Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Reflektor

Objavljeno 25.10.2012. u 12:18

OBEĆANA ZEMLJA

Klape u Americi ‘otimaju’ posao zabavnjacima

Članovi klape HRM-a Sv. Juraj oborili su s nogu publiku u Šangaju i Pekingu

GALERIJA

Otimaju li klape zabavnjacima dijasporu? Ako je suditi po netom održanim, kao i najavljenim američkim nastupima poznatih i nagrađivanih klapa, kao što su klapa HRM-a “Sveti Juraj” iz Splita, Tomislav Bralić i Intrade iz Zadra te Cambi iz Kaštel Kambelovca, čini se da jest, s naglaskom kako su traženije a capella izvedbe, a nešto malo manje one uz pratnju glazbala.

Unatoč skromnosti naših sugovornika, popularnost klapskog pjevanja, od 2008. odlukom Ministarstva kulture RH zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, očito sve više, i ne samo kao “pratnja” zabavnjacima, prelazi granice Lijepe naše. Kako one prema BiH, Sloveniji, Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama, tako i prema dalekim svjetovima. Jedan od potonjih je i NR Kina, gdje je, na poziv tamošnjeg Ministarstva obrane, klapa HRM-a “Sv. Juraj”, nedavno požnjela neviđen uspjeh!

‘Živjela Kina’

- Kineze smo osvojili Maršanovom “Vivat Croatia”, koju smo prigodno preveli u “Živjela Kina”, otpjevali smo je na hrvatskom, refren na kineskom, a oduševili smo ih i s pjesmama “U boj, u boj”, “Ružo crvena”... Čak smo u šali kazali kako će se u Kini sigurno formirati stotinjak klapa, koje onda možemo očekivati i u Omišu. Kinezi, naime, jako cijene kulturu i tradiciju, kako svoju, tako i tuđu, zapravo nigdje nismo bili tretirani kao u Šangaju i Pekingu. Kina je bila kao san, nešto teško predvidljivo, baš kao što je lako predvidljiv daljnji uspon klapa, kako na domaćem, tako i inozemnom tlu.

Prisjetimo se, klapska pjesma iskočila je na scenu u trenutku kada su izostali estradni hitovi, i svojevrstan je bunt protiv turbo folka. Svakako, bez obzira na jezičnu barijeru i ideologije, toplina i harmonija, kao i kvaliteta izvedbe klapske pjesme otvaraju sva vrata - mišljenja je Marko Bralić, organizacijski voditelj i drugi tenor klape HRM-a “Sveti Juraj”, koja je primila poziv za prvo gostovanje u SAD-u, tijekom ožujka i travnja sljedeće godine. Autohtono višeglasno pjevanje, u kojem se osjeća Dalmacija, prvi put je “preko bare”, točnije u Kanadu, odvelo i klapu Intrade, koja je krajem rujna razgalila publiku u Mississaugi, zapadnom predjelu Toronta.

Prethodnik Tom Jones

- Cijelu smo Europu obišli, Sloveniju, Zürich, Beč, Frankfurt, Kijev... i nisu nam trebali zabavnjaci da bi nam se otvorili neki putevi, mi sve sami radimo. Eto, nedavno smo prvi put otišli “preko bare”, u Kanadu. Slušalo nas je oko 1500, uglavnom naših ljudi, u dvorani “Hammerson Hall”, sličnoj “Lisinskom”, gdje je prije dva-tri mjeseca nastupao Tom Jones. Sve naše pisme su im podjednako drage, iako su uvijek i na bis, naravno, najtraženije “Croatio, iz duše te ljubim”, “Samo more nosin ja u duši”, “Dida moj”...

Sljedeći dan smo zapivali i kod franjevaca u Norvalu, bacili na buće s ljudima, uglavnom su to druga ili treća generacija naših iseljenika. Oganizacija je išla preko naših Hrvata iz tvrtke “Bura Production” iz Toronta, a zaslužna je i Branka Bezić Filipović iz Splita. Sve je bilo savršeno, limuzinom su došli po nas, ka da smo “Rolling Stonesi” - ispričao nam je, uz smijeh, Tomislav Bralić, najavivši i prvo gostovanje klape u SAD-u, New Yorku, Chicagu, Detroitu..., i to već na proljeće, kao i tradicionalni koncert na blagdan svetoga Nikole 6. prosinca, u zagrebačkom Domu sportova.

Narodnjaci haraju Europom

Polovicom siječnja prvi put će preko “bare” i kaštelanski Cambi, koji je prije, krajem 90-ih, i u drugom sastavu, s voditeljem Rajmirom Kraljevićem već pohodio Južnu Afriku, poslije i Sloveniju, Crnu Goru, Njemačku, Rusiju... Budući da klapu na šest planiranih koncerata očekuju i naši iseljenici i domaći, od kojih će neki biti i glazbeni stručnjaci, voditelj klape Vinko Didović mudro promišlja o repertoaru. - Neće to biti tipična zabavna veselica, nešto na tragu popa, jer Amerikanci to imaju.

Nekima će se svidjeti tradicijska glazba, nekima a capella obrade Gibonnijevih i Oliverovih hitova, no neće nedostajati ni fuzije klapskog i pop izričaja. Kada je o naslovima riječ, u planu su “Pismo moja”, “Murtilica, lipo cviće”, svojevrsni gospel “Rusulica”, “Cesarica” i “Lipa moja”, malo Zagore s “Divojčice mlada”... i, naravno, hit novijeg doba “Ne more mi bit”. Svakako, cilj nam je predstaviti našu zemlju na što autentičniji način - otkrio nam je Vinko Didović, koji je mišljenja kako su u dijaspori i dalje traženi pjevači, evidentna je i popularnost narodnjaka u Europi, no i klape su u proboju, baš kao na domaćem tlu.

željana matijević

Cambi - predvodnik ‘klapske mode’

      - Na snazi je svojevrsna “klapska moda”, jer kako je od prije nekoliko godina publika izabrala klape isto se tako može dogoditi da jednostavno preko noći ta potražnja prestane. Hoće li to, i kada biti, to nitko ne može pretpostaviti.
Znam samo da se običnom čovjeku lakše identificirati s klapskim pjevačima, od kojih su mnogi sličnih zanimanja baš kao i oni, te nema isturenih solista. Isto tako, siguran sam, i nakon eventualnog prolaska “klapske mode” neće nestati klapska tradicijska pjesma - kaže Vinko Didović, voditelj klape Cambi.