS početnika u javnim službama s prosječnom plaćom u "privredi", a zatim dovesti taj paritet u odnos iz 2008. godine.

Dva posto BDP-a

Na ovome mjestu valja poja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:42