StoryEditorOCM
DalmacijaGeneralna proba

Natjecanjem za Baru danas počinju pripreme za jubilarnu 300. Sinjsku alku

Piše PSD.
7. kolovoza 2015. - 10:33
Nakon natjecanja u Bari u petak i Čoji u subotu, u nedjelju, 9. kolovoza održat će se ovogodišnja jubilarna 300. Sinjska alka - hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715.

Na taj je dan 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo navalu turskog zapovjednika Mehmed-paše Čelića čija je vojska brojala 60.000 vojnika.

U puku Cetinske krajine još živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku oživljavajući tako svake godine prve nedjelje u kolovozu svoju slavnu pobjedu. Alka se održava svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju. Dva dana prije Alke održava se generalna proba (tzv. Bara), a uoči samog natjecanja druga generalna proba (tzv. Čoja).

U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je po međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Popis svih alkara, razgovore s istaknutim članovima Društva, povijest natjecanja i još mnogo, mnogo toga o jubilarnoj 300. Sinjskoj alki čitajte danas u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:50