StoryEditorOCM
DalmacijaNACIONALNI PROGRAM MAMMA

Od raka dojke godišnje oboli 50 žena, a umre devetnaest

Piše PSD.
26. ožujka 2015. - 17:46
Posredstvom nacionalnog programa MAMMA, u Šibensko-kninskoj županiji od 2006. do 2014. kod 63 žene u dobi između 50 i 69 godina otkriven je karcinom dojke, a mamografijom kao najučinkovitijom, neinvazivnom, rendgenskom metodom pregleda dojki ustanovljeno je da je veličina tumora bila u prosjeku oko jedan centimetar. Priopćila je to mr. sc. Ljubica Kronja, koordinatorica programa.

- Na području naše županije ima oko 18.000 žena u dobi od 50 do 69 godina starosti kojima se šalje poziv na najbližu mamografsku jedinicu u Opću bolnicu Šibenik ili Opću bolnicu Hrvatski ponos Knin. Odaziv na mamografiju je oko 50 posto, što nije dovoljno. Međutim, kako neke žene obavljaju mamografiju izvan nacionalnog programa, vjerujemo da je broj žena koje se redovito kontroliraju znatno viši.

Nalazi mamografije su u oko 90 posto slučajeva uredni, a 10 posto nalaza zahtijeva daljnju obradu Posredstvom uputnice izabranog liječnika opće medicine. Koordinator iz Zavoda za javno zdravstvo informira o novim sumnjivim nalazima izabranog liječnika - ističe koordinatorica. Podsjeća, također, da se preventivnim pregledima ne može utjecati na obolijevanje, ali se može utjecati i utječe se na smrtnost od raka dojke.

- Godišnje od raka dojke u ovoj županiji oboli oko 50 žena, a 19, nažalost, umre. U našoj županiji možemo biti zadovoljni odazivom pozvanih žena u dobi od 50 do 55 godina, nešto slabiji je odaziv u dobi od 60 do 65, a najslabiji je u dobi od 65 do 69 godina starosti. zaključila je mr. sc. Kronja.

M. Jurković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:45