StoryEditorOCM
Dalmacijaizložba

Reporteri Slobodne u kaštelanskom centru "Mir": svijet boja, parafina i lavande

Piše PSD.
28. lipnja 2015. - 16:04
Evo ih, evo ih! Došli su! Sad će nas slikavat. Družit će se s nama. E prijatelju, evo ruke, kako si? Vidi šta san nacrta! A vidi šta san ja nacrtala! Je li lipo?

Upravo tako, uzbuđeni i prepuni emocija dočekali su nas u kaštelanskom centru “Mir”, u ustanovi koja skrbi o osobama s teškim i umjerenim intelektualnim oštećenjima, u svojoj likovnoj radionici, gdje pod budnim očima prof. Nikoline Zoltner i akademske slikarice Mirele Šimera stvaraju svoja kreativna djela.

Dok Ante usitnjava i reciklira komade bojanog parafina, njegov prijatelj Ivica radi na pripremi kalupa, postavlja gume i igle, a sve što njih dvojica pripreme, Maja, inače strastvena zaljubljenica u izradu svijeća, obavlja finalne radove. Upravo je ona zadužena za nalijevanje tekućeg parafina u kalupe kao i za odabir i kombinaciju boja.

U ovoj maloj, ali i velikoj radionici, u jednoj godini proizvede se više od tisuću svijeća. Aparatura za izradu svijeća polako se zaustavlja dolaskom ljetnih mjeseci. Zadnja pošiljka koju su izradili bila je veliko iskušenje. Položili su ispite jer je sve ispalo besprijekorno lijepo. Naime, svijeće koje izrađuju posljednjih dana, s ukrasom crvenih srca, namijenjene su za svadbene darove!

- Da, svijeće su nam naručene kako bi ih mladenci kao darove uručili svojim gostima. No, nije to sve! U našoj su se likovnoj radionici izradile i pozivnice za isto vjenčanje. Nacrtao ih je Ivan koji je pravi umjetnik, prava umjetnička duša - kaže nam Mirela Šimera, jedna od mentorica, napominjući kako svakog dana ostane iznenađena novim kreativnim djelima koja korisnici stvaraju.

Kako je posao na izradi svijeća do jeseni na čekanju, prelazi se na lavandu, koja trenutno u vrtu centra “Mir” raste na sve strane. Glavna zvijezda sezonske radionice na kojoj se izrađuju ukrasni snopovi, buketi i vrećice za ormare protiv moljaca je Jadranka. Asistiraju joj i pomažu Teo, Veljko, Vedrana i Ana. Oni rade na pripremi i čišćenju grana, a Jadranka svojim vrijednim rukama plete smotuljke za tren oka a da u njih i ne gleda.

- Ako vidi da netko slučajno nešto radi pogrešno, ona ga odmah ispravlja. To je čudo koliko je spretna u tim poslovima! - govore nam Nikolina i Mirela, ističući kako se u jednom radnom danu izradi više od 100 suvenira od lavande.

A da likovna sekcija u kojoj se korisnici izražavaju i crtanjem te raznim drugim tehnikama, počevši od kolaža pa sve do drveta, ostavlja bez daha, svjedoče na stotine radova koji se čuvaju u ladicama i čekaju da dobiju svoje okvire. A brojni od njih, već su ih dobili pa su postavljeni kao stalni postav u centru “Mir”, a dio radova bude prodan na raznim sajmovima i društvenim događajima gdje ekipa iz “Mira” sudjeluje.

- Već smo imali jednu izložbu, a sada, točnije 26. lipnja imamo veliku izložbu u knjižnici Marka Marulića u Splitu.

Slike koje oni izrade odraz su njihove trenutne mašte. Svega tu bude, od motiva mora, brodova, ljudi...Ono što je najvažnije je to da oni uživaju u svojoj kreativnosti. Oni vam jako vole kad nešto savladaju. To je neopisivo veselje.

Unatoč hendikepu koji imaju, uporni su i nikada ne odustaju, uvijek nas iznenade - pune su pohvale Nikolina i Mirela koje vode likovnu radionicu.

A cilj ovih radionica je, veli nam ravnatelj Boris Maričić, radna okupacija, terapija i ostvarenje komunikacije s okolinom preko raznih manifestacija i izložaba gdje korisnici sudjeluju.

Ovakva briga i rehabilitacija kroz rad i društvenu angažiranost djeluju blagotvorno na korisnike, zahvaljujući angažmanu oko 50 djelatnika u Kaštelima. Tu korisnici slave svoje rođendane, odlaze na kupanje, u grad na sladoled - bave se svim onim aktivnostima koje čine suvremeni život. Štićenici u Kaštelima okopavaju svoje vrtove, druže se, pjevaju; svatko ima svoje zadaće, a na kraju dana svi se, baš kao i u bilo kojoj drugoj zajednici, povuku u svoje kuće, pripremaju večeru, gledaju televiziju.

I što reći za kraj, štićenicima i njihovim učiteljima - svaka čast.

Jakov Žarko
Snimio Duje Klarić / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:24