Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Reflektor

Objavljeno 26.09.2013. u 11:44

IMA VOJSKU OBOŽAVATELJICA i u lijepoj našoj

Cagatay Ulusoy: turski Robert Pattinson bosanskih korijena

Cagatay Ulusoy i Hazal Kayai, njegova partnerica iz serije ‘Djevojka imena Feriha’
Prema pokazateljima gledanosti, tursku seriju “Djevojka imena Feriha” je samo tijekom proteklog tjedna svaki dan gledalo u prosjeku oko 640.000 gledatelja, pa je tako zadržala mjesto najgledanije u Hrvatskoj, objavila je Nova TV nakon što su ljubitelji serijskih bajki tijekom protekla dva mjeseca svaku večer po dva sata proveli ispred malog ekrana kako bi vidjeli razvoj ljubavne tinejdžerske priče između dvoje mladih Istanbulaca – Ferihe i Emira.

Visoki ljepotan

O mladoj glumici Hazal Kayai, koja utjelovljuje ulogu Ferihe, u Turskoj se naveliko piše, pogotovo otkad je obznanila da boluje od dijabetesa, ali uspješno se bori s tim problemom te ne zaostaje u poslu i glumačkom angažmanu.

No, turski mediji te mediji dvadesetak istočnih država u kojima se emitirala serija “Djevojka imena Feriha”, ne prestaju pratiti život mladog glumca Cagataya Ulusoya, baš kao i obožavateljice koje ga, “po američkoj navadi”, prate čak i do javnog zahoda, kako pišu turski mediji. Cagatay Ulusoy, kao i Kivanç, ima korijene u Bosni. Naime, Cagatayeva je majka iz Bosne, a otac iz Bugarske koji je emigrirao u Tursku.

Na forumima brojnih govornih područja naveliko se raspravlja o Cagatayu, odnosno Emiru iz serije, a cijela vojska poklonica lijepog dečka uspoređuje s Edwardom Cullenom iz filmskog hita “Sumrak saga”, kojeg je glumio Britanac Robert Pattinson.

Zanimljiva sličnost između dviju uloga je u tome što su i Emir i Edward momci iz mladih ženskih snova – inteligentni, duhoviti, plemeniti, pouzdani… zgodni, a ono što najviše golica žensku dušu ispred malog i velikog ekrana jest da kad vole – “vole do posljednjeg daha”.

Sličnost između glumaca je u tome što su obojica osvojila gledateljice u istoj životnoj dobi. Kao i Pattinson kad je snimao “Sumrak”, i Cagatay ima 23 godine. Zapravo, 23. rođendan bio mu je 23. rujna, a već se može pohvaliti slavom i zaradom iz snova.

No, Cagatay je zapravo još jedan turski adut. Naime, nakon, recimo, Kivança Tatlituga (“Strasti orijenta”), Ulusoy (iliti Emir) pripadnik je nove, mlađe generacije “mistera” koje turski producenti pretvaraju u glumce i potom serije, u kojima visoki ljepotani dobivaju glavne uloge, odlično prodaju.

Kivanç je osvojio titulu “Model World” 2001. godine. Nasljednik mu je Ulusoy koji je 2010. “uhvatio” slavu također s pobjedom na Best Model of Turkey. Navodno je Ulusoy potom morao na svjetsko natjecanje u Bugarsku, ali se odlučio za glumu i prihvatio se uloge u filmu “Anadolu Kartallari”, svojevrsnoj turskoj inačici “Top Guna”.

Zlatni dečko ili vrag?

U međuvremenu je svoje glumačke sposobnosti razvijao tijekom “Ferihe”, ali ocjene na IMDb-u govore da je kao glumac sazrio tek u nastavku te serije koja se zove “Emirov put”. Cagatayu su sva vrata otvorena. Turci s uzbuđenjem čekaju novu seriju pod nazivom “Medcezir”, koja se snimala još ovog ljeta, a u njoj Ulusoy nosi glavnu ulogu. Serija je rađena kao turska verzija američke tinejdžerske serije “O.C”.

Za mladog, 190 centimetara visokog Cagataya Ulusoya, više nema prepreka, čak ni kad se u njegovu biografiju umiješa priča o drogama. Naime, i on je jedan od onih 48 turskih zvijezda koje su u restoranu uhvaćene s drogom. Bilo kako bilo, Ulusoy je sada čist, iako turski mediji i dalje tvrde da u privatnom životu nije “zlatni dečko” kao Emir, već, dapače, kažu da je pravi “vrag”.

GRETA KOVAČ

Serija bez Ferihe

“Emitov put”, serija bez Ferihe, snimljen je tek u desetak nastavaka i naglo prekinut zbog navodne slabe gledanosti u Turskoj unatoč znatno boljoj glumi i zgodnijem Cagatayu koji je, očigledno, drastično smršavio i dobio na boljem izgledu. Sa Nove TV poručuju kako još nisu sigurni da li će otkupiti pravo emitiranja “Emirovog puta”.