StoryEditorOCM
Dalmacijazimsko iznenađenje

Prvi put u povijesti meteoroloških mjerenja: na Palagruži pada snijeg!

Piše PSD.
30. prosinca 2014. - 15:48
Snijeg na Palagruži!!! Ova rečenica zaslužuje upravo ovoliko uskličnika jer riječ je o prvom snijegu na ovom najudaljenijem hrvatskom otoku otkad postoje meteorološka mjerenja.

Uz snježne pahulje, Palagruža se hladila na nuli pa nije bilo sumnje da će se povijesni snježni pokrivač zadržati na tom pučinskom škoju.

Kako je na Palagruži, doznali smo iz prve ruke od jedinog palagruškog stanovnika, svjetioničara Voje Šaina.

– Evo je pa snig. Bilo mi je neobično, tu san 15 godina i nikad ovo do sada nisan vidija. Lipo je zabilija, a evo i osta je. U kući je lipo, grijem se na 25 stupnjeva, a vani je zima, nula je – kaže Šain za Slobodnu Dalmaciju.

‘Znali smo da će se dogoditi’

Zima nam je pri kraju prosinca već donijela velika iznenađenja, no malo tko je očekivao da će se obistiniti najave o snježnom pokrivaču na pučini. Takve najave, međutim, nisu iznenadile Radu Popadića iz “Crometea”.

– Na Palagruži se 30. prosinca 2014. dogodila meteorološka povijest, jer snijeg na tom otoku nikad nije viđen. Znali smo da će se ovo dogoditi jer je hladan prodor bio dosta dubok prema Jadranu – kaže Popadić.

Uz Snijeg na Palagruži, među zanimljivostima na kraju prosinca je i da Split od početka meteoroloških mjerenja 1948. godine nije bilježio minus na Silvestrovo, a grad pod Marjanom, ali i druga mjesta u Dalmaciji, očekuje ga upravo zadnjeg dana ove godine.

Prognoza za najluđu noć ostaje ista – za doček na otvorenom trebat će topla odjeća i obuća. 

O. koharević, foto: radio dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:57