StoryEditorOCM
DalmacijaSLAVILI NEBESKU ZAŠTITNICU

Gospe od Sniga, čuvaj svoj Bol

Piše PSD.
6. kolovoza 2015. - 11:09
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom zahvalnica zaslužnima za razvoj Bola, misnim slavljem i pučkom feštom, Bol je proslavio blagdan Gospe od Sniga, svoje nebeske zaštitnice, i Dan općine te Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja.
Izaslanstvo bolske općine položilo je vijence u Parku Joze Bodlovića u spomen na sve poginule hrvatske branitelje.
Užežin blagdana održana je svečana sjednica Općinskoga vijeća koju je otvorio njegov predsjednik Doro Adulmar, a zatim je načelnik Tihomir Marinković istaknuo što je sve učinjeno u minulom jednogodišnjem razdoblju, ali i na udarne pravce razvoja te najturističkije bračke općine.

Posebno je naglasio kako je na području Račić izgrađena prva faza buduće pomorske luke, što će dati novi zamah nautičkom turizmu. Podignuta je nova trafostanica na području Rudine, a ishođena je i lokacijska dozvola za izgradnju novoga groblja.
– Svi naši napori tijekom cijele godine usmjereni su na podizanje kvalitete života u Bolu – poručio je u svojoj slavljeničkoj besjedi općinski poteštat Marinković.

U ime župana Zlatka Ževrnje, Boljanima je na uspjesima čestitao njegov izaslanik Lovre Kuščević, načelnik nerežiške općine, obećavši pomoć Županije u onim projektima koji će omogućiti brže razvojne iskorake i poboljšati kvalitetu življenja.

Odlukom Općinskog vijeća, ovogodišnje zahvalnice među pojedincima zaslužili su Ivan Buvinić Bano, koji iz ljubavi prema Bolu već nekoliko godina, bez ikakve nadoknade, uređuje potok od Doma kulture prema Novom putu, te Zoran Kojdić koji od 2001. godine vrlo uspješno vodi brigu o Zmajevoj špilji, vrijednom spomeniku kulture, nadomak Murvice. Zahvalnicu je dobila i tvrtka “Bol tours”, prva privatna turistička agencija utemeljena 1995. godine, malonogometni klub Bol i prof. Lucija Špacal iz bolske osnovne škole, koja je s grupom robotičara postigla izvanredne rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Središnju blagdansku misu na blagdan bolske zaštitnice predvodio je don Ljubomir Galov, župnik Nerežišća, a zatim je na središnjoj rivi priređena tradicionalna pučka fešta. Turiste, Boljane i njihove posjetitelje zabavljala je klapa “Rišpet” sa svojim gostima. Na bolsku pučku feštu stigli su brojni Bračani iz drugih mjesta, ali i Hvarani svojim brodicama i plovilima. Nešto prije ponoći uslijedio je veliki vatromet.


IVICA RADIĆ


Navalili turisti

Na blagdan Gospe od Sniga, bolska Turistička zajednica objavila je podatak kako je u srpnju u Bolu ostvareno gotovo 160 tisuća noćenja, što je rast od 12 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Prvi put više je noćenja zabilježeno u privatnom smještaju, koji je uknjižio rast od 19 posto, nego u hotelima s rastom noćenja od šest posto. Zanimljivo je spomenuti kako su u Bolu vrh po broju noćenja preuzeli gosti iz skandinavskih zemalja.

Bol je zasigurno prvo ljetovalište u Hrvatskoj u kojemu su Skandinavci najbrojniji gosti. Oni su iza sebe ostavili Austrijance, Nijemce i Slovence, tradicionalno najvjernije bolske turiste. Inače, sedmomjesečni saldo zbrojenih noćenja bio je izdašniji za 13 posto.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:52