Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Reflektor

Objavljeno 25.10.2012. u 12:18

OBEĆANA ZEMLJA

Klape u Americi ‘otimaju’ posao zabavnjacima

Članovi klape HRM-a Sv. Juraj oborili su s nogu publiku u Šangaju i Pekingu

GALERIJA

Otimaju li klape zabavnjacima dijasporu? Ako je suditi po netom održanim, kao i najavljenim američkim nastupima poznatih i nagrađivanih klapa, kao što su klapa HRM-a “Sveti Juraj” iz Splita, Tomislav Bralić i Intrade iz Zadra te Cambi iz Kaštel Kambelovca, čini se da jest, s naglaskom kako su traženije a capella izvedbe, a nešto malo manje one uz pratnju glazbala.

Unatoč skromnosti naših sugovornika, popularnost klapskog pjevanja, od 2008. odlukom Ministarstva kulture RH zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, očito sve više, i ne samo kao “pratnja” zabavnjacima, prelazi granice Lijepe naše. Kako one prema BiH, Sloveniji, Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama, tako i prema dalekim svjetovima. Jedan od potonjih je i NR Kina, gdje je, na poziv tamošnjeg Ministarstva obrane, klapa HRM-a “Sv. Juraj”, nedavno požnjela neviđen uspjeh!

‘Živjela Kina’

- Kineze smo osvojili Maršanovom “Vivat Croatia”, koju smo prigodno preveli u “Živjela Kina”, otpjevali smo je na hrvatskom, refren na kineskom, a oduševili smo ih i s pjesmama “U boj, u boj”, “Ružo crvena”... Čak smo u šali kazali kako će se u Kini sigurno formirati stotinjak klapa, koje onda možemo očekivati i u Omišu. Kinezi, naime, jako cijene kulturu i tradiciju, kako svoju, tako i tuđu, zapravo nigdje nismo bili tretirani kao u Šangaju i Pekingu. Kina je bila kao san, nešto teško predvidljivo, baš kao što je lako predvidljiv daljnji uspon klapa, kako na domaćem, tako i inozemnom tlu.

Prisjetimo se, klapska pjesma iskočila je na scenu u trenutku kada su izostali estradni hitovi, i svojevrstan je bunt protiv turbo folka. Svakako, bez obzira na jezičnu barijeru i ideologije, toplina i harmonija, kao i kvaliteta izvedbe klapske pjesme otvaraju sva vrata - mišljenja je Marko Bralić, organizacijski voditelj i drugi tenor klape HRM-a “Sveti Juraj”, koja je primila poziv za prvo gostovanje u SAD-u, tijekom ožujka i travnja sljedeće godine. Autohtono višeglasno pjevanje, u kojem se osjeća Dalmacija, prvi put je “preko bare”, točnije u Kanadu, odvelo i klapu Intrade, koja je krajem rujna razgalila publiku u Mississaugi, zapadnom predjelu Toronta.

Prethodnik Tom Jones

- Cijelu smo Europu obišli, Sloveniju, Zürich, Beč, Frankfurt, Kijev... i nisu nam trebali zabavnjaci da bi nam se otvorili neki putevi, mi sve sami radimo. Eto, nedavno smo prvi put otišli “preko bare”, u Kanadu. Slušalo nas je oko 1500, uglavnom naših ljudi, u dvorani “Hammerson Hall”, sličnoj “Lisinskom”, gdje je prije dva-tri mjeseca nastupao Tom Jones. Sve naše pisme su im podjednako drage, iako su uvijek i na bis, naravno, najtraženije “Croatio, iz duše te ljubim”, “Samo more nosin ja u duši”, “Dida moj”...

Sljedeći dan smo zapivali i kod franjevaca u Norvalu, bacili na buće s ljudima, uglavnom su to druga ili treća generacija naših iseljenika. Oganizacija je išla preko naših Hrvata iz tvrtke “Bura Production” iz Toronta, a zaslužna je i Branka Bezić Filipović iz Splita. Sve je bilo savršeno, limuzinom su došli po nas, ka da smo “Rolling Stonesi” - ispričao nam je, uz smijeh, Tomislav Bralić, najavivši i prvo gostovanje klape u SAD-u, New Yorku, Chicagu, Detroitu..., i to već na proljeće, kao i tradicionalni koncert na blagdan svetoga Nikole 6. prosinca, u zagrebačkom Domu sportova.

Narodnjaci haraju Europom

Polovicom siječnja prvi put će preko “bare” i kaštelanski Cambi, koji je prije, krajem 90-ih, i u drugom sastavu, s voditeljem Rajmirom Kraljevićem već pohodio Južnu Afriku, poslije i Sloveniju, Crnu Goru, Njemačku, Rusiju... Budući da klapu na šest planiranih koncerata očekuju i naši iseljenici i domaći, od kojih će neki biti i glazbeni stručnjaci, voditelj klape Vinko Didović mudro promišlja o repertoaru. - Neće to biti tipična zabavna veselica, nešto na tragu popa, jer Amerikanci to imaju.

Nekima će se svidjeti tradicijska glazba, nekima a capella obrade Gibonnijevih i Oliverovih hitova, no neće nedostajati ni fuzije klapskog i pop izričaja. Kada je o naslovima riječ, u planu su “Pismo moja”, “Murtilica, lipo cviće”, svojevrsni gospel “Rusulica”, “Cesarica” i “Lipa moja”, malo Zagore s “Divojčice mlada”... i, naravno, hit novijeg doba “Ne more mi bit”. Svakako, cilj nam je predstaviti našu zemlju na što autentičniji način - otkrio nam je Vinko Didović, koji je mišljenja kako su u dijaspori i dalje traženi pjevači, evidentna je i popularnost narodnjaka u Europi, no i klape su u proboju, baš kao na domaćem tlu.

željana matijević

Cambi - predvodnik ‘klapske mode’

      - Na snazi je svojevrsna “klapska moda”, jer kako je od prije nekoliko godina publika izabrala klape isto se tako može dogoditi da jednostavno preko noći ta potražnja prestane. Hoće li to, i kada biti, to nitko ne može pretpostaviti.
Znam samo da se običnom čovjeku lakše identificirati s klapskim pjevačima, od kojih su mnogi sličnih zanimanja baš kao i oni, te nema isturenih solista. Isto tako, siguran sam, i nakon eventualnog prolaska “klapske mode” neće nestati klapska tradicijska pjesma - kaže Vinko Didović, voditelj klape Cambi.