StoryEditorOCM

Profundala se riva u Starom Gradu

Piše PSD.
1. veljače 2009. - 15:41

Djelatnici specijalizirane tvrtke Pirak upravo su završili radove na sanaciji obalnog zida u neposrednoj blizini OŠ "Petar Hektorović" u Starom Gradu, a riva se već profundala kod spomenika kipara Koste Agnelija Radovanija gdje je u 19. stoljeću bio škor »Babare« - brodogradilišta prekooceanskih brodova.

Urušavanje je nastalo zbog prometovanja teških kamiona poduzeća Strabag Hidroinženjering iz Splita koje radi na izgradnji kanalizacijskog sustava u tom području, a Starograđani pak očekuju da će i ta dionica ceste biti vraćena u prvobitno stanje prije početka turističke sezone.

- Zbog prijeteće opasnosti da veći dio obale kod osnovne škole završi u moru Gradska uprava je na vrijeme pribavila projektnu dokumentaciju, a nakon kandidature dobila i novčanu potporu Splitsko-dalmatinske županije da bi se na vrijeme okončalo radove unatoč tome što je izvođač naišao na trule drvene 'šipove' (grede) koje se neočekivano moralo mijenjati.

Ipak, to nije sve jer je Grad uz pomoć županije posljednjih godina uspio sanirati više od 400 metara obale, a sada nas je uistinu iznenadilo urušavanje rive kod spomenika – kazao je Visko Haladić, gradonačelnik Starog Grada.

Poteštat je također naglasio kako je najvažnije da navedenom prilikom nitko nije nastradao, a rivu je na mjestu urušavanja neophodno sanirati, rekonstruirati i injektirati, prije dolaska prvih turističkih lasta u drevni Faros. To će, prema njegovim riječima, svakako obaviti poduzeće koje je oštećenje i prouzrokovalo, naravno u dogovoru s Komunalnim Stari Grad, investitorom izgradnje kanalizacije.

TEKST I SNIMKA Mirko CRNČEVIĆ/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:29