StoryEditorOCM
DalmacijaU moru 24, u zraku 29

Vremenska prognoza: sredinom tjedna kratkotrajno osvježenje, za vikend iznadprosječno toplo

Piše PSD.
8. lipnja 2015. - 14:06
Možda se događalo da je bilo rekordne kiše, ali da su se temperature zraka i mora toliko približile i to u korist mora, to se rijetko događa. Upravo to dogodilo se ove nedjelje jer je zrak bio 29, more 24 kada je sunce pržilo toliko da je ugrijalo pa čak i pregrijalo more.

Je li moguće, pitanje je za Radu Popadića iz Crometea čiji su termometri zabilježili ovu meteozanimljivost.

- Moguće je, vrući i pretežno sunčani dani bez značajnijeg vjetra pogodovali su grijanju mora. Primjerice, u nedjelju je temperatura mora u Splitu i Dubrovniku prvi put ove godine dosegnula 24 stupnja, a to su vrijednosti koje su više od prosjeka za ovaj dio godine - kaže nam Rade Popadić iz Crometea. 

Nakon takvog vrućeg, sparnog, a za meteorologe i rekordnog vikenda stigao nam je i novi tjedan u kojemu će najviše biti sunca, oblaka, grmljavine i spasonosne kiše. Kiša je ono što mnogi žele čuti, posebno poljoprivrednici, ali kada i koliko zna Popadić?

- Popodne i navečer tijekom utorka očekuje se lokalno jači razvoj naoblake, bit će kiše ili pljuskova s grmljavinom - kaže nam Popadić.

Minimalne jutarnje temperature u Zagori većinom od 14 do 19, uz obalu i na otocima od 19 do 24,a najviše dnevne temperature većinom od 26 do 32 stupnja.

Popodnevno osvježenje stiže i u srijedu, još ujutro bit će pretežno ili djelomično sunčano, u drugom dijelu dana doći će lokalno jačeg razvoja naoblake, najviše u Zagori, no osvježenja su moguća i uz obalu, te na otocima. Nakon takve makar mjestimično kišne sredine vikenda, dan po dan sve toplije, a vikend? Žega, vrućina, sparina....

I tako do daljnjega, u DHMZ-u kažu potrajat će cijeli mjesec, a američki meteorolozi poručuju kako ćemo se pržiti cijelo ljeto... Je li moguće? Zašto ne bi bilo, kažu zajedno meteorolozi stručnjaci i meteorolozi amateri.  

OJDANA KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:11